Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hopp-sjokk

Norge må legge ned Toppidrettssatsingen. - Stemningen er ganske dårlig, sier landslagstrener Alexander Stöckl. Clas Brede Bråthen kaller det for en av hans tyngste dager som sportssjef.

DRAMATISK: - Mange på A-laget har kommet via Toppidrettssatsingen, sier landslagstrener Alexander Stöckl. Foto: NTB scanpix
DRAMATISK: - Mange på A-laget har kommet via Toppidrettssatsingen, sier landslagstrener Alexander Stöckl. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hopp-Norge må kutte budsjettet fra 31 millioner kroner til 23 millioner kroner. Det går utover Toppidrettssatsingen, som nå blir lagt ned.

- Utrolig trist! Det har vært forferdelig, egentlig, etter at vi fikk beskjeden. Det er nesten uvirkelig at en nasjon som Norge skal havne i denne situasjonen, sier Andreas Vilberg, som har vært hovedtrener for Toppidrettssatsingen

SKUFFET: Andreas Vilberg har vært hovedtrener for Toppidrettssatsingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKUFFET: Andreas Vilberg har vært hovedtrener for Toppidrettssatsingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Toppidrettssatsingen har bestått av 15 hoppere. Det har vært det viktigste rekrutteringsmiljøet til A-landslaget.

Satsingen har også gått under navnet B-landslaget. Men internt oppleves dette som mye viktigere enn som så. Det har vært en arena for talentfulle hoppere til å komme seg opp og fram. Det har vært springbrettet ut til de store hoppscenene og regnes som en av de viktigste suksesskriteriene for hoppnasjonen Norge.

Avgjørelsen om å legge ned ble tatt i går, men blir først kjent gjennom Dagbladet i dag.

- Det er en av de tyngste dagene jeg har hatt som sportssjef. Unge og fremadstormende utøvere får ikke mulighetene og opplegget de fortjener, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

- Hva skal jeg si? Det er trist. Stemningen er ganske dårlig, både fra vår og utøvernes side, sier landslagstrener Alexander Stöckl.

LEGGES NED: Her er gutta som har representert Toppidrettssatsingen. Bak f.v.: Trener Yngve Ludvigsen, Andreas Varsi Breivik, Andreas Buskum, Richard Haukedal, Mats Bjerke Myhren, Oscar Westerheim, Christian Røste Solberg, Fredrik Villumstad, Jesper Ødegaard, Joakim Aune og hovedtrener for toppidrettssatsingen Andreas Vilberg. Foran f.v.: Sander Vossan Eriksen, Anders Håre, Joacim Ø. Bjøreng, sportssjef Clas Brede Bråthen, Eirik Fystro, Rishi Sæther og Sondre Ringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LEGGES NED: Her er gutta som har representert Toppidrettssatsingen. Bak f.v.: Trener Yngve Ludvigsen, Andreas Varsi Breivik, Andreas Buskum, Richard Haukedal, Mats Bjerke Myhren, Oscar Westerheim, Christian Røste Solberg, Fredrik Villumstad, Jesper Ødegaard, Joakim Aune og hovedtrener for toppidrettssatsingen Andreas Vilberg. Foran f.v.: Sander Vossan Eriksen, Anders Håre, Joacim Ø. Bjøreng, sportssjef Clas Brede Bråthen, Eirik Fystro, Rishi Sæther og Sondre Ringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Ifølge Bråthen lå budsjettet til Toppidrettssatsingen på rundt tre millioner kroner i fjor. De fleste hopperne vil nå trene i de regionale teamene som Kollenhopp, Trønderhopp og Lillehammerhopp.

Men Vilberg sier rett ut:

Organiseringen av Hopp-Norge vil bli satt flere år tilbake.

- Dessverre er det ikke økonomi til å drive videre. Jeg synes det er utrolig trist, sier Vilberg, som har vært hovedtrener det siste året.

- Toppidrettssatsingen har fostret mange utøvere til verdenscuplaget. At det ikke er økonomi til å drive videre er utrolig kjedelig. Da hopperne fikk beskjeden, ble de utrolig skuffet og lei seg. Alle ble paffe. Men det er ikke noe vi får gjort noe med. Skitinget har bestemt at vi må spare penger. Det er 15 skuffede gutter nå. De får en helt annen sommer enn hva de er vant til, sier Vilberg.

SKUFFET: - Toppidrettssatsingen ble dessverre ikke mulig, sier sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKUFFET: - Toppidrettssatsingen ble dessverre ikke mulig, sier sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han har vært i hoppmiljøet i mange år og er en av de største ressursene i Hopp-Norge. Akkurat nå er han 50 prosent permittert, men han kommer til å jobbe med A-lagshoppere i Oslo-regionen.

A-landslaget for herrer har økt antall plasser fra åtte til ni hoppere denne sesongen. Dette ble kjent i forrige uke.

- Jeg har storkost meg det siste året, sier Vilberg og legger ikke skjul på at han har hatt drømmejobben.

- Vi får bare brette opp ermene og prøve å få til noe igjen, sier han. Håpet er at Toppidrettssatsingen kan komme tilbake igjen når det er penger på konto.

Sportssjef Clas Brede Bråthen legger ikke skjul på at avgjørelsen preger hele Hopp-Norge.

- Toppidrettssatsingen ble dessverre ikke mulig. På grunn av de økonomiske rammene vi fikk tildelt, var det uforsvarlig å lage et opplegg for utøverne dette gjaldt. Dette er en av de viktigste satsingene vi har hatt, og en av grunnene til at vi hadde tidenes beste sesong i 2018.

RASTE: Tidligere skihopper Anders Jacobsen stakk av med seieren etter en dramatisk finale. Midt i finalen oppsto det en kaotisk situasjon, og Jacobsen måtte få ut aggresjon. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bråthen sier at det likevel er «fighting spirit» i miljøet. Men i verste fall risikerer Norge ikke å ha med deltakere i COC (kontinentalcupen), som er nivået under verdenscupen.

- Det blir fatalt hvis Norges Skiforbund ikke har deltakere på det nest øverste nivået. Det går ikke an. Da må forbundet stille seg spørsmålet om hvorfor vi er til, sier en klar og tydelig Bråthen.

Her er utøverne som rammes av at Toppidrettssatsingen nå legges ned:

Joakim Aune, Mats Bjerke Myhren, Andreas Varsi Breivik, Andreas Buskum, Jesper Ødegaard, Eirik Fystro, Rishi Sæther, Fredrik Villumstad, Joacim Ø. Bjøreng, Oscar Westerheim, Sondre Ringen, Sander Vossan Eriksen, Christian Røste Solberg og Richard Haukedal.

KREFTFRI: Tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren var tydelig berørt da han gjestet «Lindmo». Video: NRK Vis mer

Også Anders Håre var en del av Toppidrettssatsingen forrige sesong. Sist tirsdag ble han tatt opp på A-landslaget.

- Det har vært en lang prosess. Vi har brukt tid og energi på å finne løsninger. Vi så på muligheten for å prioritere på andre måter. Men det var ikke mulig, sier Alexander Stöckl.

- Det er trist, fordi mange på A-laget har kommet via Toppidrettssatsingen.

Hopperne har forsøkt å verne om A-landslaget som best de kan. Men nedleggelsen av Toppidrettssatsingen kan få dramatiske konsekvenser for de norske resultatene de neste åra.

Hele Ski-Norge er rammet av økonomisk nedgang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!