SLITER: Brødrene Domen (til venstre) og Peter Prevc har herjet i hoppsporten. Nå er de skygger av seg selv. Foto: NTB scanpix
SLITER: Brødrene Domen (til venstre) og Peter Prevc har herjet i hoppsporten. Nå er de skygger av seg selv. Foto: NTB scanpixVis mer

Hoppuka i Tyskland og Østerrike

- Hoppfamilie i krise

Brødrene Peter og Domen Prevc sendt hjem fra Hoppuka. Vekker oppsikt: - Dette er også hoppsporten, sier Alexander Stöckl.

  • Hoppuka, kvalik, kl. 14.00 på NRK1

INNSBRUCK (Dagbladet): Slovenia er en hoppgal nasjon. Det er bare å reise til Planica på tampen av sesongen, og du skjønner hva hoppsporten betyr.

Derfor er det et slag i ansiktet at stjernebrødrene Peter og Domen Prevc nå er sendt hjem fra Hoppuka. Årsak: Elendige resultater.

Ingen av brødrene klarte å kvalifisere seg til Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen.

- En hoppfamilie krise, skriver den tyske storavisa Süddeutsche Zeitung i en hoppukerapport.

- Jeg er ikke overrasket, sier NRK-ekspert Johan Remen Evensen til Dagbladet.

For tre-fire år siden var 26 år gamle Peter Prevc helt umulig i hoppbakken. Han vant verdenscupen i 2015 og 2016. Mange mente han var i ferd med å bli den nye Gregor Schlierenzauer, i alle fall med tanke på antall verdenscupseirer.

Østerrikske Schlierenzauer har 53 seirer totalt - det gjør ham til historiens mestvinnende i verdenscupen - mens Prevc har 22. Ingenting så ut til å stoppe ham. Han vant Hoppuka i 2015/16 og tok VM-gull i skiflyging i 2016.

Nå vandrer han fra fiasko til fiasko. I verdenscupen ligger han på 35. plass.

STJERNER I TRØBBEL: Daniel-André Tande og Peter Prevc hadde litt å snakke om da de møttes under kvalifiseringen til Nyttårshopprennet. Tande har to ganger i Hoppuka ikke kvalifisert seg til finaleomgangen. Prevc klarte ikke engang å kvalifisere seg til Nyttårshopprennet. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
STJERNER I TRØBBEL: Daniel-André Tande og Peter Prevc hadde litt å snakke om da de møttes under kvalifiseringen til Nyttårshopprennet. Tande har to ganger i Hoppuka ikke kvalifisert seg til finaleomgangen. Prevc klarte ikke engang å kvalifisere seg til Nyttårshopprennet. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Samtidig som Peter Prevc herjet i 2016, kom lillebror Domen opp. Den nå 19 år gamle hopperen markerte seg med en svært karakteristisk stil, med hodet omtrent under skiene i flyfasen. Totalt har Domen fire seirer i verdenscupen.

Til sammen var brødreparet krutt. Og det hoppgale Slovenia ble bare enda villere. Prevc-familien består også av en tredje hoppbror, Cene (22), men han har ikke deltatt i verdenscupen i år.

NRK-ekspert Johan Remen Evensen mener hjemsendelsene var varslet.

- Peter har slitt med skader. Han opererte ankelen inn mot sesongen og rakk ikke starten. Jeg trodde aldri at det bare var å komme rett tilbake for ham. Og i alle fall ikke når du har hatt en ankelskade, sier Remen Evensen.

- Det er dette som har vært råskapen til Peter i bakken - hvor offensivt han sitter med vinkelen i ankelleddet. Når du får en skade, endrer du helt referanse med tanke på hva du er vant til og følelsen du har i sittestillingen.

Remen Evensen fortsetter:

- Domen har hatt sine klare utfordringer med å holde overskudd og energi i kroppen over lang tid. Han kom tilbake med et smell i Ruka i Finland i november og ble nummer fire. Og du ser at han klarer å prikke inn formen nå og da. Men han klarer ikke å holde kontinuitet. Hvis du ikke har den i Hoppuka, er det best å være hjemme, trene - og få energi og overskudd.

Norges trener, Alexander Stöckl, har merket seg at flere kanoner har slitt denne sesongen. Om Peter Prevc sier han:

- Det er rart at han som vant verdenscupen hele tida i en periode, ikke har det lenger. Men du ser det er flere som sliter. Andreas Wellinger - tyskeren som var en av de beste i fjor - får det ikke til. Det er også dette som er hoppsporten. Det er krevende, men spennende.

Også en annen tysker sliter: Severin Freund er ferdig med Hoppuka. Av andre kanoner som trøbler, er vår egen Daniel-André Tande. Fra å være en av de beste i verden, er han nå dårligste nordmann i hoppukesammendraget med 39. plass.

- Tande har ikke fått grunnlaget gjennom sommeren, påpeker Remen Evensen. Kongsberg-hopperen ble rammet av en infeksjon og Stevens-Johnson-syndromet. Det siste handler om at immunforsvaret angriper egne celler, men Tande er i dag frisk.

- Når du ikke får kontinuitet i hoppingen, kommer du til hoppbakken uten de samme referansene i kroppen, forteller Remen Evensen.

- Mister du trening, så endrer muskulaturen seg. Du har på en måte ikke de samme referansepunktene i sittestillingen. Det er snakk om små millimeterjusteringer som skal til for få klaff i hoppene.

Om Prevc-brødrene sier Tande:

- Hvis de føler at det er best for dem å dra hjem, så er det best for dem. Du skal ikke mange åra tilbake før Peter Prevc omtrent hadde vunnet verdenscupen allerede på denne tida av året.

- Du har flere som sliter, jeg også. Men sånn er hoppsporten. Hvis du ikke aksepterer dette, så kommer aldri tilbake. Du må være standhaftig og jobbe den veien du vet kan gå.

Det tredje rennet i Hoppuka går i Bergiselbakken i Innsbruck klokka 14.00 fredag.