Hopperne bombardert med vektspørsmål: - Folk er bare misunnelige

Spekulasjoner etter at Johann André Forfang besvimte. 

PRESSEKONFERANSE: Hopptrener Alexander Stöckl  og de norske hoppgutta. Fra venstre: Bjørn Einar Romøren, Clas Brede Bråthen , Alexander Stöck,  Daniel-André Tande , Robert Johansson, Andreas  Stjernen, Johann Andre Forfang  Anders Fannemel og  Tom Hilde.  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
PRESSEKONFERANSE: Hopptrener Alexander Stöckl og de norske hoppgutta. Fra venstre: Bjørn Einar Romøren, Clas Brede Bråthen , Alexander Stöck, Daniel-André Tande , Robert Johansson, Andreas Stjernen, Johann Andre Forfang Anders Fannemel og Tom Hilde. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LAHTI (Dagbladet): De norske hopperne ble bombardert med spørsmål om vektpining under dagens pressekonferanse i Lahti. Bakgrunnen var hendelsen der Johann André Forfang (21) besvimte før miks lagkonkurranse søndag.

Til NRK uttalte Tromsø-hopperen at han besvimte som følge av for lite inntak av væske og ernæring. Dermed startet spekulasjonene om at han egentlig forsøkte å pine seg ned i vekt før konkurransen.

Seinere kom det fram at besvimelsen skyldtes akutt blodtrykksfall. Forfang modererte også sine uttalelser om manglende væskeinntak. Men i VM-byen Lahti har snøballen rullet de siste 48 timene. Og spørsmålet har vært:

- Er Forfang produkt av en usunn idrett?

30 prosent

- Besvimelse kan skje hvem som helst. 30 prosent av befolkningen kan besvime i løpet av en normal hverdag. Det har ikke noe direkte årsak i vekt eller ernæring, opplyste hoppernes fysioterapeut og medisinske koordinator, Lars Haugvad, på pressekonferansen.

SNAKKET UT: Lars Haugvad (til høyre) og Johann André Forfang (til venstre) snakker om besvimelsen på pressekonferansen. Anders Fannemel og Tom Hilde i midten.  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
SNAKKET UT: Lars Haugvad (til høyre) og Johann André Forfang (til venstre) snakker om besvimelsen på pressekonferansen. Anders Fannemel og Tom Hilde i midten.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om hopperne har tynt seg mange ganger før konkurranse, svarte Tom Hilde:

- Jeg har tynt meg mange ganger i samråd med mennesker som kan dette. Det er snakk om å få til å slanke seg, noe 90 prosent av alle nordmenn prøver på, men ikke får til. Det lykkes vi med.

Han fortsatte:

- Profesjonelle folk rundt oss gjør at vi kan gjøre dette i kontrollerte former. Å ha et sunt kosthold og regulere vekt, er ikke noe farlig i seg selv. Sånn jeg ser det er det mye misunnelse rundt at vi faktisk lykkes.

Overfor Dagbladet presiserer han:

- Det er veldig lett å trekke konklusjoner om at hopperne er for tynne. Jeg skjønner godt at folk mener vi er tynne, men det er også jobben vår. Vi har et profesjonelt apparat rundt vår helse.

Fire måltider

- Hvem tenker du om fokuset etter Forfangs besvimelse?

- Det gir oss bare en mulighet til å fortelle hvordan det er. Jo oftere fokuset kommer på skihopping og vekt, jo oftere kan vi fortelle at vi er friske og sunne menn, som verken tyner vekta sånn at det er farlig eller er for tjukke. Vi trener hardt, og ting er veldig under kontroll.

- Hvordan ser matinntaket ut i løpet av en dag?

- Som regel har vi fire måltider. Og så spiser vi litt innimellom - type eple og youghurt. Jeg tror folk hadde blitt overrasket hvis de hadde sett hvor mye vi putter i oss.

Stor bakke

Forfang bedyrer at han er «back in business» etter besvimelsen. Hopperne forbereder nå rennet i den store bakken i Lahti.

På spørsmål om hvorfor det var en del forvirrende opplysninger rett etter at Forfang besvimte, svarer sportssjef Clas Brede Bråthen at han ikke visste om de pårørende var informert.

Derfor ville hoppledelsen tone ned det som ble sagt, slik at det ikke ble undøvendinge bekymringer.

Ubehagelig

- Klart det var ubehagelig, sier Forfang.

- Men jeg tror ikke jeg rakk å være redd. Jeg ble svimmel og la meg nedpå. Da jeg reiste meg opp igjen, svartnet det.

Forfang ble erstattet av Andreas Stjernen i siste liten. Norge ble nummer fem i miks lagkonkurranse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer