Hopperne på bar bakke

I morgen skulle Tommy Ingebrigtsen og resten av landslagsløperne etter planen sesongdebutert på snø i den store OL-bakken på Lillehammer. I stedet må de rømme til Vuokatti i Finland, hvor kulda fra Moskva har fått fart på snøkanonene. - Her i landet er det bare kulde i fjellet, sier Stein Kristiansen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Mens det er grønn vinter over hele Norge, er det snø nok til å hoppe på ski i 90-metersbakken i Vuokatti.

- Vi reiser til Finland i morgen, og hopper i Vuokatti til og med lørdag. Søndag reiser vi videre til 150-metersbakken i Kuusamo, sier landslagstrener Kjetil Strandbråten til Dagbladet.

Kommer etter

Også kombinertløperne, med Bjarte Engen Vik i spissen, regner med å reise til Vuokatti for å hoppe og gå langrenn i den 1225 meter lange skitunnelsen.

- Vi venter og ser an når bakken blir klar. Muligens drar vi til Vuokatti i slutten av uka, sier kombinertsjef Jan Erik Aalbu.

Avgjørelse fredag

Ikke bare sesongpremiéren, men også mønstringsrennet for hopperne på Lillehammer lørdag 20. november risikerer å gå i vasken. Arrangørene venter til fredag med å avgjøre om det blir hopprenn som planlagt - eller avlysning.

- Snøkanonene står klare, men vi får ikke brukt dem så lenge det er varmegrader. Får vi bare kuldegrader, skal vi ha OL-bakkene klare på fem- seks dager. Da vil snøkanonene gå døgnet rundt, sier Olaf Pedersen ved Lillehammer Olympiapark til Dagbladet.

- Vanskelig situasjon

- Hvis det ikke blir mønstringsrenn, får vi en vanskelig situasjon når det gjelder laguttakingen til v-cupstarten i Kuopio helga 27. og 28. november. Da må vi ta ut laget på skjønn, sier landslagstrener Kjetil Strandbråten.

Norge har en kvote på åtte løpere i verdenscupen:

Landslaget (Olav Magne Dønnem, Tommy Ingebrigtsen, Roar Ljøkelsøy, Christian Meyer, Lasse Ottesen, Henning Stensrud, Morten Ågheim) pluss Kristian Brenden. Sistnevnte er ennå ikke aktuell for v-cupen.

- Hvor mange ikke-landslagsløpere det blir i Kuopio, avhenger helt av hoppingen framover. Vi skal alltid ha med de beste løperne i verdenscupen, sier Kjetil Strandbråten.

- Is i magen

V-cupstarten til kombinertløperne er ei uke seinere enn hoppstarten.

- Vi åpner på Lillehammer 4. og 5. desember, har allerede vært på snø i Frankrike og har is i magen, sier kombinertsjef Jan Erik Aalbu.

Langrennslandslaget skulle vært på snøsamling i Kiruna, men trener i stedet på norsk barmark. V-cupstarten i langrenn er 28. november i finske Muonio.

<B>FOR VARMT:</B> Ikke et snøfnugg verken i Vikersund eller i andre norske hoppbakker. Dermed må Tommy Ingebrigtsen og resten av hopperne dra til Finland for å få trent.