Hopperne på byen til klokka 02.00

- Uproblematisk, sier landslagstrener Stöckl.

POPULÆRT: Frakken er en kjent pianobar i Trondheim. Torsdag kveld - og utover natta - hygget noen av Norges største hopprofiler seg her. Foto: Ned Alley
POPULÆRT: Frakken er en kjent pianobar i Trondheim. Torsdag kveld - og utover natta - hygget noen av Norges største hopprofiler seg her. Foto: Ned AlleyVis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): Mindre enn to døgn før alvoret i Holmenkollen, gikk hoppgutta på bar. Der ble noen av dem fram til skjenkestopp klokka 02.00.

Det var etter verdenscuprennet i Granåsen torsdag kveld at flere hoppere gikk på pianobaren Frakken i Trondheim. I spissen for følget var trener Alexander Stöckl.

Dagbladet så selv at det ble drukket alkohol. Anders Fannemel og Vegard Sklett var blant dem som holdt ut fram til serveringa stengte klokka 02.00.

Til stede var også hoppere fra andre nasjoner, deriblant østerrikeren Thomas Morgenstern. Han forlot ikke lokalet før alle måtte ut klokka 02.30.

Kvalik i dag Verdenscupleder Anders Bardal var blant gjestene tidligere på kvelden. Men han trakk seg før det ble ordentlig natt.

Og kanskje var ikke det så dumt. Klokka 18.00 i dag er det kvalifisering til morgendagens verdenscuprenn i Holmenkollen.

AVFEIER PROBLEMSTILLINGEN: Landslagstrener Alexander Stöckl, som selv var med på pianobaren Frakken, mener det ikke er noe problem for verken restitusjon eller image at hopperne var på byen og drakk alkohol mindre enn to døgn før neste konkurranse.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
AVFEIER PROBLEMSTILLINGEN: Landslagstrener Alexander Stöckl, som selv var med på pianobaren Frakken, mener det ikke er noe problem for verken restitusjon eller image at hopperne var på byen og drakk alkohol mindre enn to døgn før neste konkurranse.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Da Dagbladet konfronterte sportssjef Clas Brede Bråthen med opplysningene i går, var han ukjent med byturen. Etter å ha orientert seg, svarte han:

- Observasjonene er riktige. Men — bakgrunnen var at arrangøren i Granåsen inviterte utøvere og ledere til Frakken. Med tanke på det flotte rennet, var det riktig å vise respekt og komme.

Stusset Flere av gjestene stusset over at det ble drukket alkohol, samtidig som hopperne hadde på seg jakker med logoen «Norge».

- Dette bekrefter at de oppfattet det som et offisielt arrangement, sier Bråthen.

- Jeg har snakket med Alex (Stöckl). Det var ingen uakseptabelt inntak eller atferd.

Geir Ole Berdahl i organisasjonskomiteen sier på sin side at begivenhetene på Frakken ikke hadde offisiell karakter:

PÅ BYEN: Anders Fannemel. Foto: Lise Åserud / Scanpix
PÅ BYEN: Anders Fannemel. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Det var en uformell sammenkomst, forteller han til Dagbladet.

- Ingen fest - Dette var ingen fest. Vi hadde det sosialt hyggelig, sier Anders Fannemel, mannen med verdens nest lengste skihopp.

- Hvor mye drakk dere?

- Ingen kommentar.

Hopplandslaget praktiserer «frihet under ansvar», på samme måte som fotballandslaget. Da flere av spillerne gikk på byen fire dager før kampen mot Danmark 6. september i fjor, ble det ramaskrik.

Landslagstrener Stöckl avfeier problemstillingen:

PÅ BYEN: Vegard Sklett. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
PÅ BYEN: Vegard Sklett. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Hvis folk reagerer, er det fordi de ikke ser sammenhengen. Toppidrett handler også om å klarne hjernen, sier han.

- Profesjonelle gutter - Vi dro ut i 21-tida etter en forespørsel fra arrangøren. Vi hygget oss, og kanskje ble det drukket øl. Men dette er profesjonelle gutter. Fredag hadde vi reisedag. Jeg ser ikke på dette som et problem, verken med tanke på restitusjon eller image, forteller Stöckl.

Toppidrettssjef Jarle Aambø sier at han ikke vil være med i en diskusjon om saker han ikke kjenner.

- Generelt vet de ulike landslagstrenerne hva som er den beste restitusjonen, sier han.

Avgjørende søvn - Det du gjør i dag, får konsekvenser for det du gjør i morgen, sier treningsekspert Johan Kaggestad.

I likhet med toppidrettssjefen uttaler han seg på generelt grunnlag, og kjenner ikke til hoppguttas bytur.

- Men søvn er avgjørende for å prestere, sier Kaggestad.

Etter natta på byen tok hopperne et tidlig fly fra Trondheim til Oslo. Dermed ble det trolig ikke sju til ni timer søvn, slik Olympiatoppen anbefaler.

- Én pils er ikke noe problem. Men jeg vil understreke dette med søvn, sier Kaggestad.

- Det er ofte de små detaljene som avgjør om du presterer godt. Etter en lang sesong, er det en ukultur i flere grener at utøverne er mindre disiplinerte, påpeker han.

- Likevel er det neppe som i Vikersund i gamle dager, der Matti Nykänen gikk rundt full i forbindelse med renn.

STOLER PÅ TRENERNE: Toppidrettssjef Jarle Aambø kjenner ikke til hoppernes bytur, og uttaler seg på generelt grunnlag, men stoler på at landslagstrenere vet hva som er den beste restitusjonen.Foto: Erik Johansen / SCANPIX
STOLER PÅ TRENERNE: Toppidrettssjef Jarle Aambø kjenner ikke til hoppernes bytur, og uttaler seg på generelt grunnlag, men stoler på at landslagstrenere vet hva som er den beste restitusjonen.Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer
VIKTIG MED SØVN: Johan Kaggestad understreker viktigheten av nok søvn når toppidrettsutøvere skal prestere.Foto: Morten Holm / SCANPIX
VIKTIG MED SØVN: Johan Kaggestad understreker viktigheten av nok søvn når toppidrettsutøvere skal prestere.Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer