Hopp-Norge vil sparke Yggeseth

VIKERSUND (Dagbladet): Hoppkomiteen i Norges Skiforbund anmoder Torbjørn Yggeseth (65) om å trekke seg som formann i FIS' hoppkomité på kongressen i Melbourne til våren. - Vi er lei av å bli sjikanert av ham i pressen, sier HK-leder Odd Hammernes til Dagbladet.

Yggeseth bekrefter at hoppkomiteen ønsker ham fjernet fra toppvervet i internasjonal hoppsport.

- Antakelig fordi jeg er for kritisk. Hver gang jeg uttaler meg om norsk hoppsport, føler noen seg tråkket på. Men jeg kommer alltid til å si hva jeg mener, sier Torbjørn Yggeseth til Dagbladet.

Han synes det er rart at hoppkomiteen bruker krefter på ham, i stedet for å jobbe med problemene i norsk hoppsport.

- Du skal ikke kritisere mye, før du blir uglesett.

- Fortsatt er det masse dissens internt i Hopp-Norge. Første skritt må være å samle det til ett rike. Ambisjonsnivået bør heves til det tidobbelte. Selv ser jeg ikke én god grunn til at nordmenn skal være dårligere i hoppbakken enn finner, sier Yggeseth.

Færre v-cuprenn

Ved å miste formannsjobben i FIS frykter han at Norge vil bli umyndiggjort som hoppnasjon.

- Én av konsekvensene kan bli at vi får færre verdenscuprenn. Det kan også bety mindre fokus på våre problemer. Mye taler for at østerrikeren Paul Ganzenhuber (56) blir ny formann. Det vil si ytterligere styrking av hoppsporten i Tyskland og Østerrike, sier Yggeseth.

HK-formann Odd Hammernes mener Yggeseth har seg sjøl å takke for at han nå ønskes fjernet.

- Han har flere ganger sjikanert oss i pressen, om hvor håpløst vi driver. Vi synes han skyter litt for mye fra hofta, uten å informere oss.

- I FIS har han ikke alltid vært Norges mann. Det sier jeg, samtidig som jeg respekterer at han må holde en internasjonal profil, sier Hammernes.

Mindre synlig

Han innser at Hopp-Norge blir mindre synlig på det internasjonale kartet uten Yggeseth.

- Samtidig som vi ber Yggeseth om å trekke seg, går vi inn for at Bertil Pålsrud blir medlem av den internasjonale hoppkomiteen. Steinar Johannessen og Torgeir Nordby fortsetter som komitémedlemmer. Ole Bremseth overtar jobben til Pålsrud, mens Erlend Simonsen gir seg, sier Odd Hammernes.

Hoppkomiteens innstilling behandles av skistyret i mars. FIS Council utpeker grenlederne.

- Yggeseths situasjon vil jeg ikke kommentere. Men vi skal ha gode grunner for å endre på innstillingene fra komitéene, sier skipresident Jan Jensen.

Over til golf

- Det vil være en ære for meg å bli formann. Samtidig håper jeg Torbjørn Yggeseth fortsetter litt til. Jeg har alltid hatt et fint samarbeid med ham, og synes han har gjort en utmerket jobb i FIS, sier Paul Ganzenhuber.

Torbjørn Yggeseth har vært øverste sjef i hoppverdenen siden 1983. På disse 17 åra har han ikke hatt fem øre i godtgjørelse.

- Derimot har jobben kostet meg både tid og penger. Blir jeg kastet ut nå, får jeg bruke tida på å forbedre golfhandikappet mitt på 22 i stedet, sier Torbjørn Yggeseth.

HK ØNSKER HAM FJERNET: - Du skal ikke kritisere mye før du blir uglesett, sier Torbjørn Yggeseth (65), formann i FIS' hoppkomité.