Hoppfrelserene klare for Kollen

Bjørn Einar Romøren, Roar Ljøkelsøy og resten av hopperne har sørget for et nyfrelst Hopp-Norge. I morgen inntar de selveste katedralen i internasjonal hoppsport: Holmenkollen.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Og det er lenge siden en nordmann sist vant i Holmenkollen, mer bestemt i 1993 da Espen Bredesen gikk til topps.

Den statistikken vil gårsdagens vinner i Lysgårdsbakken, Roar Ljøkelsøy (27), gjøre noe med.

- 11 år siden forrige Kollen-seier er veldig lenge. Selv om jeg ikke kan gi noen løfter, satser jeg alt på å gjøre noe med det. Jeg er i toppform, og nå jakter jeg på en Kollen-seier som avslutning på v-cupsesongen, sier Roar Ljøkelsøy til Dagbladet.

Alt stemte

I går kveld ledet han fra start til mål i den store OL-bakken på Lillehammer. I sistehoppet slo han bakkerekorden til tyskeren Martin Schmitt med en halv meter, og vant rennet 8,4 poeng foran landslagskompisen Bjørn Einar Romøren og sveitseren Simon Ammann på delt andreplass.

- Det var en fin kveld på jobben, flott stemning i bakken og bra forhold. Alt stemte i rekordhoppet på 136,5 meter. Lysgårdsbakken er lett å hoppe i, men ikke den bakken jeg liker å trene i. Holmenkollen er mye vanskeligere. Jeg ble nummer to der i fjor, og gir jernet for å vinne i morgen, sier Roar Ljøkelsøy.

Dypeste bukk

Etter seieren spanderte han sitt aller dypeste bukk på publikum i bakken. Nærmere 20000 tilskuere var på plass og hyllet den populære vinneren.

- Bortsett fra seieren i Granåsen, var dette den artigste v-cuptriumfen i vinter. Det er alltid mest gøy å vinne i Norge. Nå satser jeg på ønskereprise i Kollen, sier Roar Ljøkelsøy.

Ahonen vinner

Foran finalen i morgen står han med seks v-cupseirer denne jubelvinteren: I Granåsen, Engelberg, Sapporo (to seirer), Oberstdorf og Lillehammer i går.

- I begge de siste v-cuprennene ble jeg nummer to bak Bjørn Einar Romøren, i Lahti og Kuopio. Nå unner jeg Tommy Ingebrigtsen en seier, hvis jeg ikke lykkes selv. Han har vært like ved en rekke ganger, men han har sliter litt med å få til to bra hopp, sier Roar Ljøkelsøy.

I verdenscupen knapper han hele tida inn på forspranget til Janne Ahonen. Foran v-cupavslutningen i Kollen er den 78 poeng.

- Jeg har ennå ikke gitt opp, men tror Ahonen vinner sammenlagt. Han er ikke akkurat den typen som pleier å misse, sier Roar Ljøkelsøy til Dagbladet.

HALLELUJA: Reine vekkelsesmøtet på seierspallen i Lillehammer i går: Bjørn Einar Romøren (midten) delte andreplassen med Simon Ammann. Vinneren Roar Ljøkelsøy (t.h.) lover å gi jernet i Holmenkollen i morgen.