Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti

Hoppikonet Nykänen angriper Norge: - Har alltid snakket dritt

Langet ut i TV-sending: - Tande er et barn som ikke klarer å se utover sin egen nesetipp. 

SLAKTER NORGE: Hopplegenden Matti Nykänen.  Foto: NTB Scanpix
SLAKTER NORGE: Hopplegenden Matti Nykänen.  Foto: NTB Scanpix Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Hopplegenden Matti Nykänen (53) mener Norge «alltid har snakket dritt» og kritiserer Daniel-André Tande (23).

Bakgrunnen er Tandes uttalelser til Dagbladet fredag. Norges ener i hoppbakken synes det «faktisk er litt trist» å se på en annen finsk hopplegende, Janne Ahonen (39).

Ahonen - som fyller 40 år i mai - er fortsatt aktiv i bakken. Men sammenliknet med glansdagene er han en skygge av seg selv.

LEGENDE: Janne Ahonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
LEGENDE: Janne Ahonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Han har slitt etter at han kom tilbake. Det viser hvor mye hoppsporten endrer seg fra år til år. Den hoppinga han var best med i verden, fungerer ikke i dag, sier Tande.

Gjest i studio

I en TV-sending til den finske storavisa Ilta-Sanomat var Matti Nykänen gjest lørdag. Han har vunnet 46 renn i verdenscupen - har ni VM- og OL-gull - og betraktes av mange som tidenes skihopper.

Under sendingen med Nykänen ble Dagbladets artikkel et glohett tema:

- Nordmennene har alltid snakket dritt, sa Nykänen da han fikk spørsmål om Tandes Ahonen-uttalelser

- Store hoppere som Janne bør bli behandlet med respekt. Den fyren (Tande) er bare et barn som ikke klarer å se forbi sin egen nesetipp. Jeg håper han lærer av feilene sine.

Nummer 25

Janne Ahonen ligger på 47. plass i verdenscupen. Lørdag ble han nummer 25 i normalbakkerennet i Lahti.

KRITISK: Daniel-André Tande. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: Daniel-André Tande. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ahonen har selv uttalt til Göteborgs-Posten at han får hatefulle meldinger fra folk som mener at han ikke lenger har noe i hoppbakken å gjøre.

Norges sportssjef - Clas Brede Bråthen - stiller seg uforstående til Matti Nykänens uttalelser om at nordmennene «alltid har snakket dritt».

- Jeg forstår ikke helt argumentasjonene han bygger det på. Jeg føler at vi alltid har hatt respekt for Finland som hoppnasjon. Det er det også åpenbare grunner til at vi bør ha: I moderne historie har de fostret flere og større stjerner enn oss, påpeker Bråthen.

- Vi har kjemperespekt for Finland som hoppnasjon.

Åpenbart?

- Men peker ikke Tande på noe som er temmelig åpenbart: At Ahonens teknikk ikke holder mål i 2017?

- Verken teknikken til Bjørn Wirkola, Espen Bredesen eller Roar Ljøkelsøy hadde holdt i dag. Utstyr og reglement endrer seg hele tida. Janne jobber med å bli bedre til å hoppe. Veien tilbake har vært tung, med mye sykdom. I det siste er det jeg har sett ham det beste på flere år.

UFORSTÅENDE: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
UFORSTÅENDE: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Ahonen har vunnet VM fem ganger. Han har også vunnet Hoppuka fem ganger. Han har lagt opp og kommet tilbake noen ganger. Men der han tidligere gikk fra suksess til suksess, vandrer han nå fra fiasko til fiasko.

Under rennet i normalnakkerennet lørdag fikk han varm mottakelse i bakken - som det ikonet han er. Men sportslig har han gjort seg selv uinteressant.

Ilta-Sanomat peker på at Tande ennå ikke har vunnet en individuell mesterskapsmedalje i VM, i motsetning til Ahonens to.

- Full respekt

Bråthen sier:

- Hvis Matti Nykänen har en annen opplevelse av Norge enn oss, kan vi jo ikke benekte det. Selv kan jeg ikke si annet enn at han er tidenes største skihopper. Han var fantastisk i hoppbakken, og det er der jeg har opplevd ham.

- Det han gjorde i hoppbakken, var noe helt annet enn det vi andre gjorde. Jeg har full respekt for Matti, sier den tidligere topphopperen Bråthen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media