Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kalddusj for Marius Lindvik

Hoppkomet slått ut av telefon fra Stöckl: - Dritt

Trodde han skulle hoppe skiflyging for Norge. Så kom nedturen.

FRAMTIDA FORAN SEG: Marius Lindvik er et av de største hopptalentene i Norge. Men til Kulm i Østerrike skal han ikke. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
FRAMTIDA FORAN SEG: Marius Lindvik er et av de største hopptalentene i Norge. Men til Kulm i Østerrike skal han ikke. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skihopperen Marius Lindvik (19) trodde han hadde skutt gullfuglen etter første- og andreplass i kontinentalcupen denne helga. Kontinentalcupen - eller COC - er nivået under verdenscupen, og lørdag og søndag ble dette arrangert i Titisee-Neustadt i Tyskland.

Med de gode plasseringene sørget hopperen for at Norge fikk en ekstra plass i verdenscupen i østerrikske Kulm førstkommende helg. I stedet for seks hoppere får Norge delta med sju.

Praksisen er at den som hopper inn den ekstra plassen, skal få delta selv. Men i dette tilfellet var det én hake:

Så lenge du ikke har poeng i verdenscupen, får du i utgangspunktet ikke hoppe skiflyging - noe denne helga i Kulm handler om. Lindvik har ikke poeng i verdenscupen.

Kamp

Norge og trener Alexander Stöckl ville imidlertid ikke gi seg uten kamp. Til Dagbladet forteller Stöckl at da det ble klart at Lindvik hadde hoppet inn den ekstra plassen, kontaktet han renndirektør Walter Hofer. Dette skjedde søndag.

FOLKEFEST: Å komme til Kulm er en drøm for enhver hopper. Her er folkefesten sett fra toppen av bakken. Foto: NTB Scanpix
FOLKEFEST: Å komme til Kulm er en drøm for enhver hopper. Her er folkefesten sett fra toppen av bakken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Unntak er blitt gjort før. Og signalene fra Hofer var positive: Renndirektøren antok at det ville være greit at Lindvik fikk hoppe treningsomgangene. Så kunne juryen - på bakgrunn av det de så der - vurdere om 19-åringen var skikket til å hoppe i konkurranse i Kulm, der Peter Prevc har bakkerekorden på 244 meter.

De positive signalene fra Hofer - som er hoppsportens mektige mann - fikk hopplandslaget til å rykke ut på sosiale medier med nyheten om at Lindvik skulle hoppe i Kulm. 19-åringen selv var i fyr og flamme, og strålte under to hoppøkter på Lillehammer tirsdag. Trolig har han aldri hoppet bedre.

Onsdag formiddag kom imidlertid telefonen fra Stöckl som snudde alt på hodet: De alle øverste herrer i Det internasjonale skiforbundet FIS - de som troner over Hofer - hadde satt foten ned. De ville i dette tilfellet ikke gjøre unntak fra regelen om at du må ha poeng i verdenscupen for å konkurrere i en skiflygingsbakke.

- Det er jævla dritt for meg, sier Lindvik til Dagbladet.

- Han har fått seg en på trynet, forteller pappa Trond Lindvik.

Erstatter

Unggutten blir erstattet av Joachim Hauer. Foruten ham sender Norge følgende lag til Kulm: Anders Fannemel, Johann André Forfang, Andreas Stjernen, Robert Johansson, Daniel-André Tande og Halvor Egner Granerud.

Lindvik vil få sjansen i verdenscupen i polske Zakopane den siste helga i januar. Men han legger ikke skjul på at han hadde gledet seg til å hoppe skiflyging i Kulm. Det samme hadde pappa Trond, som må avbestille turen.

- Det er trist. Jeg skjønner at utøveren er skuffet, påpeker Stöckl.

- Jeg snakket med Walter Hofer på søndag. Det står klart i regelverket at du ikke kan konkurrere i en skiflygingsbakke med mindre du har poeng i verdenscupen. Det var vi klar over. Men det er gjort unntak tidligere. Walter tok kontakt med deler av juryen, som igjen tok det opp med dem som er ansvarlig for regelverket (FIS Council, øverste råd). I dette tilfellet fikk vi dessverre negativ tilbakemelding.

Stöckl kontaktet Lindvik like etterpå:

- Jeg ble skuffet og trengte en liten pause. Jeg satte meg på rommet, erklærer Lindvik.

- Tidligere har jeg fått høre at noen amerikanere har fått lov til å delta. Det er teit at de tar forskjellige avgjørelser fra gang til gang.

Vil revansjere seg

Pappa Trond Lindvik er ikke i tvil om at sønnen vil komme sterkt tilbake bare han får ristet av seg skuffelsen.

MÅTTE GI OPP: Alexander Stöckl prøvde å få med Marius Lindvik til Kulm, men det gikk ikke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MÅTTE GI OPP: Alexander Stöckl prøvde å få med Marius Lindvik til Kulm, men det gikk ikke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Han har gravd seg ned nå. Det er synd at det skal være forskjellsbehandling. Det er ingen tvil om at han behersker en skiflygingsbakke. Han var prøvehopper i Vikersund i mars. Da hadde han fire hopp over 213 meter, det lengste var 217,5 meter.

- Denne gang ville de ikke gjøre unntak, og vi får bare spekulere i hvorfor, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

- Først fikk vi inntrykk av at det ville gå greit. Så ble det stopp, og det er forskjellige motiver for sånt. Men regelverket er klart: Du må ha poeng i verdenscupen.

Bråthen fortsetter:

- Det var litt dumt av oss å gå ut for tidlig, og det er aller mest kjedelig for utøveren selv. Vi får håpe at karrieren blir såpass lang og god at dette bare blir en parentes. Gutten har alle muligheter til ikke engang å huske denne hendelsen når boka om karrieren skal skrives.

Rennene i Kulm starter med kvalifisering fredag. Om en drøy uke er det skiflygings-VM i Oberstdorf.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!