Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hopper 200 meter på 20 sekunder: - Det er en av de kuleste utforene

Jansrud om VM-løypa.

BEAVER CREEK (Dagbladet): Når Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud lørdag kveld skal kjempe om edelt utfor-metall i Beaver Creek er det ikke en hvilken som helst løype som møter dem.

«Birds of Prey» er en av de mest spektakulære løypene alpinverdenen har å by på.

Hopper 200 meter I sin helhet er løypa over 2,7 kilometer lang, og har en høydeforskjell fra start til mål på omlag 750 meter.

Hoppene i løypa, som fra start til mål teller seks, har alle fått navn etter en rovfugl (bird of prey). Fra topp til bunn er det «Peregrine», «Screech Owl», «Goshawk», «Golden Eagle», «Harrier »og «Red Tail», hvor de tre siste kommer i rask rekkefølge.

STYGT FALL: Aksel Lund Svindal etter det stygge fallet i 2007. Foto: REUTERS/Rick Wilking/ NTB Scanpix
STYGT FALL: Aksel Lund Svindal etter det stygge fallet i 2007. Foto: REUTERS/Rick Wilking/ NTB Scanpix Vis mer

Kjetil Jansrud sier til Dagbladet at det er en bakke han gleder seg til å kjøre.

- Birds of Prey er veldig krevende. Det er spektakulært å se og det er spektakulært å kjøre, men det er en veldig bra flyt i det hele. Jeg synes det er en av de kuleste utforene, sier han.

- I løpet av 20 sekunder på slutten hopper du kanskje 200 meter gjennom lufta.

- Et spesielt forhold Utfor-løypa i Beaver Creek er en bakke med mye norsk tradisjon. Det var her under VM i 1999 at Lasse Kjus og Kjetil Andre Aamodt tok sølv og bronse bak Hermann «The Herminator» Maier.

SEIER: Kjetil Jansrud vant utforen her så sent som i desember. Foto: Chris Humphreys-USA TODAY Sports/NTB Scanpix
SEIER: Kjetil Jansrud vant utforen her så sent som i desember. Foto: Chris Humphreys-USA TODAY Sports/NTB Scanpix Vis mer

Det var her Aksel Lund Svindal falt så stygt under en prøveomgang i 2007, og det var her han slo tilbake året etter med sin første verdenscupseier etter skaden.

Svindal forteller til Dagbladet at «Birds of Prey» er en løype som har preget ham på flere måter.

- Det er en bakke jeg har et veldig spesielt forhold til på både godt og vondt, men det som er litt rått er at det nesten bare er på godt, sier han.

Norsk bakke Svindal, som imponerte alle med en kruttsterk sjetteplass i torsdagens super-G, står med to seiere i den klassiske traseen og kan med seier lørdag kveld tangere Maier og Bode Miller som begge har vært raskest ned fjellet tre ganger.

image: Hopper 200 meter på 20 sekunder: - Det er en av de kuleste utforene

- Det er en bakke det har gått veldig bra i, men jeg tror det er en norsk greie at det går veldig bra i Nord-Amerika, sier Svindal.

- Hvorfor det?

- Det handler om både bakken og om Nord-Amerika. Jeg vet at snøen vi er vant til i Skandinavia og den i Nord-Amerika er likere enn den du finner i for eksempel Alpene - den er mer finkornet. I tillegg er det selvsagt digg å være her borte, flirer han.

En historie Jansrud har også gode minner fra bakken hvor han og Svindal har tatt to seiere, en andre- og en tredjeplass de siste tre årene. Han vant her så sent som den 5. desember.

- Det er gøy å ha en histore i en bakke, men det har ikke så mye å si for rennet som kommer. Det er selvsagt bra for min selvtillit og ro at jeg vet jeg kan kjøre fort her, men samtidig er det kjedelig om det skal bli en hvilepute.

Hvilepute eller ei, Jansrud trives i likhet med Svindal godt i Colorado. Han vil gå så langt som å si at det er hans favorittbakke. I alle fall nesten.

- Hadde jeg hatt valget mellom denne bakken og et annet sted for VM, så hadde jeg valgt denne bakken. Utenom Kvitfjell selvsagt, sier han med et glis.

SLO TILBAKE: Det var i Birds of Prey at Aksel Lund Svindal slo tilbake og vant ett år etter at han skadet seg så stygt. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand/NTB Scanpix
SLO TILBAKE: Det var i Birds of Prey at Aksel Lund Svindal slo tilbake og vant ett år etter at han skadet seg så stygt. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand/NTB Scanpix Vis mer