Hoppbråk: - Uverdig

Sportssjef Clas Brede Bråthen: - Mange er opptatt av å stå sammen med Maren Lundby når det går bra. Det hadde vært hyggelig om de sto skulder ved skulder med henne nå.

FRUSTRERT: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
FRUSTRERT: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

En blytung sesong er blitt enda vanskeligere for de kvinnelige skihopperne. De har ennå ikke kommet i gang, og mandag ble Maren Lundby (26) og co. rystet av en ny nedtur.

Rennene i Beijing fra 10. til 14. februar utgår på grunn av coronaviruset. Rennene var i praksis et prøve-OL.

For herrehopperne blir det likevel en løsning: Det internasjonale skiforbundet FIS bekreftet mandag at de får satt opp nye renn i Polen den aktuelle helga.

Verre er det for Lundby og konkurrentene.

ENER: Maren Lundby. Foto: Geir Olsen / NTB
ENER: Maren Lundby. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Renndirektør i FIS, Chika Yoshida, bekrefter overfor Dagbladet at det ikke er funnet en liknende erstatning for jentene.

Nok en gang kan det se ut som om de får en frihelg. Da FIS la ut meldingen sin på sosiale medier om at kysten er klar for gutta i Polen, reagerte Lundby umiddelbart på sosiale medier:

- Hva med jentene?

Overfor TV 2 fulgte hun opp:

- Du ser at resten av verden konkurrerer i alle andre idretter mens vi må sitte og se på. Da føler du litt på at det ikke bare er smittevern som er problemet.

Til Dagbladet sier sportssjef Clas Brede Bråthen:

- Jeg er dypt bekymret for hvordan jentene håndteres. Nok en gang ser vi at det er dem det går utover.

Så langt er rennene for jentene i Lillehammer, Sapporo, Zao og Beijing avlyst som følge av coronaviruset. Samtidig arrangeres herrenes verdenscup for fulle mugger. Dette ble toppet med skiflygings-VM i helga, der Halvor Egner Granerud og nordmennene gjorde sine saker særdeles bra.

Jentene starter verdenscupen i Ramsau i Østerrike i helga, et renn som er satt opp ekstra. Deretter må de vente til slutten av januar før de får konkurrere i slovenske Ljubno. Sesongen er full av hull, mens gutta konkurrerer helg etter helg.

Nå rasles det med sablene i kvinneleiren. Og sportssjef Bråthen er frustrert og oppgitt:

- Igjen handler det om likestilling. Det er så lett å snakke om likestilling. Men det er tilsynelatende vanskelig å gjøre noe med det, fordi det koster penger. Men den prisen er det ikke så mange som er villige til å betale.

PROMO: Maren Lundby og Daniel-André Tande ble bedt om å promotere Raw Air i Polen. Klippet vekker oppsikt. Video: Raw Air Vis mer

Bråthen fyrer seg opp:

- Jeg mener at vi ikke skulle hatt denne typen problemstillinger i 2020. Du kan gjerne kalle problemer for smittevern og protokoller - og det ene med det andre. Men hadde dette vært viktig nok for oss, så hadde vi fått det til. Selvfølgelig hadde vi det.

Han peker på hva Norge kunne gjort. Det var styret i Norges Skiforbund som til slutt avlyste verdenscuprennene i Lillehammer, med covid-19-argumenter i bånn.

- Det er snakk om 75 personer som er knyttet til en slik konkurranse. De får det til over alt ellers i verden. Jeg så ikke for meg at vi igjen kom i en situasjon der jentene er taperne - som følge av beslutninger i Norge, Japan og Kina.

Bråthen framholder at dette ikke handler om et «gubbevelde» i FIS. Derimot at personer og beslutningstakere på flere nivåer må se seg i speilet, også ham selv, og Ski-Norge.

- Hva er det vi har gjort for å havne i denne situasjonen? Hva kunne Norges Skiforbund gjort? Hva kunne kulturdepartementet gjort? Hva er det vi egentlig driver med? Igjen må Maren stå og si ifra, inn i en sesong hun hadde gledet seg til og håpet på at «nå er vi ferdig».

Bråthen fortsetter:

- Jeg blir dypt imponert hvis alle jentene klarer å holde motivasjonen oppe. Maken til prøvelser de må igjennom for å drive med idretten sin, er uverdig.

FØRSTE GULL: Her jubler Maren Lundby for sitt første VM-gull. Reporter: Emilie Rydning. Video: NRK Vis mer

Sportssjefen vil ikke trekke fram enkeltpersoner å kritisere, men er svært tydelig i budskapet:

- Mange er opptatt av å stå sammen med Maren Lundby når det går bra. Det hadde vært hyggelig om de sto skulder ved skulder med henne nå også.

Renndirektør i FIS, Chika Yoshida, påpeker at Norge utsatte verdenscupåpningen for jenter i Lillehammer i starten av desember.

- Hva som skjer med disse rennene vet jeg ikke. Det vet du sannsynligvis bedre enn meg, sier hun til Dagbladet.

Yoshida antyder at rennene kunne vært aktuelle å erstatte for den nå avlyste helga i Beijing. Men inntil videre vil ingen påta seg ansvaret.

Lundby forteller at det er tungt å trene når hun ikke helt vet hva som skjer.

- Hun er nok ikke den første som gir seg. Men at dette er tungt tror jeg ikke noen trenger å lure på. Jeg vet det er vanskelige tider. Men er det så vanskelige tider at vi ikke trenger å tenke på likestilling? spør Bråthen.

Et lyspunkt er helgas ekstrarenn i Ramsau. Norge sender Maren Lundby, Silje Opseth, Anna Odine Strøm, Eirin Maria Kvandal og Thea Minyan Bjørseth.

- Vi på kvinnesiden har færre renn enn normalt. Men vi gleder oss veldig til å vise oss fram fra vår beste side på TV når vi først får sjansen, sier landslagssjef Christian Meyer.

Bråthen får ikke skrytt nok av de kvinnelige hopperne.

- De åpner dører for nye avtaler. De tre-fire siste avtalene vi har inngått, har skjedd som følge av det som skjer på jentesida. De har dratt med seg gutta.

TOPPMØTE: Kulturminister Abid Raja er blant dem som har støttet Maren Lundby i kampen for likestilling. Foto: Geir Olsen / NTB
TOPPMØTE: Kulturminister Abid Raja er blant dem som har støttet Maren Lundby i kampen for likestilling. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Ekspertkommentator Mina Finstad Berg bruker skarpe ord om det som skjer.

- Det er en skammelig usynliggjøring av de kvinnelige hopperne, og det fra øverste hold, sier hun.

Bråthen påpeker:

- Å framstille dette som at det sitter tre-fire eldre karer og beslutter dette, er misforstått. Det fører ikke til noen ting. Vi - Norge - er også FIS. Vi må gå foran og utgjøre en forskjell. Dessverre har jeg ikke lyktes.

- Men, sier Bråthen:

- Jeg føler at jeg trasker i motbakke sammen med jentene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer