Hopphelten klippet og feiret

Hoppkometen Bjørn Einar Romøren (21) er en mann av ære. Han veddet på at han skulle klippe seg etter den første seieren i verdenscupen. I går kveld kom saksa fram.

På en sammenkomst med kompisene hjemme hos en av kameratene i Bærum seint i går kveld, ble veddemålet fullbyrdet.

Romøren ble klippet, men langt fra snauet.

- Jeg savner lokkene mine allerede, de har gitt meg mye flaks. Men OK, det ble ikke så ille likevel. Kanskje jeg endelig får draget på damene nå, sier Romøren og gliser.

Fippskjegget fikk han beholde.

Dropper eksamen

I dag skulle Bjørn Einar Romøren opp til eksamen i makroøkonomi på BI. Den har han droppet. Det har blitt for mye styr siden den sensasjonelle seieren i hoppukas avslutningsrenn.

Han satser i stedet på trening.

- Å hoppe på ski er noe en bare kan gjøre når en er ung. Å lese kan en gjøre hele livet, sa han tidligere i uka.

Jubler for Norge

Bjørn Einar Romøren er blitt rikskjendis på rekordtid hjemme i Norge. Men også ute i den store verden er den norske framgangen blitt flittig kommentert. Alle gleder seg over at tidenes beste hoppnasjon har våknet til live igjen.

- For oss som styrer hoppsporten internasjonalt, er det beste som kan skje at Norge har suksess, sier FIS-manager Walter Hofer til Dagbladet.

- Vi kan ikke kalle oss en verdensomspennende vintersport hvis vårt viktigste medlem ikke er med i toppen. Framgangen i vinter er både imponerende og gledelig. Jeg tror nordmenn vil dominere hoppuka de neste fire-fem åra.

- For å bli

Finnen Hannu Lepistö (nå suk-sesstrener i Østerrike) er mer overrasket over at de norske hopperne har vært så lenge borte, enn at de er tilbake og setter farge på det internasjonale hoppsirkuset.

- Jeg har alltid visst at Norge har kapasitet til å kjempe i toppen. I alle år har dere hatt massevis av talenter. Nedturen skyldtes etter min mening en kombinasjon av dårlig system og manglende teknikk. Det er rettet på under Mika Kojonkoskis ledelse. Jeg tror norsk hoppsport er i toppen for å bli. Den vil bare bli bedre og bedre, sier Hannu Lepistö.

- Eksploderer

Også den japanske landslagstreneren Hirokazu Yagi er imponert over Hopp-Norges framgang.

- Både Norge og Japan hører hjemme i toppen. Mika Kojonkoski har fått inn en ny teknikk i det norske laget. Det viktigste er at han får hopperne til å eksplodere i satsen. Da kommer også lengdene og resultatene, sier Hirokazu Yagi - som har gitt seg selv to år på å få japansk hoppsport tilbake i det desiderte toppsjiktet.

Sist vinter var det ingen nordmenn på pallen i verdenscupen. Sesongen 2000/2001 tok Tommy Ingebrigtsen én tredjeplass. I 1999/2000 ble det én andre og tre tredjeplasser, i 1998/99 én andre og én tredjeplass.

Da Sigurd Pettersen klinket til med seier i Granåsen 7. desember i fjor, var det gått nesten fem år siden Kristian Brenden sist sørget for norsk hoppjubel i verdenscupen ved å vinne i Zakopane.

Sist det var mer enn to norske v-cupseirer i samme sesong, var vinteren 1993/94 da Espen Bredesen var internasjonal hoppkonge. Da ble det fire seirer, seks andreplasser og fire tredjeplasser.

Hoppgjengen har fortsatt litt å strekke seg etter.

<B>NYKLIPT: </B>Slik går det når en vedder om å vinne hopprenn. I går ble Bjørn Einar Romøren feiret og klippet av kompisene Mikal Sanches, Colbjørn Fegel, Simen Messel, Andreas Devold og Anette Frölich.