Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hopp-Norge avslørte rival

Derfor var japaneren Ryoyu Kobayashi (22) så mye bedre enn alle andre forrige sesong.

TELLER NED;: Sportssjef Clas Brede Bråthen og hopperne teller ned til verdenscupstarten i Polen 22. november. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
TELLER NED;: Sportssjef Clas Brede Bråthen og hopperne teller ned til verdenscupstarten i Polen 22. november. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Han vant verdenscupen sammenlagt. Han vant Hoppuka. Og han vant Raw Air.

Den japanske skihopperen Ryoyu Kobayashi (22) var omtrent i det umulige hjørnet forrige sesong. De norske hopperne måtte spille annenfiolin. Nå mener de å ha funnet forklaringen til at Kobayashi herjet i hoppsirkuset.

- Vi har sett at han har gjort noen grep knyttet til skiføring, og vi har kanskje ikke kommet like langt, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til Dagbladet.

SUVEREN: Ryoyu Kobayashi var i en egen klasse forrige sesong. Her hever han kula som viser at han vant verdenscupen sammenlagt. Foto: NTB scanpix
SUVEREN: Ryoyu Kobayashi var i en egen klasse forrige sesong. Her hever han kula som viser at han vant verdenscupen sammenlagt. Foto: NTB scanpix Vis mer

- I stedet for kantede ski, klarer han å ha flatere ski i lufta - noe som gjør at bæreflaten øker. Vi så tendensene tidlig forrige sesong, men for oss var det vanskelig å få til endringer i en periode der du stort sett hopper offisielle treninger og renn hele tida. I sommer har vi derfor investert en del tid i hvordan vi fysisk sett kan trene på å bli bedre på dette.

- Det handler om å øke bæreflaten på skiene?

- Det er en folkelig forklaring på det, svarer Bråthen.

PROMO: Maren Lundby og Daniel-André Tande ble bedt om å promotere Raw Air i Polen. Klippet vekker oppsikt! Video: Raw Air Vis mer

- Dette handler ikke om fysiske endringer på utstyret. Hovedsakelig ligger dette i teknikk og fysisk trening hos utøverne for å etablere større bæreflate gjennom svevet. Dette har vi i og for seg visst lenge. Men i fjor vinter kom det en skihopper som fikk det til mye bedre enn alle andre. Skriften på veggen ble tydeligere for veldig mange.

Hoppene til Kobayashi er blitt nøye studert og gransket. Det handler om millimeterpresisjon og nå mener nordmennene å ha avslørt rivalens suksess.

- Det han har fått til er en forbedring av det som Simon Ammann gjorde med bindingene i 2010, forklarer Bråthen til Nettavisen, som omtalte saken sist lørdag.

Denne sommeren har derfor handlet om å utlikne forspranget, samt finne på andre grep som gjør at de norske hopperne kan hevde seg.

Forrige sesong svarte overhodet ikke til forventningene. Robert Johansson ble beste nordmann i verdenscupen på sjetteplass. Johann André Forfang ble nummer åtte. I VM i Seefeld ble det ikke en eneste individuell medalje.

Oppturen ble Maren Lundby i kvinneklassen. Hun tok VM-gull og hun vant verdenscupen for andre gang på rad.

Mange av problemene blant gutta knyttes til problemene til Daniel-André Tande. Sykdom og skader førte til at den norske frontfiguren endte opp med en forferdelig sesong, der han ble nummer 35 i verdenscupen.

Resultatene i Sommer Grand Prix på plast har ikke gitt indikasjoner på at de norske hopperne har løftet seg. Men mye tid har gått med til å se på skiføringen i lufta.

Og Bråthen er optimist:

- Det er lettere å få utøverne til å justere svevet enn satsøyeblikket. Der er det vanskeligere å endre mønsterbiten. Satsøyeblikket er fotavtrykket til en skihopper. Jeg har aldri sett at noen har klart å endre dette dramatisk med suksess. Jeg har sett folk som har klart å endre det, men det har ikke blitt noe bedre.

Til Dagbladet sier Robert Johansson at han har et intenst ønske om å bli bedre.

- Jeg trener hardere og hardere for hvert år. Jeg prøver å pushe kroppen for å se hva den tåler. Jeg har lyst til å bli best. Jeg har ikke lyst til å angre på at jeg ikke prøvde å bli best mulig.

Også Daniel-André Tande var optimist etter tredjeplassen i NM normalbakke i Midtstuen i helga.

- Akkurat nå føles det veldig bra. Det er deilig å hoppe renn. Det nærmer seg vinteren, og du merker at du gleder deg til at sesongen skal komme ordentlig i gang. Kneet kjennes fint, sier han om det som har skapt trøbbel de siste månedene.

PS: Verdenscupen åpner i polske Wisla 22. november.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media