GOD START: Maren Lundby (t.v.) blir gratulert av Anna Odine Strøm etter andreplassen på Lillehammer fredag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
GOD START: Maren Lundby (t.v.) blir gratulert av Anna Odine Strøm etter andreplassen på Lillehammer fredag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Hopperne raser mot NRK

Avbrøt sendinga på NRK1 da Maren Lundby kjempet om seieren. - Trist og veldig vanskelig å forstå, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Tolv hoppere gjensto av jentenes verdenscuprenn på Lillehammer fredag. Blant dem som kjempet om seieren var OL-vinner Maren Lundby (24). Da kom beskjeden fra NRK-kommentator Arild Eriksen:

- Jeg vil benytte muligheten til å gjenta at vi skal over på nrk.no. Bruk de neste minuttene til å fyre opp det dere har av maskiner, nettbrett, mobiltelefon eller PC. Kom dere inn på nrk.no og få med dere finalen!

REAGERER: Sportssjef Clas Brede Bråthen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
REAGERER: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

NRKs prioritering får hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, til å reagere kraftig:

- Det er noe som er trist og veldig vanskelig å forstå. NRK er vår viktigste partner innenfor formidlingen av idretten. De har vært opptatt av likestilling og utfordret oss mye på det. Så ender vi opp i en situasjon som i går, uten forvarsel. Da blir jeg lei meg på jentenes vegne, sier Bråthen til Dagbladet.

Terskel

Sportssjefen påpeker at det er høy terskel for mange seere å gå over fra TV til nett og mobil.

NRKs sportsredaktør - Egil Sundvor - opplyser at hoppsendinga kom i konflikt med distriktsnyhetene og Dagsrevyen.

- Derfor måtte tilbudet fortsette på nrk.no. NRK2 hadde alpint, forteller han.

Det var rundt klokka 18.45 fredag at Arild Eriksen - som kommenterte hoppsendinga i tospann med Johan Remen Evensen - ba seerne om å finne alternativer til NRK1. På dette tidspunktet var spenningen svært stor. Lundby kjempet om seieren på hjemmebane.

Rennet på Lillehammer var årets første i verdenscupen for jentene. Lundby var 13,9 poeng bak den tyske lederen, Juliane Seyfarth. De to ble også nummer én og to til slutt, med japanske Sara Takanashi på tredjeplass.

Ifølge den offisielle resultatlista til Det internasjonale skiforbundet FIS var rennet ferdig klokka 18.59. Altså ett minutt før Dagsrevyen.

HOPPERE OG LEDERE: Her er hopperne og lederne som kjemper om norsk heder og ære på Lillehammer i helga. Foran fra venstre: Trener Christian Meyer, Silje Opseth, Thea Kleven, Anna Odine Strøm, rekruttrener Line Jahr, Maren Lundby, Karoline Røstad, Ingebjørg S. Bråten og Jermund Lunner. Bak fra venstre: Magnus Brevig, Clas Brede Bråthen, assistenttrener Alexander Henningsen og kommunikasjonsansvarlig Steinar Bjerkmann.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
HOPPERE OG LEDERE: Her er hopperne og lederne som kjemper om norsk heder og ære på Lillehammer i helga. Foran fra venstre: Trener Christian Meyer, Silje Opseth, Thea Kleven, Anna Odine Strøm, rekruttrener Line Jahr, Maren Lundby, Karoline Røstad, Ingebjørg S. Bråten og Jermund Lunner. Bak fra venstre: Magnus Brevig, Clas Brede Bråthen, assistenttrener Alexander Henningsen og kommunikasjonsansvarlig Steinar Bjerkmann. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Men da spenningen var på sitt største, måtte NRK1-seerne bytte mediekanal. Hvis de altså hadde tilgang til dette.

Stjerne

- Tidligere er vi blitt møtt med at «dere har ingen gode hoppere, derfor viser ikke NRK rennet». Men forrige sesong vant Maren omtrent alt som var, også OL-gull. Hun er en av hoppsportens største stjerner, påpeker Bråthen.

- Du skulle tro at de som var opptatt av likestilling - som NRK - var interessert i å bygge en utøver og et produkt. Nå har vi muligheten med Maren som frontfigur. Vi er også blitt utfordret på likestilling av mediene. Vi føler vi har gjort alt vi kan for å bidra med et likestilt tilbud for jentene. Så ender vi opp med en situasjon som i går. Da blir jeg lei meg.

- Har du ingen forståelse for at rennet kom i konflikt med faste sendeflater som distriktsnyhetene og Dagsrevyen?

- Jeg skal ikke legge meg opp i NRKs sendeskjemaer. Det er andre som har det ansvaret. Men vi er blitt utfordret på likestilling av NRK. Når kanalen ikke tidligere har sendt jentehopprenn, er vi blitt møtt med at vi «dessverre ikke har profiler som er nok interessante». Slik er det ikke lenger, jeg opplever at Maren er populær. Da blir det vanskelig å forstå det som skjedde i går - så lenge hun lå på andreplass og kjempet om seieren.

Bråthen fortsetter:

- NRK er rettighetshaver. Kanalen har påtatt seg sendeforpliktelser gjennom rettighetsavtalen. Jentene skal få konsentrere seg om å hoppe. Men det er viktig at vi som er rundt belyser sånne ting.

Forsinket

NRKs sportsredaktør, Egil Sundvor, begrunner avgjørelsen fredag slik:

- På grunn av værforholdene ble hoppkonkurransen forsinket. Vi kunne ikke gå inn i distriktsnyhetene og Dagsrevyen. Derfor måtte tilbudet fortsette på nrk.no. NRK2 hadde alpint.

- Var det aldri aktuelt å vise de siste hopperne på NRK2, før sendinga gikk over til alpint?

- Dette er en løpende vurdering av vaktsjef, og jeg er sikker på at de har vurdert alle prioriteringsmuligheter underveis ut fra forskyvninger i hoppavviklingen.

Sportssjef Bråthen sier han har pratet med flere som ikke fikk sett slutten av hopprennet, fordi de ikke hadde tilgang til nett. Dermed gikk de glipp av avgjørelsen.

- Var det ekstra følsomt at dette skjedde på hjemmebane?

- Det var ikke bare hjemmebane, men også åpningen av verdenscupen. De starter med trippelkonkurranse på Lillehammer, med det som for dem er store og viktige penger. Dette bidrar til å øke likestillingsfaktoren. For meg er det vanskelig å skjønne at likestilling er noe NRK er opptatt av hvis det bare skal gjelde andre.

Jentene hoppet igjen på Lillehammer lørdag. Da ble rennet vist helt til slutt på NRK1.

Lidia Jakovleva fra Russland vant foran Lundby. Slovenske Ema Klinec kom på tredjeplass.