Hoppdramatikk i Vikersund

VIKERSUND (Dagbladet): Hoppdramatikk i Vikersundbakken i går da prøvehopperen Tommy Egeberg fra arrangørklubben Vikersund IF tippet rundt i lufta og ble kjørt på sjukehus. Der ble det konstatert hjernerystelse og nesebeinsbrudd. I tillegg ble han mørbanket, og fikk en kraftig smell i ene armen.

Blodig og forslått måtte så vidt 16 år gamle Tommy Egeberg hjelpes ut av bakken etter det dramatiske fallet på 120 meter. Etter å ha tippet rundt i lufta, ble han slengt kast i kast nedover unnarennet. Sikkerhetsbindingene falt av og skiene sprakk i det tøffe møtet med bakken. # Hjelpemannskapene var raskt på pletten nede i overgangen til sletta, og konstaterte kjapt at unggutten hadde pådratt seg hjernerystelse. Røntgenbildene på sjukehuset viste at han også har fått brudd i nesa.

- Dette er gutta vant med. Vi har hoppere som tipper rundt både fem og seks ganger i løpet av vinteren, sier faren til Tommy til Dagbladet.

Andre gang

Tommy Egeberg er elev ved skigymnaset på Lillehammer (NTG). Også for fire år siden tippet han rundt i lufta - i Lønnbergbakken på Raufoss (K60-meteren). I går var det trolig farten han ikke behersket fullt ut. På det meste lå den på 105,6 km/timen for de unge prøvehopperne. All ventingen var heller ikke av det gode.

Helt siden klokka åtte på morgenen var prøvehopperne i beredskap. Først klokka 16.35, åtte timer og 35 minutter seinere, ble den første prøvehopperen sendt utfor.

Da hadde nesten alle gått hjem i Vikersundbakken. Den offisielle treningen ble avlyst klokka 16. Prøvehopperne ble holdt igjen, og slapp til da vinden løyet og forholdene ble tilnærmet optimale.

Eirik Halvorsen (22), Konnerud IL, var førstemann utfor og landet på drøyt 125 meter.

- Jeg hoppet dyrisk høyt, for så å gå rett ned. Etter å ha vært i beredskap i drøyt åtte og en halv time følte jeg meg litt sliten, sier Eirik Halvorsen til Dagbladet.

- Over 200 m

Lengst i går hoppet Ole Østbakken (24) fra Eidsvold IF: 176 meter.

- Med god luft nede i bakken blir det hoppet over 200 meter i løpet av helga, sier han skråsikkert.

Ole Østbakken hoppet med pulsmåler, og hadde 153 i puls da han leste av måleren etter 176-metershoppet.

- Oppe på toppen hadde jeg nok 200 i puls, som tilsvarer dødsangst. Da var jeg helt nummen, sier Ole Østbakken etter å ha landet trygt på gårsdagens lengste prøvehopp.

Fidjestøl junior

Blant prøvehopperne i går var også Lars Fidjestøl (17), sønn av Norges eneste skiflygings-verdensmester, Ole Gunnar Fidjestøl. I likhet med ulykkesfuglen Tommy Egeberg, er han elev ved NTG på Lillehammer. Fidjestøl junior landet på 131 meter - 59 meter bak familierekorden.

Sju av prøvehopperne i går hoppet over 150 meter:

Ole Østbakken, Eidsvold IF 176 meter, Eskild Wefring, Liv/Fossekallen 171,5, Øyvind Brandenborg, Vikersund IF 164 og Roger Halvorsen, Gjerdrum 161,5 var de fire over 160 meter.

I dag kommer trolig 200-metershoppet i Vikersundbakken, når Funaki og Harada fyrer løs i spissen for verdens 69 beste skiflygere.

Tommy Egeberg