Hoppkomet: - Hvorfor?

- Du begynner å stusse litt, sier Thea Minyan Bjørseth (17) om fraværet av hopprenn for jenter.

STORTALENT: Thea Minyan Bjørseth. Foto: NTB
STORTALENT: Thea Minyan Bjørseth. Foto: NTB Vis mer
Publisert
  • Hopp, verdenscup kvinner, kl. 15.30 på NRK1

De kvinnelige skihopperne starter verdenscupen i Ramsau i Østerrike fredag ettermiddag. Dette skjer fire uker etter at gutta åpnet sin verdenscupsesong.

Neste renn for jentene er ikke før i slutten av januar. Toppene i Det internasjonale skiforbundet FIS skylder på coronasituasjonen.

Men mens rennene for jentene avlyses, finner FIS hele tida alternative arrangører for gutta - som konkurrerer helg etter helg.

- Du begynner å stusse litt, sier stortalentet Thea Minyan Bjørseth, som er på plass i Ramsau sammen med fire andre norske jenter.

LIKESTILLINGSKAMP: Maren Lundby (i midten) har frontet kampen til jentene. Her fra NM i hopp tidligere i måneden, med de tre beste på pallen. Til venstre Silje Opseth og til høyre Thea Minyan Bjørseth. Foto: Geir Olsen / NTB
LIKESTILLINGSKAMP: Maren Lundby (i midten) har frontet kampen til jentene. Her fra NM i hopp tidligere i måneden, med de tre beste på pallen. Til venstre Silje Opseth og til høyre Thea Minyan Bjørseth. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Gutta er godt i gang med verdenscupen. Vi har ikke noe før nå. Etterpå er det ikke renn før om veldig lenge. Du blir litt sånn: «Hvorfor får gutta så mange renn?» Vi prøver å få til likestilling.

Foreløpig er det Maren Lundby (26) som har frontet kampen. Men ingen bør være i tvil: Internt på laget, og blant alle i Hopp-Norge, har hun bred støtte.

Om den magre konkurransesesongen sier Bjørseth:

- Folk prøver å skylde litt på situasjonen vi er i, at vi står midt i en pandemi. Men samtidig er det mange andre idretter som har konkurranser. Det er kanskje ikke den unnskyldningen du burde bruke for det som skjer.

OPPGITT: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
OPPGITT: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen, er kort og godt oppgitt. Likestilling er en fin ting å prate om i festtaler. Men når det koster penger, har de som snakker om likestilling en tendens til å skygge unna.

Lundby, Bjørseth og de kvinnelige hopperne har store huller i kalenderen. Etter rennet i dag er det ikke noe før i Ljubno i Slovenia fra 22. til 24. januar.

For Bjørseth - som tok sølv i junior-VM i vinter og er tatt ut på landslaget i en alder av 17 år - er det frustrerende.

Maren Lundby sier:

- Det er kjedelig at vi må ta denne kampen for at det skal skje noe i det hele tatt. Samtidig gir det masse energi å ta en sånn kamp. Å sitte og se gutta på TV tar piffen fra meg.

- Men, fortsetter hun:

- Vi får masse støtte. Det er mye bedre enn å sitte og se hopprenn på TV.

Norge har vært blant nasjonene som har vært opptatt av at jentehopping skal være et eget produkt. Men pandemien har åpenbart ikke tålt dette. Trolig ville jentene ha tjent på å ha samme kalender som gutta, slik det er i langrenn.

Sportssjef Bråthen uttrykker seg slik:

- Mange er opptatt av å stå sammen med Maren Lundby når det går bra. Det hadde vært hyggelig om de sto skulder ved skulder med henne nå også.

Rennet i Ramsau starter klokka 15.40 i dag. Kvalifiseringen i går ble vunnet av Marita Kramer fra Østerrike. De norske plasseringene var slik:

4) Maren Lundby.

9) Anna Odine Strøm.

15) Silje Opseth.

16) Thea Minyan Bjørseth.

33) Eirin Maria Kvandal.

Alle kvalifiserte seg til dagens renn.

Bråthen forteller at han har fulgt unge Bjørseth lenge.

- Hun har en hoppteknikk som får andres hoppteknikk til å se ut som om de er halvredde. Hun går på med alt det er verdt, påpeker han.

- Målet er å ta medalje i de store mesterskapene, sier Bjørseth.

- Jeg ønsker å være en stabil hopper. Jeg vil prestere gjennom flere sesonger på rad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer