DRAMATISK: Andreas Stjernen fikk et svært ublidt møte med bakken i Lahti 9. februar. Dette videoopptaket er aldri blitt vist før. Video: Hopplandslaget Vis mer Vis mer

Raw Air 2019

Hopplandslaget frigir skrekkfall

- Jeg har aldri opplevd noe liknende, sier Andreas Stjernen.

Hopplandslaget frigir nå videoen av skrekkfallet til Andreas Stjernen (30) i begynnelsen av februar. Trønderen falt stygt i en prøveomgang i Lahti 9. februar.

Rettighetshaver NRK hadde den gang ikke TV-bilder av fallet. Men hopplandslaget tok private videoopptak. Først nå er de villige til å dele dem med offentligheten.

- Det handler om at Stjernen har sett videoen selv, sier pressesjef Steinar Bjerkmann om tidspunktet for offentliggjøringen.

Skrekkfallet fant sted i prøveomgangen til lagkonkurransen i Lahti.

SNART FERDIG: Andreas Stjernen er inne i sin siste uke som skihopper. Her fra kvalifiseringen i Raw Air på Lillehammer mandag kveld. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SNART FERDIG: Andreas Stjernen er inne i sin siste uke som skihopper. Her fra kvalifiseringen i Raw Air på Lillehammer mandag kveld. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Det er en ordentlig salto, forteller Stjernen til Dagbladet. Han er blant de mest rutinerte skihopperne i Norge, men har bestemt seg for å legge opp i forbindelse med Raw Air denne uka. Flere tror det vil skje i Granåsen torsdag. Han innrømmer at Lahti-fallet gjør at han har ekstra betenkeligheter med å hoppe skiflyging i Vikersund til helga.

Om rundkastet sier han:

- Jeg gjorde ikke et kjempehopp. I tillegg var det litt vind. Trykket på den ene skien slapp og jeg gikk rundt.

Han ble kraftig forslått.

- Jeg har aldri opplevd noe liknende. I dag går det fint fysisk, sier han. Den påfølgende lagkonkurransen endte med fiasko. Stjernen var tydelig preget av fallet og hoppet 83 meter. Norge kom ikke til finaleomgangen og endte på 9. plass.

Til å begynne med ville trønderhopperen ikke se skrekkvideoen med seg selv. Dagbladet fikk heller ikke tilgang til videoen da vi spurte trener Alexander Stöckl.

- Så lenge Andreas ikke vil se fallet, ønsker vi ikke å gi det ut, sa Stöckl. Men under ski-VM i Østerrike ombestemte han seg: Han ville se fallet og få det ut av verden.

Stjernen innrømmer at litt av lufta har gått ut av ballongen nå som det synger på siste verset i karrieren. I verdenscupen ligger han på 21. plass. I sammendraget i Raw Air er han nummer 37.

- Hva skal du gjøre etter hoppkarrieren?

- Først handler det om å bli ferdig med en lang sesong. Så skal jeg bruke våren til å finne ut av veien videre, forteller han.

PS: Raw Air fortsetter med renn på Lillehammer tirsdag. Herrene starter klokka 17.00 og kvinnene klokka 20.00. Rennene sendes på NRK.