Hopperne lander på seks

Dagbladet har vurdert våre største vinteridrettsstjerner opp mot hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOPP:

Herrer:

1. plass: Sigurd Pettersen i Kuusamo, Oberstdorf, Garmisch Partenkirchen og Bischofshofen. Roar Ljøkelsøy i Trondheim og Engelberg. Damer: 1. plass: Anette Sagen, Seefeld.

Vurdering:

De norske gutta har vunnet seks av ni verdenscuprenn denne vinteren. Sigurd Pettersen er eneren, mens Roar Ljøkelsøy har tatt steget ut fra skyggenes dal med to triumfer. Det er sterkt i en gren der bredden i verdenstoppen er større enn i noen annen vintersport. Hele fem ganger har Norge tatt fjerdeplassen i v-cupen, blant annet med Tommy Ingebrigtsen og Anders Bardal. Bjørn Einar Romøren er stadig blant de ti beste, og nå er også Lars Bystøl tilbake blant toppene. Bredden er enorm, og vi har eneren i Sigurd Pettersen som vant hoppuka og leder verdenscupen. Man kan rett og slett ikke forlange mer i en marginalidrett som hopp. Når Anette Sagen følger opp som verdens beste hopper på damesida, så blir bildet komplett. Vi er best i verden i hopp. Det i seg selv er en så gedigen prestasjon at Dagbladet mener at hopp uten tvil er vinterens beste norske gren så langt i sesongen.

SKØYTER:

Herrer:

3. plass: Lasse Sætre, Hamar (5000 m).

Vurdering: Lasse Sætre åpnet sesongen med norsk rekord (6.24,64) og karrierens første pallplassering (3. plass) på 5000 meter under v-cupen på Hamar. Siden har ingen norske skøyteløpere vært på pallen. Sætre ble ankelskadd under trening i Erfurt, og er først nå tilbake for fullt. Eskil Ervik har slitt med lyskeproblemer og sykdom, og har fått til lite (7. plass på 5000 i Herenveen som best). Øystein Grødum fikk et stort løft med 4. plassen på 10000 i Erfurt.

Petter Andersen er på opptur etter noen tunge sesonger, men har fortsatt litt igjen til gammelt nivå.

Landslagssjef Peter Müller gikk høyt ut før denne sesongen. Skader og sykdom har ødelagt mye til nå, men NM på Geithus før jul viste tendenser. Og det er først nå sesongen begynner for alvor med EM i Herenveen til helga, VM på Hamar 6.- 7. februar og VM enkeltdistanser i Seoul i mars. Blant kvinnene jobber søstrene Anette og Hedvig Bjelkevik hardt - uten å være i nærheten av pallen. Sprinterneholder sinketempo.

KOMBINERT:

Herrer:

1. plass: Magnus Moan, i Reit im Winkl.
3. plass:
Petter Tande, i Trondheim.
Vurdering:
Bare Magnus Moan og Petter Tande (21) kan få godkjent på kombinert-laget. Hans seier i Reit im Winkl redder æren til gutta som forsvarer Norges farger i vår fordums paradegren. Petter Tande (18) er knapt myndig, men er jevnt blant de 10-12 beste i verdenscupen. Det er sterkt - mens verdensmester Kristian Hammer og de mer etablerte ikke er i nærheten av noe som helst. Det er skuffende at gutta ikke greier å ta impulsene fra hopptrener Mika Kojonkoski med seg i samme grad som spesialhopperne. Det mangler ikke på talent og potensial, men foreløpig greier ikke gutta å prestere i konkurranse. Og da blir det lav karakter. Men vi venter på, og delvis forventer, den store eksplosjonen for dette unge landslaget. Kanskje allerede mot slutten av sesongen.

SKISKYTING:

Herrer:
1. plass:
Ole Einar Bjørndalen x 3, i Kontiolahti (sprint og jaktstart), og i Hochfilzen (jaktstart). Lars Berger i Hochfilzen (sprint) og stafett i Hochfilzen.
2. plass:
Halvard Hanevold, i Kontiolahti (sprint).
3. plass:
Halvard Hanevold, i Hochfilzen (jaktstart).

Damer:
1. plass:
Liv Grete Skjelbreid Poirée x 2 i Kontiolahti (jaktstart) og Pokljuka (sprint). Stafett i Kontiolahti.
2. plass:
Skjelbreid Poiree x 2, i Kontiolahti (sprint) og Osrblie (15 km). Gro Marit Istad Kristiansen, i Hochfilzen (sprint).
3. plass:
Liv Grete Skjelbreid Poirée, i Hochfilzen (sprint).

Vurdering: Sesongåpningen i finske Kontiolahti sto til en sekser på terningen. Ole Einar Bjørndalen beholder posisjonen som klar ener i de fleste løpene han stiller opp i, mens comebacket til mamma Liv Grete Skjelbreid Poirée er imponerende. Faktisk mistenker vi landslaget for å ha enda mer inne.

ALPINT:

Herrer:
1. plass:
Super-G i Vail (Bjarne Solbakken) og Val Gardena (Lasse Kjus).
2. plass:
Utfor i Vail (Solbakken).
3. plass:
Storslalåm i Flachau (Solbakken).
Damer:
Ingen pallplasseringer. To 5. plasser i Slalåm, og én 7. plass i storslalåm er de eneste resultatene blant de ti beste.
Vurdering:
På herresiden er det gledelig stor framgang over hele linja til tross for at Aamodt og Burås er ute med skader. Bjarne Solbakken er litt ustabil, men tre pallplasser i tre ulike grener er enormt sterkt. Han har en tendens til enten å komme på pallen, eller havne mellom 10 og 20. plass. Kjus har kun vunnet ett renn, men har vært blant de ti beste i 75 prosent av alle rennene han har kjørt i, og er beste nordmann i verdenscupen. På damesiden er det bortimot helsvart, men forutsetningene var heller ikke de beste før sesongen. Damene trekker uansett ned totalinntrykket for alpint. Andrine Flemmen vaker i ingenmannsland, mens Trine Bakke Rognmo og Lene Viken har hver sin 5. plass i slalåm. Det er brukbart, men er ingenting å samle på i den store sammenhengen. En lovende løper som Hedda Berntsen legger opp fordi hun ikke passer inn. Noe må være galt. FREESTYLE:

Herrer:

1. plass: Kari Traa x 2, i Ruka og i Madonna di Campiglio.
Vurdering:
Kulekjører Kari Traa er den eneste som hevder seg fra Norge i freestyle. Hun er til gjengjeld meget god med seirer i to av tre renn, og har utviklet hopp-reportoaret med salto før vinterens konkurranser. Det er imponerende at hun holder motivasjonen oppe til å utvikle seg. Det ene rennet hun ikke vant var hun febersyk, men ble likevel nummer fire. Det sier mye om Kari Traas posisjon i kulekjøring.

Dessverre er vossejenta sørgelig alene norsk i verdenstoppen i denne smale idretten. Kulekollega Ingrid Berntsen har ennå ikke vært i noen finaler i år. Blant kulekjøringsgutta fikk vi et lite lyspunkt med 9. plass til Arild Gaarden Hansen i Ruka. Det er hans eneste finale så langt i år.

I grenene hopp, skicross og halfpipe kan vi kun berette om en 10. plass i skicross med Ane Enderud. Men dette er nye øvelser der verdenscupen ennå ikke har satt seg skikkelig. LANGRENN:

Herrer:


1. plass:
Anders Aukland, Kuusamo (15 klassisk). Jens Arne Svartedal, Val di Fiemme (sprint k). Stafett, Davos. Sprintstafett, Toblach (Hetland/Bjerkeli).
2. plass:
Tore Ruud Hofstad, Beitostølen (15 fristil). Svartedal, Kuusamo (15 k). John Kristian Dahl, Val di Fiemme (sprint k). Stafett, Beitostølen.
3. plass:
2x Sprintstafett, Düsseldorf og Toblach (Dahl/Solbakken).
Damer:

1. plass:
Marit Bjørgen, Val di Fiemme (sprint k). Sprintstafett x 2, Düsseldorf og Toblach (Bjørgen/Gjermundshaug Pedersen). Stafett x 2, Beitostølen og Davos.
2. plass:
Vibeke Skofterud, Kuusamo (10 k).
Vurdering:
I tomrommet etter Bente Skari mangler vi fortsatt en del individuelle seierer i forhold til i fjor, men sesongen har vært langt bedre enn man kunne frykte. Lagmessig er Norge best i verden på kvinnesiden, og hele ni jenter har tatt verdenscuppoeng. På herresiden har vi vunnet 2/3 av alt i klassisk stil, og resultatene i skøyting er merkbart bedre enn i fjor. Ruud Hofstad har vært på pallen i fristil, og Svartedal har endelig greid pallen i «vanlig» langrenn. SNOWBOARD:

Basert først og fremst på FIS World-Cup

Herrer:

2. plass: Erik Haugo, i Tandadalen (Big air).
3. plass:
Halvor Lunn, i Valle Nevado (Half pipe).
Damer:

3. plass:
Kjersti Buaas i Valle Nevado (Half pipe).
Vurdering:
Det er nesten stille i snowboard-leiren i forhold til FIS-verdenscupen. Og innsatsen er laber i de rennene de norske utøverne stiller opp i. Profiler som Daniel Franck har fortsatt ikke kjørt FIS-renn, og knapt vært på snø. Terje Håkonsen kjører et fullstendig uavhengig løp, men markerer seg som den legenden han er der han stiller opp. Dessuten finnes det ikke norske utøvere i verken storslalåm, eller boardercross. Vi er i ferd med å bli akterutseilt i 90-tallets store hype-sport.

SUKSSESS: De norske hopperne - med hoppuke-vinner Sigurd Pettersen i naturlig fokus - har hatt en fantastisk sesong.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer