Hopper i Mikas hage

Etter tre seirer på to uker venter nye utfordringer for Bjørn Einar Romøren. I kveld hopper han i trener Mika Kojonkoskis hjemby.

- Jeg har bare vært i Kuopio én gang før, men kom ikke til finalen. For Mika Kojonkoski blir rennet spesielt. Vi skal ikke skuffe ham, sier Bjørn Einar Romøren.

Spisse leggen

De siste to ukene har vært som et eventyr for 22-åringen. I skiflygings-VM i Planica satte han norgesrekord med 227 meter og vant lag-gull. I Lahti sist helg ble det seier både i lagkonkurransen og individuelt.

- Jeg liker utfordringer, og er fortsatt på vei oppover. I Lahti hoppet jeg bedre for hver dag som gikk. Nå er det bare å spisse leggen og kaste seg framover i de tre v-cuprennene som gjenstår, sier Romøren.

Hoppsesongen avsluttes i Holmenkollen søndag. Før det hoppes det i Kuopio i kveld, og på Lillehammer fredag kveld.

Mika Kojonkoski har fire seirer som trener i Kuopio. Han har også hoppet der selv og jobbet tusenvis av timer, både administrativt, politisk og sportslig.

- Kimmo Savolainen, Toni Nieminen, Risto Jussilainen og Andreas Widhölzl har alle vunnet i Kuopio mens jeg var trener for dem. Å trene en nordmann til seier her ville vært stort, sier Kojonkoski til Dagbladet.

Men mange finner liker ikke at han hjelper norske hoppere til suksess, og Kojonkoski har fått føle sjalusien på kroppen.

Ubehagelige meldinger

- Jeg får ubehagelige meldinger på telefonen min seint på kvelden. Det er meldinger som: «Er du fornøyd nå, din nordmann?» forteller Kojonkoski til NTB.

Framgangen til Bjørn Einar Romøren kommer ikke overraskende på treneren.

- Under plasthoppingen i fjor sommer var Bjørn Einar best av alle. I overgangen fra plast til snø mistet han først den gode følelsen, deretter spensten og selvtilliten. Etter å ha slitt i et par måneder, fant han endelig tilbake til storformen i forkant av skiflygings-VM. Nå tror jeg han holder seg i toppen ut sesongen, sier Kojonkoski.

Han peker på psyken som den avgjørende styrken til Romøren. Teknisk og fysisk var både Roar Ljøkelsøy og Tommy Ingebrigtsen bedre i det individuelle rennet i Lahti.

- Psykisk var Bjørn Einar den sterkeste. Den mentale styrken hans avgjorde seierskampen, sier Kojonkoski.

Kampen om sammenlagtseieren er trolig kjørt, men treneren tror på nye triumfer i Kuopio, Lillehammer og Kollen.

Urealistisk

- Med 172 poengs ledelse til Roar Ljøkelsøy, er det urealistisk at Janne Ahonen skal gi fra seg v-cupseieren. Men konkurrentene begynner å bli slitne. Vi er fortsatt sultne på mer, sier landslagstrener Mika Kojonkoski.

TIL TOPPS IGJEN? Sist søndag gikk Bjørn Einar Romøren helt til topps i Lahti. I kveld får han en ny sjanse i finske Kuopio. - Jeg liker utfordringer, og er fortsatt på vei oppover, sier Bjørn Einar til Dagbladet. Her i vinnersvevet i Lahti.