Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hopp-Norge rystet

Rammet av dødsfall, sykdom og skader: - Jeg har ikke vært borti maken, på noen måte, sier sportssjef Clas Brede Bråthen etter et brutalt år.

HARDT PRØVET MILJØ: - Vi er alle klar over faren med skader. Men når folk dør - eller får alvorlig sykdom - så er det ting du ikke er forberedt på, sier hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen. Foto: NTB scanpix
HARDT PRØVET MILJØ: - Vi er alle klar over faren med skader. Men når folk dør - eller får alvorlig sykdom - så er det ting du ikke er forberedt på, sier hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det norske hoppmiljøet har lagt bak seg det mest dramatiske året noensinne. Dødsfall, sykdom og skader skaker miljøet.

Før helga skjedde det igjen: Anders Fannemel (28) falt under et treningshopp i Polen og ødela korsbånd og menisk. Hele sesongen går i vasken.

Nok en gang fikk sportssjef Clas Brede Bråthen en dramatisk sak i fanget. Og langt verre har det vært:

I desember ble Hopp-Norge lammet av Thea Klevens plutselige dødsfall. Bare tre dager før Fannemels fall, ble det kjent at markedssjef og tidligere verdensrekordholder Bjørn Einar Romøren har fått kreft.

DRAMATISK ÅR: Anders Fannemel ødela korsbånd og menisk under et fall i Wisla i Polen før helga. Sesongen er ødelagt. Fallet topper et dramatisk år for Hopp-Norge. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
DRAMATISK ÅR: Anders Fannemel ødela korsbånd og menisk under et fall i Wisla i Polen før helga. Sesongen er ødelagt. Fallet topper et dramatisk år for Hopp-Norge. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har ikke vært borti maken, på noen måte. Dette er personer du har en god relasjon til, sier Bråthen til Dagbladet.

- Vi er alle klar over faren med skader. Men når folk dør - eller får alvorlig sykdom - så er det ting du ikke er forberedt på. Da er det godt å se at vi er en sammensveiset gjeng i hoppfamilien som tar vare på hverandre.

Stor fare

Skihopping er en sport for de tøffeste gutta og jentene i klassen. Sporten er forbundet med stor fare. Du kan være frisk som en fisk i det ene øyeblikket. I det andre øyeblikket - med et stygt fall - kan du havne i rullestol.

Det siste året har det vært triste nyheter rundt seks personer i det norske hoppmiljøet.

DØDE: Thea Kleven. Foto: NTB scanpix
DØDE: Thea Kleven. Foto: NTB scanpix Vis mer

• Den 17. desember i fjor døde Thea Kleven, bare 17 år gammel. Dødsfallet skjedde plutselig og uventet.

• Ei drøy uke seinere ble Kenneth Gangnes tvunget til å legge opp. Kne og lår hadde fått nok etter gjentatte fall.

• I februar falt Daniel-André Tande på trening i Lahti og ødela kneet. Det spolerte resten av sesongen.

• Også Andreas Stjernen opplevde et grusomt fall i Lahti. Det kan ha medvirket til at han la opp etter sesongen.

• I forrige uke ble det kjent at Bjørn Einar Romøren har fått kreft i ryggen. Han får nå behandling for Ewings sarkom.

• Rett før helga falt Anders Fannemel i Wisla i Polen. Resultat: Ute i ni måneder.

Uvirkelig

Bråthen - som har vært sportssjef siden 2004 - påpeker at én ting er skader. Men når dødsfall og alvorlig sykdom rammer, blir følelsen uvirkelig. Thea Kleven var et stort hopptalent.

FIKK KREFT: Bjørn Einar Romøren. Foto: Instagram / @romoeren
FIKK KREFT: Bjørn Einar Romøren. Foto: Instagram / @romoeren Vis mer

- Å miste noen som har vært tett på miljøet - og som alle var glade i - er uvirkelig. Du kan ikke sette beskrivende ord på det. Tankene går til nærmeste familie og dem som var tettest på. Det er tungt, sier Bråthen.

Romørens kreftsykdom har også gått hardt inn på miljøet. Samtidig har den tidligere topphopperen en væremåte som imponerer alle.

- Han takler det på en måte som gjør at det er mye lettere for oss rundt. Han har ingen annen tilnærming til det, enn at dette skal han igjennom. Og det er det. Han har aldri uttrykt fortvilelse eller noe som kan minne om depressive tanker.

Bråthen fortsetter:

- Holdningen hans er: «Dette var kjedelig. Men jeg skal ta denne kampen og bli frisk.» Det er det eneste som står i hodet hans. All ære til Bjørn Einar. Han er en veldig flott gutt og medarbeider.

Støtte

Sportssjefen legger ikke skjul på at toppidrettsutøvere og miljøet rundt er privilegert når kriser oppstår.

MÅTTE LEGGE OPP: Kenneth Gangnes. Foto: NTB scanpix
MÅTTE LEGGE OPP: Kenneth Gangnes. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi får veldig god støtte fra Olympiatoppen. Når det inntreffer noe alvorlig, har vi tilgang til de beste ressursene innenfor alle fagfelt. Så er det opp til hver enkelt hvordan de bruker det. Men det er godt å se at systemet fungerer.

Fannemels fall skjedde like før det første rennet i Sommer Grand Prix i Wisla.

- Det er ganske jævlig, egentlig. Det er kjedelig, og det blir ganske uvant. Jeg har reist rundt og hoppet på ski 200 dager i året de siste åra. Jeg vet ikke hvordan dette blir i det hele tatt, sier han til NTB.

Bråthen påpeker:

- For en idrettsutøver er dette meget dramatisk!

FIKK SESONGEN SPOLERT: Daniel-André Tande. Foto: NTB scanpix
FIKK SESONGEN SPOLERT: Daniel-André Tande. Foto: NTB scanpix Vis mer

På spørsmål om «nok er nok» svarer sportssjefen:

- Det er ikke sånn at du har en kvote. Vi må være forberedt på at liknende ting kan skje igjen. Til tross for det som har skjedd, preger vi fortsatt internasjonal hoppsport. Det vitner om en styrke i miljøet som jeg er glad for å se.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling