Hopperne tar opp kampen med fotballen

- Ikke alle unge vil løpe etter en ball.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet.no): Norsk hoppsport skal ta opp kampen med de store breddeidrettene her i landet - og første mål er minst en hoppbakke i hver eneste kommune i landet.

- Flere idretter, blant annet fotballen, er veldig innerelaterte på vinteren, men det er nå en gang sånn at ikke alle unge vil løpe etter en ball, det er mange som ønsker seg noe annet, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til Dagbladet.no.

Derfor har Norges Skiforbund nå sendt brev til alle ordførerne i landet, underskrevet av landslagshoppere og hopptrenere, der man tilbyr hjelp og støtte til å bygge bakker som kan brukes i det daglige av rekruttene og ungdommen.

- Det holder å si til oss at \'her vil vi ha hoppbakke\', så gjør vi alt, søknadsprosesser, skaffe instruktører og trenere og hjelp til å skape et miljø. Det eneste som behøves etter det er noen til å drive aktiviteten videre, sier Bråthen.

Ikke store kostnader

Og for dyrt skal det heller ikke bli, sammenliknet med for eksempel midlene som brukes på ballbinger og kunstgressbaner.

- Dette er et prosjekt som ikke er så kostbart, vi har teknologi som gjør at vi kan bygge hoppbakker for en ganske rimelig penge. Vi har ett eksempel på et anlegg som koster en klubb rundt 20 000 kroner, med søknader og alt inkludert, og vi har undersøkt med Kirke- og kulturdepartementet at dette er søknader som kan bli innvilget i løpet av fire uker under tippemidlene, forklarer Bråthen.

Hoppsjefen påpeker også at i en tid der de norske vintrene ser ut til å stadig bli kortere, gir plastalternativet hoppsporten en helt unik posisjon.

VIL HA EN BAKKE I HVER KOMMUNE: Clas Brede Bråthen vil ta sats på vegne av hoppsporten. Foto: TERJE BENDIKSBY/ Scanpix
VIL HA EN BAKKE I HVER KOMMUNE: Clas Brede Bråthen vil ta sats på vegne av hoppsporten. Foto: TERJE BENDIKSBY/ Scanpix Vis mer

- Vi føler at vi representerer nasjonalidretten, og på mange måter er hoppsporten den eneste av de tradisjonelle skiidrettene som kan overleve i sin opprinnelige form uten snø. I mange av disse bakkene vil snøen faktisk bli kostet bort, og vi vil få helårsbakker der hoppsporten kan blomstre på steder du ikke hadde trodd var mulig, sier Bråthen til Dagbladet.no.

Garanterer interesse

Hoppsjefen er skråsikker på at bakkene vil bli velbrukt i årene framover.

- Det er ikke ett sted det finnes gode hoppanlegg hvor det ikke er kø for å bruke det, sier Bråthen.

Og er forberedt på å jobbe beinhardt for å få hopping ut til folket, selv om ikke ordførerne tar den utstrakte handa ved første mulighet.

- Det kan jo hende at ikke telefonen vil kime konstant allerede i morgen, men vi håper først og fremst at vi med dette får noen henvendelser fra ordførerne. Så vil vi gå målrettet mot de miljøene der vi vet det er tradisjoner og kultur for hopping, sier han.

Hopperne tar opp kampen med fotballen