Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hoppkrig: - Blir paranoid

Nok en gang er det nye regler for hoppdress og hoppsko. Norge er i alarmberedskap og kriger om å få det beste utstyret: - Du blir alltid veldig paranoid når det skal gjøres endringer, sier Norges assistenttrener.

VIL VÆRE BEST: Trener Alexander Stöckl (t.v.) og assistent Magnus Brevig forbereder ny hoppsesong. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VIL VÆRE BEST: Trener Alexander Stöckl (t.v.) og assistent Magnus Brevig forbereder ny hoppsesong. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): - Jeg er alltid på alerten når det kommer noe nytt. Små endringer kan gi veldig store utslag, sier Magnus Brevig til Dagbladet.

Han er assistent under hovedtrener Alexander Stöckl og er i full gang med å optimalisere hopputstyret etter de nye reglene fra FIS.

- Hva er nytt?

- Hoppskoene må være mer symmetriske. Det innebærer at de må ha samme tykkelse på begge sider. Mange har spekulert i forskjellige vridninger for å få aerodynamisk effekt knyttet til skiføringen, forteller Brevig.

DETALJER: Uten en velfungerende hoppdress er du sjanseløs. Fra venstre: Magnus Brevig, Daniel-André Tande og Johann André Forfang. Bildet er fra 2018. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DETALJER: Uten en velfungerende hoppdress er du sjanseløs. Fra venstre: Magnus Brevig, Daniel-André Tande og Johann André Forfang. Bildet er fra 2018. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- For herrene er det lagt inn regler for hvordan du kan sy dressen. Til syvende og sist skal det gjøre at bæreflaten blir mindre. Damenes hoppdress nærmer seg dressen til herrene. Den blir enklere å sy og mindre ressurskrevende å lage for mindre nasjoner med dårligere økonomi og mindre bemanning.

På Lillehammer

Det nye hopputstyret ble testet på Lillehammer i forrige uke.

- Så langt tyder det på at våre utøvere takler dette greit, skriver sportssjef Clas Brede Bråthen i en tekstmelding.

Men Brevig innrømmer:

- Du blir alltid veldig paranoid når det skal gjøres endringer på utstyret. Du må komme tidlig i gang og ta et valg ut ifra hvordan du leser regelverket.

- Det kommer nye utstyrsregler i hoppsporten veldig ofte. Er det litt sånn: «Huff, nå igjen?»

- Absolutt ikke. Faglig er det veldig spennende, og jeg ser på det som en utfordring. Du ønsker å være dyktig i endringsprosessen. Men i år får vi en ekstra utfordring. Vi har mindre penger og det gamle utstyret går ikke an å bruke lenger.

Dramatisk kutt

Dagbladet har tidligere skrevet at Hopp-Norge må redusere budsjettet dramatisk. Hopperne har måttet kutte fra 31 millioner kroner til 23 millioner.

- Vi har betydelig dårligere økonomi enn tidligere, erkjenner Brevig.

- Vi må ha nye dresser fra starten av sommeren. Vi kan ikke sy om de gamle, fordi «cuten» er annerledes.

- Hva er utgiftene knyttet til hoppdresser?

- En hoppdress koster 1000 kroner meteren for materialet. Dressen trenger cirka to meter. Så tar du antall dresser og ganger opp.

KREFTFRI: Tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren var tydelig berørt da han gjeste «Lindmo». Video: NRK Vis mer

- Hvordan vil utstyrsendringene slå ut på resultatlistene?

- Jeg tror ikke det er ønskelig at resultatlistene skal snus på hodet. Men det kan skje, i verste fall.

Ifølge Brevig ble norske hoppere disket fire ganger forrige sesong grunnet for store dresser. Japan toppet statistikken foran Russland, Slovenia og Norge.

Merkelig sesong

Hopperne har kommet seinere i gang med sesongforberedelsene enn andre nasjoner. Situasjonen knyttet til budsjettet har skapt usikkerhet.

Landslagene ble først presentert tirsdag i forrige uke. Gutta består av ni hoppere, mens jentene har seks utøvere på laget.

Forrige sesong ble plutselig stoppet av coronaviruset. Maren Lundby vant verdenscupen for tredje året på rad. Blant gutta var Marius Lindvik den store oppturen med andreplass i Hoppuka og tredjeplass i Raw Air.

PROMO: Maren Lundby og Daniel-André Tande ble bedt om å promotere Raw Air i Polen. Klippet vekker oppsikt. Video: Raw Air Vis mer

I den kommende sesongen blir det skiflygings-VM allerede i desember. Så står høydepunktene i kø med Hoppuka, ski-VM og Raw Air.

Optimist

Sportssjef Clas Brede Bråthen er optimist:

- Neste samling er allerede om ti dager, også da på Lillehammer. Så langt oppleves vårt miljø som styrket, til tross for alle utfordringer vi står overfor, skriver han i en tekstmelding.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!