Hopp-opprør

Maren Lundby (26) og hoppkvinnene gir seg ikke i kampen om skiflyging. Utøvernes representant, Sarah Hendrickson, har ringt rundt til alle og varsler omkamp. - Du begynner å lure hva lederne tenker på, sier Lundby.

STJERNE: Maren Lundby var blant utøverne som ble presentert på Sognsvann i Oslo mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STJERNE: Maren Lundby var blant utøverne som ble presentert på Sognsvann i Oslo mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

SOGNSVANN (Dagbladet): Maren Lundby var et selvsagt navn da hopplandslaget ble presentert på Sognsvann i Oslo mandag. Laget består av fem kvinner og sju menn, som alle går løs på en spennende OL-sesong.

Også skiflygings-VM i Vikersund står på programmet for herrene. For Lundby og co. er realiteten at de igjen går inn i en sesong uten mulighet til å hoppe skiflyging.

Dette er situasjonen i dag. Men i kulissene er det et gryende og rasende opprør på gang.

UTØVERNES REPRESENTANT: Sarah Hendrickson. Foto: NTB
UTØVERNES REPRESENTANT: Sarah Hendrickson. Foto: NTB Vis mer

Den amerikanske hopperen Sarah Hendrickson (26) - som nylig la opp - har engasjert seg kraftig. Dette i tillegg til Lundbys utrettelig kamp.

Hendrickson er utøvernes representant i Det internasjonale skiforbundet FIS. På et digitalt møte i hoppkomiteen 18. mai akter hun å ta omkamp på vedtaket i verdenscupkomiteen i midten av april.

Med sju mot ni stemmer ble Norges forslag om å tillate skiflyging for kvinner nedstemt. Møtet i hoppkomiteen bestemmer om vedtaket blir stående, eller om det blir omgjort.

Hendrickson har varslet at hun vil forsøke å snu stemningen. 17 nasjoner er representert på møtet, og alle har én stemme hver.

- Sarah skal ta opp spørsmålet igjen, på vegne av oss utøvere, som har veldig lyst til å hoppe skiflyging, forteller Lundby til Dagbladet.

- Hun ønsker å forhøre seg om situasjonen. Avstemningen sist var veldig jevn. Vi vet for eksempel at Sverige ikke hadde en representant der, men de vil ha det i neste runde. Det er dumt at det skal bli sånn, når utøverne har veldig lyst til å slippe til i skiflyging.

Lundby fortsetter:

- Jeg lurer på hva som ligger bak. Du begynner å lure på hva lederne egentlig tenker på.

- Kan Hendrickson påvirke hoppkomiteen?

- Hun snakker for oss utøvere. Hvis det er noen de burde høre på, så er det utøverne. De er jo der for oss.

HOPPLANDSLAGET: Øverst fra venstre: Eirin Kvandal (Mosjøen), Robert Johansson (Søre Ål), Halvor Egner Granerud (Asker) og Marius Lindvik (Rælingen). Rekke nummer to fra venstre: Maren Lundby (Kolbu/KK), Thea Minyan Bjørseth (Lensbygda), Daniel-André Tande (Kongsberg) og Anders Fannemel (Hornindal). Første rekke fra venstre: Anna Odine Strøm (Alta), Johann Forfang (Tromsø SK), Thomas Aasen Markeng (Lensbygda) og Silje Opseth (Holeværingen). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HOPPLANDSLAGET: Øverst fra venstre: Eirin Kvandal (Mosjøen), Robert Johansson (Søre Ål), Halvor Egner Granerud (Asker) og Marius Lindvik (Rælingen). Rekke nummer to fra venstre: Maren Lundby (Kolbu/KK), Thea Minyan Bjørseth (Lensbygda), Daniel-André Tande (Kongsberg) og Anders Fannemel (Hornindal). Første rekke fra venstre: Anna Odine Strøm (Alta), Johann Forfang (Tromsø SK), Thomas Aasen Markeng (Lensbygda) og Silje Opseth (Holeværingen). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Bertil Pålsrud er Norges representant i hoppkomiteen, som består av 17 nasjoner. Han forteller dette om den formelle prosessen:

- Hvis Hendrickson tar opp saken, så vil det bli en diskusjon der og da. Hvis det blir en avstemning, så vil den gå på om verdenscupkomiteens forslag skal stå eller ikke. Alle 17 nasjoner som deltar i verdenscupen har én stemme hver.

- Har kvinnene noen muligheter til å få snudd stemningen?

- Det er vanskelig å si. Vi hadde en veldig grundig debatt for noen uker siden. Jeg vet ikke hvordan Hendrickson har tenkt til å angripe dette. Jeg tør ikke å si noe om mange nok nasjoner kommer til å skifte mening.

OPPROP: Hoppjentene er desperate etter å få slippe til i skiflyging. Men et flerall i FIS tillater ikke dette. Her fra et opprop der flere av kvinnene - deriblant Maren Lundby - ber om å få hoppe skiflyging. Vis mer

Lundby forteller om en Hendrickson som har engasjert seg kraftig.

- Hun er like frustrert som meg. Jeg føler at hun er rett kvinne i denne rollen, sier hun.

- Det har gått veldig mange meldinger mellom utøvere og trenere. Det er veldig frustrerende. Du kan lure på om lederne som bestemmer sitter der og tenker at skiflyging kan se mindre rått ut for gutta hvis vi setter utfor. Det er litt sånn.

Under avstemning i verdenscupkomiteen sa store hoppnasjoner som Tyskland, Østerrike og Polen nei til skiflyging for kvinner. Norge har vært positiv i flere år.

- Sarah tok kontakt med meg, forteller Lundby, som påpeker at Hendrickson også er på en video med opprop om skiflyging.

- Hun kontaktet alle utøverne i verdenscupsirkuset som kunne tenke seg å hoppe skiflyging. Hun har vært i kontakt med alle, så hun har gjort en bra jobb.

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen i samtale med pressesjef Steinar Bjerkmann under mandagens presentasjon av hopplandslaget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen i samtale med pressesjef Steinar Bjerkmann under mandagens presentasjon av hopplandslaget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Så desperat er Lundby etter å hoppe skiflyging at hun vurderer å være prøvehopper i herrenes renn til vinteren. Om kvinner og skiflyging sier sportssjef Clas Brede Bråthen:

- Jeg skjønner ikke at hoppsporten ikke har råd til å ta ut det potensialet.

- Det står enorm respekt av alt Maren har gjort, både i og utenfor hoppbakken, påpeker Halvor Egner Granerud.

- Jeg synes synd på henne som må ta kampen igjen og igjen. Jeg håper at gutta kan være til hjelp, både motivasjonsmessig og med synlighet overfor dem som tar avgjørelsene.

Om åtte dager vet vi mer.

HOPPLANDSLAGET 2021/2022

Kvinner: Thea Minyan Bjørseth (Lensbygda), Eirin Kvandal (Mosjøen), Maren Lundby (Kolbu/KK), Silje Opseth (Holeværingen) og Anna Odine Strøm (Alta).

Menn: Anders Fannemel (Hornindal), Johann Forfang (Tromsø SK), Halvor Egner Granerud (Asker), Robert Johansson (Søre Ål), Marius Lindvik (Rælingen), Thomas Aasen Markeng (Lensbygda) og Daniel-André Tande (Kongsberg).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer