Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hoppbakke med start i hotellbaren!

Finland vil arrangere OL i år 2006. For å styrke kandidaturet har finnene tegnet en topp moderne skiflygingsbakke et drøyt steinkast fra Kuopio - med tilløpet bygd inne i et hotell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vittige tunger hevder bakken ville passet som hånd i hanske for Matti Nykänen, tidenes beste og mest tørste skihopper.

- Synd Matti har lagt opp, og satset på stripping i stedet. Han kunne gått rett fra baren og ut på bommen, heter det blant annet fra vår kilde i Finland.

Forretningsdrift

Tahko K-200 blir verdens største skiflygingsbakke, og er kostnadsberegnet til drøyt 100 millioner norske kroner. Til finske hoppbakker å være vil den ligge relativt bra skjermet for vær og vind.

Hotellet og annen forretningsdrift skal sørge for at anlegget bærer seg økonomisk.

Går det som initiativtakerne håper, skal mammutbakken både få porselensspor i tilløpet og plast i unnarennet og på sletta. Dermed kan den brukes hele året, blant annet til Grand Prix-renn sommerstid.

Turistattraksjon

Tidligere var det ikke lov å trene i skiflyging, annet enn i forbindelse med konkurranser. Men nå har FIS (Det internasjonale skiforbundet) gitt grønt lys for trening også i skiflyging.

Foruten å gi hopperne a-ha-opplevelser, har den planlagte mammutbakken i Tahko alle umligheter til å bli en turistattraksjon.

- Endelig på glid

Finland har fostret mange gode skiflygere opp gjennom åra (blant annet Jari Puikkonen og Matti Nykänen), men aldri fått opp den helt store interessen for skiflyging i hjemlandet.

- Finnene har holdt litt igjen. At de endelig er på glid, er positivt for alle, sier landslagssjef Trond Jøran Pedersen.

Han synes FIS bør satse mye mer på skikkelig langhopping i åra framover.

I vinter er det to skiflygingsrenn. Først VM i Heini Klopferbakken i Oberstdorf 24. og 25. januar. Deretter er det klart for verdenscuprenn i Vikersund, Nordens eneste skiflygingsbakke, helga 28. februar og 1. mars.

210 meter

Mens Heini Klopferbakken tåler rundt 210 meter, reklameres det med 200-metershopp i Vikersund etter OL.

Verdensrekorden i skiflyging er 212 meter, satt av Lasse Ottesen i Planica sist vinter. Den kan stå for fall i Oberstdorf - hvis alt klaffer.

Den planlagte skiflygingsbakken i Finland vil tåle hopp på minst 230 meter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!