Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kollen

Hopp-oppgjør: - Meningsløst

Hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, synes ikke femmil og hopprenn bør arrangeres på samme dag i Holmenkollen. - Det er helt meningsløst, sier han.

KLAR TALE: Sportssjef Clas Brede Bråthen mener hopp og langrenn burde arrangeres på atskilte helger i Holmenkollen. Her fra herrenes femmil i Holmenkollen 2018. Søndag Kl. 11.30 går startskuddet for årets femmil. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KLAR TALE: Sportssjef Clas Brede Bråthen mener hopp og langrenn burde arrangeres på atskilte helger i Holmenkollen. Her fra herrenes femmil i Holmenkollen 2018. Søndag Kl. 11.30 går startskuddet for årets femmil. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Holmenkollen Skifestival avsluttes i dag med det mange vil hevde er et spektakulært program: Femmila for herrer og hopprenn i Holmenkollbakken for begge kjønn.

Men Clas Brede Bråthen - sportssjef og i praksis den mektigste mannen i Hopp-Norge - er ikke begeistret for løsningen.

- Jeg synes det er helt meningsløst, sier Bråthen, som har vært en varm talsperson for hoppsporten i mange år.

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke det er bra for langrenn heller. De kunne skapt sine ting på en egen helg. Og så kunne vi gjort det samme på vår helg, erklærer han.

- Dette er avgjørelser som tas av FIS (det internasjonale skiforbundet) på et overordnet nivå, svarer Kristin Vestgren Sæterøy, daglig leder i Holmenkollen Skifestival.

JUVEL: Holmenkollbakken er noe av det vakreste Norge har å by på. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
JUVEL: Holmenkollbakken er noe av det vakreste Norge har å by på. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Bråthen er ærlig på at hans jobb handler om å være med på å sikre posisjonen til hoppsporten. Han har ikke sansen for at hopp, langrenn og kombinert deler arrangørsted noen helger i løpet av en sesong. I år har dette skjedd i Kuusamo, Lahti og Holmenkollen.

KAOTISK: Heidi Weng endte på en skuffende 17. plass på 3-mila i Holmenkollen, men hele løpet ble nesten spolert av ivrige tilskuere. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås. Video: NRK Vis mer

Mange har spådd hoppsportens død. Men sannheten er en helt annen: Tar vi utgangspunkt i seertallene på TV, er hopp verdens mest populære vinteridrett. Langrenn er ikke i nærheten når Daniel-André Tande og co. varter opp med elegante svev og får med seg store nasjoner som Tyskland, Polen og Japan.

Bråthen er opptatt av å bevare den sterke posisjonen. Og bli enda bedre. Til Dagbladet sier han:

- Hoppsporten må få lov til å forvalte de verdiene hoppsporten skaper. De kan vi ikke dele med altfor mange andre. Dette er skipolitikk på høyeste nivå. Og det er sikkert mange som mener at jeg ikke skal uttale meg om dette. Men hoppsporten må forvalte det hoppsporten skaper. Gjennom dette vil vi kunne gjøre hoppsporten større og viktigere. Sånn må det være for alle idretter. Selv om man er i samme forbund, er det ingen grunn til at en idrett skal ta vare på en annen.

Bråthen fortsetter:

- Jeg ville ikke satt pris på om vi var avhengig av en annen idrett. Hadde vi vært det, ville jeg vært opptatt av at vi skapte noe selv - noe som gjorde at vi ble bærekraftige. I Holmenkollen er tre forskjellige grener representert (hopp, langrenn og kombinert). Det skaper utfordringer for programmet.

- Det er ikke sånn du vil ha det?

- Det er en kjensgjerning at dette har jeg alltid ment.

Uten at Bråthen sier det direkte, skaper programmet utfordring for kvinnenes hopprenn i dag, som går under Raw Air. Dette starter klokka 17.15, etter både femmila (kl. 11.30) og herrenes hopprenn (kl. 14.30). Faren for at rennet havner i skyggen er til stede, framfor at produktet bygges opp.

- Der vi ser størst utvikling av hoppsporten og hopprenn, er der hvor det den ene dagen bare er hopprenn. Se på Zakopane i Polen: Der er det ingen andre arrangementer innenfor skiidretten enn hopprenn den helga. Det samme gjelder for eksempel Innsbruck, Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Planica, Willingen og så videre. Alle arrangementer som har vekst rendyrker sine ting, påpeker Bråthen.

- Hvis vi går tilbake i tid, hadde Falun både hopp og langrenn. Der har vi ikke hopp lenger. I Lahti har du både hopp og langrenn. Med tanke på publikum er det ingen verdens ting lenger. Det er bare en trist skygge av seg selv.

Sportssjefen fortsetter:

- I Trondheim har hopprennet kommet for seg selv. Det har ført til vekst. Vi ser det samme på Lillehammer. Etter at vi flyttet det til Raw Air, og det ble et reint hopprenn, så ble det bedre. Mitt poeng er at alle må skape sine greier. I VM kan vi være sammen med de andre. Det er greit. Det samme gjelder OL.

TROSSER FORBUD: Torsdag ble det besluttet å avlyse publikumsarrangementene i forbindelse med Holmenkollen Skifestival. Flere velger å trosse forbudet. Reporter/video: Melina Pambou Sundfør / Kristoffer Løkås Vis mer

På grunn av coronaviruset - og stengt arena - er det umulig å si noe om tilstrømningen av publikum til årets skifestival.

Daglig leder i Holmenkollen Skifestival, Kristin Vestgren Sæterøy, er klar på at det er FIS som har ansvaret.

- Dette er avgjørelse som tas av FIS på et overordnet nivå. Det er noen få nordiske helger (hopp, langrenn og kombinert). Spørsmålet er om man skal holde dette samlet eller ikke. Vi forholder oss til hvordan FIS setter opp dette og hvordan de tenker.

VM: Daglig leder for Holmenkollen-skifestival, Kristin Vestgren Sæterøy, møtte Dagbladet fredag ettermiddag. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV Vis mer

- Men kunne dere for eksempel gjort unna langrenn og kombinert på lørdag, slik at hopp fikk søndagen alene?

- Du er nødt til å se på totalpakken med logistikk og hvordan du har tenkt til å gjennomføre dette. Det har vært gjort tidligere, så du skal ikke si at det ikke går. Men det er et totalbilde og en totalanalyse du er nødt til å se på.

- Hvis vi ser på de siste åra, kan det virke som om mange publikummere har dratt hjem etter langrennsøvelsene. Hva synes du om dette?

- Det skjedde ikke veldig i fjor. Men det handler også om hva du er interessert i. I år er det litt vanskelig å si hvordan det hadde blitt. Jeg synes totaliteten med å kunne gå på begge ting er bra. Men dette er ikke noe jeg bestemmer, understreker Vestgren Sæterøy.

118 nasjonale skiforbund er medlemmer av FIS, hvor de overordnede beslutningene tas.

Bråthen er klar:

- Da Holmenkollrennet hadde 75 000 tilskuere, var det ikke noe annet der. Hvorfor i all verdens navn og rike har vi endt der vi er nå? spør han.

Og håper på en endring.

Som må komme fra FIS-hold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!