Hopper i havet for suksess

12 grader i vannet, ikke noe problem. Klippfisk og isbading er nøkkelen til suksess for Dagbladets Norway Cup-lag. Pluss damer, da ...

Søvik (Dagbladet): -  Finnes ikke kaldt. Jeg har dusjet i kaldere vann enn det her, brøler Erlend York. Han og resten av gutta er ferdig med en av ukas tre treninger og avslutter økta i et iskaldt Atlanterhav. Litt til ære for fotografen, men det har minst like mye med tæl og guts å gjøre.

Det er derfor 16-åringene fra Sunnmøre er plukket ut til å være Dagbladets Norway Cup-lag.

De er litt spesielle, både på og utenfor banen.

Dessuten skal de visstnok være gode. Norborg ligger på andreplass i første divisjon og knuser bygutta fra Ålesund.

Startet i mars

-  Bra, Espen! Dett ned! No må vi skjerpe oss, blått!. Trener Kristian Søviknes roper ut sine ordrer. Intensiteten er høy og vinnerviljen sterk. På sidelinja sitter Eivind Fjørtoft og Stein Erik Alvestad. Eivind sliter med ryggen, og Stein Erik er kraftig forkjølet, nå midt på sommeren.

-  Bada for mye, forklarer Stein Erik.

-  Vært noe badevær, da?

-  Nettopp derfor, svarer Stein Erik.

Han og Eivind tok første badet i mars i år. Neste år går første kalddusj av stabelen i februar. Og før den tid spiller de i Norway Cup, ingen fare med det, forsikrer de to.

Slår de fleste

-  Hva synes dere om å være Dagbladets lag?

-  Number one.

-  Brattvågingene er misunnelige, de har bare Haramsnytt, sier Thomas Ringstad.

Brattvåg er storebroren i Haram kommune, men Søvik klarer seg godt med sine vel 2000 innbyggere på mørekysten. Norborg slår de fleste og mener byfolk har det mest i kjeften, og frykter ingen - heller ikke i Norway Cup.

-  Dere frykter ikke forventningspresset da, nå som dere blir kjendiser?

-  Vi er best, så det blir ikke noe problem. Har allerede favorittstempelet på oss, basta bom.

Det gapskrattes. Trener Jan Egil Alstadsæter prøver seg med at de er fornøyde med å gå videre til A-sluttspillet. Men, nei da, her i gården skal ikke forventningene dempes.

Babes og klippfisk

-  Vi skal slå Mathare United, kommer det borte fra ene hjørnet.

Men Norway Cup er ikke bare fotball. Norway Cup er reising, nye vennskap, rett og slett nye opplevelser.

-  Hva blir mest spennende?

-  Chicks, sier Ole Mathias Grytten med den største selvfølgelighet.

-  Chicks?

-  Det er sånne babes, eller ryper, som vi kaller det, latterliggjør Ole Mathias, og stemningen stiger.

Det er tydelig at «chicks» står høyt i kurs. Martinus Grytten er mest interessert i eksterne, selv om også jentelaget til Norborg reiser nedover.

-  Min teori er at om du holder på med for mange hjemmefra, kludrer du det til. Det er bedre å fordele det litt, sier han, og stemningen stiger enda et hakk, «en for alle og alle for en».

Gutta er altså ikke bare gode på banen, munnrappe er de også. Men hva er hemmeligheten bak at en liten plass som Søvik får fram et så godt lag?

-  Vi spiser mye tørrfisk og klippfisk. Det er derfor vi er så sterke, sier Erlend.

Isbadere

Så var det badinga da. Vel nede trosser Eivind ryggplagene og drar av seg på overkroppen. Her skal det ikke feiges ut. Ole Johan Urke og Ole Mathias går motsatt vei. Begge skylder på at de er i ferd med å bli syke. Ole Mathias får en alvorlig mine over ansiktet, en mine som sier at han krever å bli trodd. Han skal neimen ikke ha på seg noe pinglestempel. Resten av gutta tar rennfart og hopper ut i isvannet.

Det stønnes og gurgles, og alle har det travelt med å komme seg på land. Kaldt? Nei da.

-  Det er heller for varmt, brøles det.

Men de har ikke regnet med at fotografen ønsker flere varianter. En tredje badetur, og ansiktsfargen nærmere seg lilla på flere. Fortsatt ingen klaging, bare en forsiktig antydning;

-  Jeg kjøper ikke is i dag.

TØFFE GUTTER: 16-åringene på Norborg IL på Sunnmøre blir Dagbladets Norway Cup-lag. Og det er en tøff gjeng vi har valgt ut. Gutta starter gjerne isbadinga i mars. Dessuten er de like tøffe på banen som de er i vannet.