Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hoppuka

Hopp-pappa: - Uvirkelig

Ei avis i Østerrike kaller det for «galskap». Heller ikke faren skjønner hva Marius Lindvik (21) holder på med. - Jeg må klype meg i armen, sier han.

FAR OG SØNN: Marius Lindvik slår av en prat med pappa Trond. I dag kan nordmannen vinne Hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
FAR OG SØNN: Marius Lindvik slår av en prat med pappa Trond. I dag kan nordmannen vinne Hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

BISCHOFSHOFEN (Dagbladet): Klokka 17.15 i dag er det finalen i Hoppuka. Dawid Kubacki fra Polen ligger 9,1 poeng foran Lindvik i sammendraget.

Karl Geiger og Ryoyu Kobayashi følger tett på. Men fortsetter Lindvik den sterke hoppinga, kan Norge vinne Hoppuka for første gang siden 2007.

- Det er helt uvirkelig. Jeg må klype meg i armen for å skjønne at han presterer så bra som han gjør, sier pappa Trond Lindvik til Dagbladet.

Marius har bare 28 renn i verdenscupen bak seg.

- Galskap, skriver storavisa Kronen Zeitung i Østerrike. Og sikter til at 21-åringen nærmest kommer fra intet.

RINGSIDE: Trond Lindvik gir sønnen Marius en oppmuntrende kommentar før kvalifiseringen i Paul Ausserleitner-bakken i Bischofshofen.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
RINGSIDE: Trond Lindvik gir sønnen Marius en oppmuntrende kommentar før kvalifiseringen i Paul Ausserleitner-bakken i Bischofshofen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Da sønnen vant Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen, kastet foreldrene seg rundt. Lørdag var de på plass i Innsbruck. Igjen gikk han til topps. Nå vil alle ha en bit av kometen fra Rælingen Skiklubb i Akershus.

- Det er helt ubeskrivelig å ta del i det han opplever, forteller faren, ringside Paul Ausserleitner-bakken i Bischofshofen.

- Hvor overraskende er det?

- Han har vært veldig god på trening. Vi har sett treningshopp helt i det øverste sjiktet. Vi har tenkt at hvis han får til to gode hopp, så skal det være mulig å snuse på pallen. Men at det skulle løsne sånn, er overraskende, sier pappa Lindvik til Dagbladet.

- Uansett hva som skjer i det siste rennet er vi imponert over det han har prestert. Men det hadde vært utrolig morsomt om han kom på pallen i sammendraget.

- Hva synes du om oppstyret rundt ham?

- Det er kanskje det som imponerer mest. Han er en rolig og reflektert gutt. Han takler det som om han har vært i dette gamet i 20 år.

Pappa fortsetter:

- To ganger har han sittet alene på toppen i andre omgang og holdt hodet kaldt. Med det presset han har på seg, viser det en utrolig mental styrke.

- Hva tenkte du da han var alene igjen på toppen i Innsbruck og du var ringside?

- Jeg var ordentlig nervøs og hadde høy puls. Forholdene var dårligere enn for dem som hoppet før ham. Desto mer glad og lykkelig ble jeg da han vant.

- Når begynte interessen for hopp?

- Han likte alltid å leke på hytta som barn. Han bygde små hoppbakker. Han holdt på i flere timer lengre enn de andre barna. Til slutt måtte vi bære ham inn. Men han var allsidig. Han drev med mange idretter. Det var først 6. mars 2009 han startet med skihopping. Da var han elleve år - og det er egentlig ganske seint.

I hoppukebyen Bischofshofen bygges det opp til duellen mellom Kubacki og Lindvik.

- Det kan bli spennende. Jeg skal gi ham en hard fight. Jeg håper å fortsette den gode hoppinga, så får vi se hva det blir til, sier Marius Lindvik.

LEDER HOPPUKA: Dawid Kubacki. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
LEDER HOPPUKA: Dawid Kubacki. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Når kommer nervene?

– Det er et godt spørsmål. Jeg føler at jeg har ganske stålkontroll og kjører på videre.

- Hva tenker du om trykket som er rundt deg?

- Det er sinnssykt.

- Hva lurer de utenlandske journalistene på?

- De spør om mye rart, uten at jeg kommer på det rareste spørsmålet akkurat nå.

Til Dagbladet sier Kubacki at han fokuserer på seg selv og ønsker Lindvik «lykke til».

- Folk må gjerne si at jeg er favoritt, men jeg bryr meg ikke. Det får være deres mening, påpeker han.

TANGERTE REKORD: Marius Lindvik (21) vant Nyttårhoppsrennet i Garmisch-Partenkirschen, verdens mest berømte hopprenn. Han tangerte bakkerekorden i første omgang. Video: NRK Vis mer

Det som taler for, er at han har rekorden i Paul Ausserleitner-bakken på 145 meter. I går klaffet det for ingen av duellantene i kvalifiseringen. Lindvik ble nummer ni, Kubacki 13. Stefan Kraft fra Østerrike vant med et svev på 134,5 meter.

- Jeg tekster med Marius hver morgen og sier oppløftende ting. Jeg ringer aldri før på kvelden når alt er rolig, forteller pappa Lindvik.

- Det kan bli knalltøft. Kubacki har hoppet godt i bakken før. Men alt er mulig.

PS: Hoppukefinalen, som starter klokka 17.15, vises på TV 2.