Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rennene i Holmenkollen

Hopp-raseri i Kollen

- Idiotisk. Vi er nesten på gråten.

FORTVILER: Lukasz Nowak (i midten foran) og hans polske vennegjeng kom til Norge torsdag. Da kom beskjeden om at ingen tilskuere slipper inn i Holmenkollen i helga. De slapp heller ikke inn under kvalifiseringen til Raw Air fredag kveld. Da de stilte seg over veien, så de omtrent ingenting på grunn av tåka. Foto: Tore Ulrik Bratland
FORTVILER: Lukasz Nowak (i midten foran) og hans polske vennegjeng kom til Norge torsdag. Da kom beskjeden om at ingen tilskuere slipper inn i Holmenkollen i helga. De slapp heller ikke inn under kvalifiseringen til Raw Air fredag kveld. Da de stilte seg over veien, så de omtrent ingenting på grunn av tåka. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Hoppturneringen Raw Air startet i Holmenkollen fredag kveld. Ingen tilskuere slapp inn i nasjonalanlegget under kvalifiseringen, på grunn av frykten for coronaviruset.

Kvalifiseringen ble vunnet av Constantin Schmid fra Tyskland. På de neste plassene fulgte Michael Hayböck (Østerrike) og Ziga Jelar (Slovenia). Robert Johansson ble beste nordmann på fjerdeplass.

Utenfor sperringene tok flere tilskuere oppstilling under kvalifiseringen, blant andre flere polakker, som elsker hoppsporten. De skjønner verken hvorfor de ikke slapp inn eller hvorfor beskjeden kom så seint.

- Idiotisk. Vi er nesten på gråten, sier Lukasz Nowak (41) og hans vennegjeng til Dagbladet.

DÅRLIG SIKT: Noen av tilskuerne som tok oppstilling utenfor sperringene i Holmenkollen fredag kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland
DÅRLIG SIKT: Noen av tilskuerne som tok oppstilling utenfor sperringene i Holmenkollen fredag kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Gjengen har kommet hele veien fra Polen for å følge Raw Air i Holmenkollen denne helga. De var allerede på plass i Oslo da coronabeskjeden kom torsdag om at ingen tilskuere slipper inn under Holmenkollrennene i helga.

Oslo kommune fattet vedtaket torsdag med bakgrunn i paragraf 4.1 i smittevernloven.

For sikkerhets skyld tok den polske vennegjengen turen til hoppanlegget fredag kveld, da de likevel var i Norge. Der ble de møtt av høflige, men bestemte vakter:

- Her slipper ingen inn!

TÅKE: Utsikten var ikke spesielt god i Holmenkollen fredag kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland
TÅKE: Utsikten var ikke spesielt god i Holmenkollen fredag kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Tilskuerne som likevel møtte opp - men ikke slapp inn - tok oppstilling utenfor sperringene på andre sida av veien foran hoppet. Men på grunn av tåka var det vanskelig å se noe som helst. I alle fall i starten. Og frustrasjonen økte.

- Vi har gledet oss i lang tid til å komme til Holmenkollen. Jeg bor i England og kommer derfra. De andre har reist fra Polen, forteller Lukasz Nowak.

- Vi så på Facebook at det ville være stengt for tilskuere, men tenkte kanskje det ville være åpent under kvalifiseringen. Det er jo ikke folk her, påpeker han.

- Vi forstår ikke poenget med at vi må stå på andre sida av veien. På grunn av tåka ser vi nesten ingenting. Men det verste er at beskjeden kom så seint.

- Umenneskelig! skyter en av kompisene inn.

NUMMER FIRE: Robert Johansson ble beste nordmann på fjerdeplass. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NUMMER FIRE: Robert Johansson ble beste nordmann på fjerdeplass. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Folk som fikk tillatelse til å bevege seg rundt på tribunene fredag kveld, var vakter, funksjonærer og pressefolk.

- Vi skjønner at de er skuffet, sier Ola Tangen, kommunikasjonssjef for Holmenkollen Skifestival, til Dagbladet.

- Vi er veldig lei oss for at det har blitt sånn. Men vi må rette oss etter den avgjørelsen som er tatt. Vi har full forståelse for avgjørelsen.

VM: Daglig leder for Holmenkollen-skifestival, Kristin Vestgren Sæterøy, møtte Dagbladet fredag ettermiddag. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV Vis mer

- Det sto 40-50 tilskuere utenfor. De klarte nesten ikke å se noe på grunn av tåka. Var det uaktuelt å slippe inn disse?

- Ja, vi retter oss etter beslutningen som er tatt. Her skal det ikke slippes inn publikum. Og det forholder vi oss til.

- Beskjeden om at publikum ikke ville slippe inn kom torsdag. Forstår du frustrasjonen over at den kom så seint?

- Selvfølgelig. Men her har det vært dialog hele veien. Avgjørelsen som ble tatt kom da den kom. Og det forholder vi oss til.

Raw Air fortsetter med lagkonkurranse lørdag og individuelt renn søndag - for folketomme tribuner.

Foreløpig åpnes det for tilskuere både på Lillehammer, i Trondheim og Vikersund. I Raw Air teller hvert renn. Kvaliken i kveld var rekordjevn. Mellom 1. og 30. plass skilte det 12,7 poeng.

AVLYST : Det var ventet rundt 30 000 tilskuere til arrangementene i Holmenkollen fredag, lørdag og søndag. Nå er Kollen-festen avlyst, og publikum anmodes om å ikke oppsøke områdene utenfor arenaen i helga. Reporter / video: Melina Pambou Sundfør / Kristoffer Løkås Vis mer
TIL TOPPS: Constantin Schmid fra Tyskland vant kvaliken i kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TIL TOPPS: Constantin Schmid fra Tyskland vant kvaliken i kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart