Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hoppet som gjør konkurrentene rasende

Skaper debatt i Tyskland.

FORDEL?: Tyske Markus Rehm er landets beste lengdehopper og er kvalifisert for EM i Zürich i august etter et hopp på 8,24 meter. Men nå raser debatten om protesen gir ham en fordel. Foto: NTB Scanpix
FORDEL?: Tyske Markus Rehm er landets beste lengdehopper og er kvalifisert for EM i Zürich i august etter et hopp på 8,24 meter. Men nå raser debatten om protesen gir ham en fordel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Friidrettsutøveren Markus Rehm (25) ble tysk mester i lengde og er kvalifisert for friidretts-EM som starter i Zürich 11. august.

Dette til tross for at Rehm bare har ett bein - og konkurrerer med protese.

Rehm vant med et kjempehopp på 8,24 meter, noe som fikk det til å murre blant konkurrentene.

- Protesen ser 15 centimeter lengre ut enn det andre beinet. Mine bein er akkurat like lange, sier Sebastian Bayer til Kicker.

Slår tilbake Bayer er tidligere europamester i lengde, men ble bare nummer fem i det tyske mesterskapet med et hopp på 7,62 meter.

- Jeg har mine meninger om dette, sier Bayer.

Markus Rehm tok gull i paralympics i London i 2012. Han tok også bronse på 100 meter stafett i samme mesterskap. Etter gullet i det tyske mesterskapet raser debatten om Rehm skal få representere tyskerne i EM.

Protesen til Rehm er nemlig lenger enn venstrebeinet.

Han er ikke glad for kritikken fra motstanderne.

- Dersom protesen og beinet hadde samme lengde, ville jeg haltet. Den er ikke 15 centimeter lenger, men bare tre-fire centimeter, sier Rehm.

Undersøkelser Friidrettsutøveren fikk protese etter at han som 14-åring var involvert i en skiulykke. Han startet med friidretts som 20-åring.

- Jeg skjønner at dette kan bli en diskusjon, men jeg mener jeg ikke trenger å rettferdiggjøre meg selv, sier Rehm.

Det tyske forbundet er også i tvil:

Forbundets president Alfons Hörmann kalte seieren til Rehm et historisk øyeblikk.

GULL: Markus Rehm tok gull i paralympics i London 2012. Foto:  AFP PHOTO / IAN KINGTON
GULL: Markus Rehm tok gull i paralympics i London 2012. Foto: AFP PHOTO / IAN KINGTON Vis mer

- Om protesen gir en fordel eller ulempe er et spennende sportslig og politisk spørsmål, sier Hörmann ifølge Bild.

Forbundet forteller videre at de skal analysere resultatene og granske om protesen faktisk gir en positiv fordel.

Dette er ikke første gang det kommer kritikk mot proteser på idrettsarenaen.

Omstridt Pistorius I 2007 mente  Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) at profilen Oscar Pistorius fikk fordel av elastikken i protesene.

Også den tidligere 400-meter-kongen Michael Johnson mente det var feil at Pistorius fikk delta i OL i 2012. Dette fordi usikkerhet om det var en fordel eller ikke å løpe med proteser.

Pistorius fikk derimot delta i OL i 2012 - men også han blandet seg inn i diskusjonen da han misset på 200 meter i paralympics samme år.

Sørafrikaneren var rasende etter å ha tapt gullet på (T44) 200 meter. Mannen med tilnavnet «Blade Runner» ble slått med syv hundredeler av brasilianske Alan Oliveiras 21,45

Han snakket om problematikken med den internasjonale paralympiske komité (IPC), som ifølge ham har et regelverk som tillater «utrolig høye» løpere.

- Hans (Oliveira) knehøyde er fire tommer høyere enn den burde være. Vi har snakket med IPC om dette, men vi snakker for døve ører. Folk kommer fra ingenting til latterlige tider, sa Oscar Pistorius.

Pistorius er for øvrig nå midt i en rettssak der han er siktet for drap på ekskjæresten. Dommen faller i august.

FIKK KRITIKK: Flere mente Oscar Pistorius ikke burde få delta i OL sammen med funksjonsfriske i 2012. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus
FIKK KRITIKK: Flere mente Oscar Pistorius ikke burde få delta i OL sammen med funksjonsfriske i 2012. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!