Hopperne innrømmer at det ble for tøft på toppen

- Er ikke bra nok mentalt forberedt, sier Anders Jacobsen.

MÅ BRYTE VINNERBARRIEREN: Landslagstrener Mika Kojonkoski medgir at de norske hopperne trenger øvelse i å takle presset det gir å ha gode førstehopp å forsvare foran 60 000 hjemmesupportere.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
MÅ BRYTE VINNERBARRIEREN: Landslagstrener Mika Kojonkoski medgir at de norske hopperne trenger øvelse i å takle presset det gir å ha gode førstehopp å forsvare foran 60 000 hjemmesupportere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det så så lovende ut etter første omgang, med to norske på pallen etter svært oppløftende hopping i storbakken i Holmenkollen.

Etter nedturen i finaleomgangen er det fire svært skuffede hoppere og to svært skuffede trenere som møter pressen.

- Det var dessverre fryktelig nære, men endte opp et stykke unna. Det er ikke noen vits i å late som om vi ikke er skuffet over det. Selvfølgelig er det tungt, men vi må prøve å riste av oss dette her, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

- Det er så enkelt at vi ikke klarer å levere på det nivået som trengtes for å stå på pallen i dag. På en måte kan man sikkert si at det går på det mentale, men det handler om at stabiliteten åpenbart ikke var bra nok. Vi må tillate oss å føle som vi gjør akkurat nå, men vi kommer ikke til å sitte og sutre i morgen, det er helt sikkert.

- Er det det at gutta ikke takler å sitte igjen på toppen til slut?

- Det gikk ikke i dag. Hvorfor det ikke gikk, blir bare spekulasjoner. Å stå her og evaluere et VM 20 minutter etterpå, det blir for uprofesjonelt, og er ikke noe jeg vil gjøre, sier Bråthen til Dagbladet.

- Hadde du vært fornøyd med den resultatlista du har foran det, om du fikk den servert på forhånd?

- Det tror jeg alle skjønner, at vi kom ikke til Holmenkollen med ambisjoner om å være fornøyde med en sjuendeplass. Vi var på andre og tredje etter første omgang, vi har vært gode på treninger, men det gikk ikke i dag. Akkurat nå er det fryktelig kjipt, men vi var tross alt nest beste nasjon i dag også.

Ikke mentalt forberedt
Anders Jacobsen hadde andreplassen etter første omgang. Så kokte det over før sistehoppet, som han sier det selv.

- Det er tungt å svikte på hjemmebane i den øvelsen man har lagt så mye arbeid i. De siste tre hundredelene på hoppkanten, den sjansen brukte jeg dårlig. Det er ikke noe tvil om at det er på innsiden av hodet det sprakk i. Jeg er utrolig glad for at det er så mye folk her som støtter oss hele veien, men det som tar meg er mine egne forhåpninger og forventninger. Jeg vil nok bare for mye. Det sprakk, det gjorde det.

- Hvor nervøs var du før andrehoppet?

- Jeg var nok mer nervøs før førsterunden, og da koblet autopiloten inn. I andrerunden skal jeg vise at jeg fortjente det jeg gjorde i første, og da får jeg det ikke til. Det er presset jeg legger på meg sjøl. Fra publikum har vi kun støtte. Akkurat nå er jeg bare forferdelig skuffa. Nå trenger jeg nok et par timer for meg sjøl, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Var det ikke dette som også skjedde i OL?

- Det var nok det. Det tyder nok på at man ikke er bra nok mentalt forberedt.

Trenger vinnererfaring
Anders Bardal ble beste nordmann som nummer sju. Det er også hans beste plassering denne sesongen. Men også han er fryktelig skuffet rett etter rennet.

- Det er klart jeg er skuffet. Jeg hadde tro på at vi skulle klare det, enten Jacobsen eller jeg. Når jeg da ikke får det til, da blir jeg skuffet og litt forbannet, sier han.

- Blir det for nytt å sitte igjen på toppen for å forsvare en pallplass?

- Det er noe med det, man må ha prøvd det et par ganger. Du må ha selvtillit til å vite at «dette kan jeg». Det er vel det jeg mangler litt, jeg trenger flere opplevelser med å sitte igjen alene. Det hadde jeg trodd at skulle klaffe i dag, men det gjorde det ikke. Jeg har det veldig klart om dagen, formen er bra, og jeg prøver å kose meg, men det blir bare nesten. Det er ikke lett å forklare, i hvert fall ikke akkurat nå, sier Bardal til Dagbladet.

Drømmen var for stor
Hopptrener Mika Kojonkoski vet han har verdens nest beste hoppnasjon i dag også. Likevel er det tøft å svelge at to pallplasser ryker fra en omgang til en annen.

- Skal vi være ærlige, så har dette vært en stor drøm for disse guttene, å gjøre det foran disse 50-60 000 menneskene. De var med i kampen, det er jeg stolt av, men den drømmen var nok litt for stor i forhold til nivået på autopiloten, sier finnen.

- Autopiloten er ikke sterk nok. Jeg har hatt den følelsen flere ganger denne sesongen, at vi har vært på vei, men så har vi tatt tilbakesteg. Vi har aldri klart å komme i den flyten der alt er lett, og vi klarer å gjøre flere gode hopp på rad. Det må til for å få automatikken som skal til når du sitter alene der foran 50-60 000 skrikende mennesker, sier han.

- Er det mulig å forberede seg på en sånn situasjon?

- Klart, alt kan forbedres. Men jeg vil si at det mentale rammeverket, de tingene vi har jobbet med, har blitt sjekket så mange ganger av de beste spesialistene. Den beste måten å klare det på er å lykkes, og gjenta det, sier Kojonkoski til Dagbladet, før han minner om at laget er sterkt:

- Som lag hadde vi tre karer som kjemper om medaljer. Når hadde dere det sist i Norge? De har kapasiteten. Vi var ikke sterke nok i finalerunden, men nå må vi se videre mot lørdag, og lære av dette, sier Mika Kojonkoski.

Lørdag er det laghopping i stor bakke.