Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hoppdrama: Regel kan knuse Marens drøm om 200 meter

- Gjør det mindre interessant. 

LYSTEN PÅ SKIFLYGING:  Maren Lundby.  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
LYSTEN PÅ SKIFLYGING:  Maren Lundby.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Skihopperen Maren Lundby (22) hviler ikke på laurbærene. I Lahti-VM kom hun på fjerdeplass i normalbakkerennet. Søndag avsluttes sesongen i Holmenkollen, men så er spørsmålet:

Får hun være prøverhopper i skiflygingsbakken i Vikersund den påfølgende helga?

Avgjørelsen blir tatt etter rennet i Holmenkollen søndag. Lundby har fryktelig lyst til å hoppe over 200 meter i monsterbakken. Men arrangøren i Vikersund setter krav: Skal du være prøverhopper, må du være tilgjengelig fra torsdag til søndag i rennperioden. Du kan ikke bare komme og hoppe - og så forsvinne igjen.

- Det gjør det mindre interessant for min del, innrømmer Lundby overfor Dagbladet.

Nye skanser

Jentene har erobret stadig nye skanser innenfor hoppsporten. Nå står de overfor en ny. Ingen kvinner har noen gang hoppet i den ombygde Vikersund-bakken fra 2011. Norges beste hopper i kvinneklassen - Maren Lundby - er svært pirret av tanken.

MONSTERBAKKE: Skiflygingsbakken i Vikersund er et trekkplaster for hoppere fra hele verden. Her er Andreas Stjernen etter tredjeplassen i fjorårets renn. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
MONSTERBAKKE: Skiflygingsbakken i Vikersund er et trekkplaster for hoppere fra hele verden. Her er Andreas Stjernen etter tredjeplassen i fjorårets renn. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Først vil hun gjennomføre søndagens verdenscupavslutning i Holmenkollen med stil. Hun ligger på tredjeplass sammenlagt, og har en teoretisk mulighet til å ta igjen japaneren Yuki Ito på andreplass.

Etter rennet kommer hun til å stikke hodet sammen med trener Christian Meyer. Spørsmålet er om de skal legge inn en søknad om å få prøvehoppe i Vikersund påfølgende helg. Rennet er en del av den nye og spektakulære Raw Air-turneringen.

- Fristen for å søke har allerede gått ut. Vi trenger cirka 20 prøvehoppere, forteller tidligere storhopper og rennleder Ole Gunnar Fidjestøl. Men det er mulig med endringer, og nye søknader vil bli vurdert.

Ingen dispensasjon

Fidjestøl understreker:

- Skal du være prøverhopper, må du binde deg til fire dager. Vi kan ikke risikere at alle vil hoppe på torsdag og så har vi ingen prøvehoppere på søndag.

- Er det ingen muligheter for dispensasjon?

- I utgangspunktet ikke. Med mindre sterke krefter jobber for dette.

Lundby erkjenner:

- Hvis jeg må være til disposisjon i fire dager, blir dette enda mindre interessant for min del. Det er en tøff jobb. Og spørsmål er om jeg vil ha best utbytte av å forberede meg inn mot neste sesong på andre måter.

Større

Hun er klar på at jentene bør slippe til oftere i store bakker. Holmenkollen utgjør et av unntakene i løpet av sesongen. Som oftest pågår verdenscupen i normalbakker.

RENNLEDER: Ole Gunnar Fidjestøl. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
RENNLEDER: Ole Gunnar Fidjestøl. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Skiflygingsbakker er et litt større lerret å bleke. Innenfor Det internasjonale skiforbundet FIS er det en allmenn oppfatning om at jentene må ta steg for steg.

Anette Sagen - som har lagt opp - gikk i front mot pampene. I 2004 ville hun hoppe i den gamle skiflygingsbakken i Vikersund.

Lederen i FIS' hoppkomité - Torbjørn Yggeseth - nektet imidlertid kvinnene å hoppe, fordi han mente det ville være for farlig for dem. Etter mye diskusjon fikk til slutt fire jenter hoppe, deriblant Sagen. Hun ble seinere hyllet i feminismens tegn.

Tøff

NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen sier at «ingenting hadde vært artigere enn å se Maren Lundby i Vikersund». Men han forstår samtidig arrangørens krav til prøvehoppere.

- Jeg skjønner Maren. Og jeg skjønner arrangøren i Vikersund. Å være prøvehopper er en beintøff jobb. Du kan bli kastet ut i ulike forhold.

Han fortsetter:

- Hvis du hadde sagt at alle som vil kan komme og hoppe, ville du risikert mange useriøse hoppere. Og så hadde halvparten stukket av etter første dag. I likestillingskampen må også Maren føye seg etter gutta og gjøre det samme som kreves av dem.

Risiko

- Så kan du selvfølgelig si at Vikersund bør legge til rette for at hun kan komme og å gjøre et prøvehopp. Det er alltid en risiko. Og jeg har trynet mange ganger selv som prøvehopper. Men jeg frykter ikke for ferdighetene til Maren, påpeker Remen evensen.

Lundby forteller at hun er avhengig av nok fart for å sette utfor i Vikersund.

- Jeg er avhengig av dette for å komme over kulen, påpeker hun.

- Andre prøverhoppere og forhold spiller også inn. Jeg har lyst til å hoppe skiflyging. Men den endelig avgjørelsen tar vi på søndag.

Flere tusen tilskuere har kjøpt billett til Vikersund-helga. Spørsmålet er om de får se Maren Lundby utfor eller ikke.

HYLLET AV FEMINISTER: Anette Sagen. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
HYLLET AV FEMINISTER: Anette Sagen. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media