Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Holmenkollen

Hopp-profil: - De er gale

Til tross for «coronapanikk» og minimalt med utsikt: Polakkene dro til hoppbakken i Holmenkollen.

STJERNE: Kamil Stoch fra Polen vant Raw Air i 2018. Nå håper han å gjøre det igjen. Foto: NTB scanpix
STJERNE: Kamil Stoch fra Polen vant Raw Air i 2018. Nå håper han å gjøre det igjen. Foto: NTB scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det ble en av de merkeligste helgene i Holmenkollbakken noen gang. Ikke var det tillatt for publikum å komme inn i anlegget verken fredag, lørdag eller søndag. Og i går ble det tradisjonelle Holmenkollrennet avlyst på grunn av vind, tåke og regn.

Til tross for advarslene som ble sendt ut av helsemyndighetene, har det i hele helga dukket opp et trofast hopp-publikum fra Polen. De tok oppstilling på andre sida av veien for hoppanlegget.

Det var ikke mye de fikk se på grunn av sperringene som var satt opp. Men de små glimtene de fikk av sine helter var nok. For polakkene er skihopping som religion!

TROFASTE: Det polske hopp-publikum tok oppstilling over veien for Holmenkollbakken. På grunn av sperringene og tåke var det ikke mye de fikk sett. Men de ville uansett støtte sine helter. Foto: Tore Ulrik Bratland
TROFASTE: Det polske hopp-publikum tok oppstilling over veien for Holmenkollbakken. På grunn av sperringene og tåke var det ikke mye de fikk sett. Men de ville uansett støtte sine helter. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- De er gale. De kom selv om de ble oppfordret til ikke å komme. Det er virkelig hyggelig for oss at vi får sånn støtte fra fansen, sier hoppesset Kamil Stoch (32) til Dagbladet.

OL- og VM-vinneren er en av de største stjernene i sirkuset. Han elsker å komme til Holmenkollen, og det samme gjør vanligvis tusenvis av polakker. Denne gang var de rundt 50-60 som dukket opp hver dag. Flere av dem hadde kjørt fra Polen.

Rennene i Holmenkollen var startskuddet på Raw Air. Hoppturneringen fortsetter på Lillehammer i dag. Deretter står Trondheim og Vikersund for tur. Det kåres sammenlagtvinner for både guttene og jentene.

At Holmenkollrennet ble avlyst i går, var synd ikke minst for nordmennene. De vant lagkonkurransen lørdag suverent foran Tyskland og Slovenia, og viste form. Kamil Stoch og Polen kom på fjerdeplass. I Raw Air teller alle renn - også kvalifiseringene.

Norges trener, Alexander Stöckl, tror det som skjedde i Holmenkollen i helga vil bli snakket om i hundre år framover. På det meste har det vært over 100 000 tilskuere i Holmenkollen på hopprenn. I helga var det null, alt på grunn av «coronahelvete».

Men det kom altså noen polakker som stilte seg opp på andre sida av veien ...

Ingen av hopperne Dagbladet snakket med hadde problemer med avgjørelsen til arrangøren og de norske helsemyndighetene.

- Det har alltid vært en strålende stemning i Holmenkollen, påpeker Stoch.

- Det var rart å hoppe uten tilskuere. Det var nesten som trening. Men det er som det er. Vi må respektere avgjørelsen. Jeg kan ikke svare på om den er riktig eller ikke. Men alle må respektere avgjørelsen.

TRIST SYN: Holmenkollen viste seg fra sin verste side søndag. Derfor ble det heller ingen hopprenn. Foto: Tore Ulrik Bratland
TRIST SYN: Holmenkollen viste seg fra sin verste side søndag. Derfor ble det heller ingen hopprenn. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Over hele verden må sportsarrangementer lide. Fra 19. til 22. mars skal i utgangspunktet skiflygings-VM i Planica gå av stabelen. I verste fall blir mesterskapet i Slovenia avlyst.

Da Dagbladet møtte trener Alexander Stöckl og sportssjef Clas Brede Bråthen i går kveld, pekte alle piler mot torsdag. Da faller trolig VM-avgjørelsen.

Arrangøren og de lokale helsemyndighetene må velge mellom tre alternativer: VM med tilskuere, VM uten tilskuere eller avlysning.

- Det blir spennende, sier Stöckl.

- For oss er det bare å vente. Vi ønsker at VM blir gjennomført med tilskuere og alt. Men ansvaret ligger høyere opp i systemet.

Utfordringen er at Planica ikke ligger så langt fra Nord-Italia. Der har coronapanikken slått ut i full blomst. Mange er smittet.

TUNGT: Johannes Høsflot Klæbo etter femmila i Holmenkollen. Rep/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås. Vis mer

Det var få protester blant folk på at de ikke slapp inn på tribunene i helga. Polakker Dagbladet snakket med på fredag mente avgjørelsen burde kommet tidligere, slik at de kunne spart seg turen til Norge.

Sportssjef Bråthen sier det er viktig å ha perspektiver.

- Årsaken til denne situasjonen er langt mer alvorlig enn at en idrettskonkurranse blir avlyst, påpeker han.

- Jeg håper definitivt at det blir et fullverdig skiflygings-VM. I dette ligger det også at alle føler at helsesituasjonen er under kontroll, sier Bråthen.

Hele Norges coronakart