Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hopplegende om sjokkbilde: - Kan minne om meg selv

Den tyske hopplegenden Sven Hannawald (43) ble beskyldt for å være sykelig tynn. Slik kommenterer han bildet av den tsjekkiske hopperen Vojtech Stursa (22).

EKSPERT: Sven Hannawald er på plass i OL-byen Pyeongchang som ekspert for Eurosport. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EKSPERT: Sven Hannawald er på plass i OL-byen Pyeongchang som ekspert for Eurosport. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Skihopperen Vojtech Stursa vakte oppsikt da han la ut et bilde av seg selv på Instagram. Bildet viser en syltynn OL-hopper som trekker inn magen. Ribbeina står ut. Og til bildet skrev han følgende tekst:

- Når du hopper som en somalier, må du se ut som en somalier.

Dagbladet møtte søndag den tyske hopplegenden Sven Hannawald i OL-byen Pyeongchang i Sør-Korea. Sist gang et bilde skapte så sterke reaksjoner, var nettopp av Hannawald i 1999. Han kunne minne om en utmagret krigsfange.

SYLTYNN: Vojtech Stursa har måttet tåle kritikk etter at han la ut dette bildet på Instagram.
SYLTYNN: Vojtech Stursa har måttet tåle kritikk etter at han la ut dette bildet på Instagram. Vis mer

43-åringen vant Hoppuka i 2002 og jobber nå som ekspert for Eurosport i Tyskland. Han forteller at han har fått med seg bildet av Stursa:

- Jeg ble ikke skremt. Det kan minne om meg selv, sier han.

Det tyskeren derimot stusser over, er at tsjekkeren har lagt ut bildet på sosiale medier. Ved å trekke inn magen, ser det verre ut enn det er i virkeligheten.

- Det er farlig å pushe dette i sosiale medier. Diskusjonen om hoppsporten vil blomstre opp igjen, påpeker Hannawald.

- Du ser at han er tynn. Men ved å trekke inn magen, blir bildet mer skremmende enn nødvendig.

Sportens natur

Tyskeren mener det ligger i sportens natur at hoppere må være tynne.

- Jeg vil ikke se hoppere som er ti kilo tyngre. Hoppere må være lettere enn normalt, men det skal ikke være på en usunn måte. Jeg var selv veldig tynn.

Han fortsetter:

- Som profesjonell idrettsutøver balanserer du på grensa. Det gjelder med utstyr, og i vårt tilfelle med vekta. Jeg måtte gjøre det sånn. Teknikken min var perfekt. Men jeg var ikke den som hadde de beste fysiske forutsetningene.

VAKTE OPPSIKT: Slik så Sven Hannawald ut i 1999.
VAKTE OPPSIKT: Slik så Sven Hannawald ut i 1999. Vis mer

- På den tida hoppet jeg sammen med en annen kar i kontinentalcupen (nivået under verdenscupen). Så gikk han ned noen kilo og ble god nok for verdenscupen. For meg var dette et tegn. Dette var veien å gå.

Strandbilde

Det berømte bildet av Hannawald i bar overkropp ble tatt på en strand.

- Hvordan reagerer du på bildet i dag?

- Hvis jeg ikke kjente til historien, ville jeg tenkt akkurat det samme som alle andre som leser aviser. Bildet er fra en tid der jeg var tynn. Hvert kilo var viktig for å prestere.

I 2004 innførte Det internasjonale skiforbundet FIS BMI-regelen. Grensa - med hoppdress og støvler - er 21. Er du under dette, må du hoppe med kortere ski.

Der det før var veldig fokus på å være tynn, er hopperne de siste åra blitt mer atletiske. Derfor dukket bildet av Vojtech Stursa opp som et sjokk: Det viser alt annet enn en atletisk utøver. Hannawald røper at han ble gjort oppmerksom på bildet av en kollega som var «skremt og engstelig».

- Det er det at han trekker inn magen som gjør at bildet får en oppsiktsvekkende effekt. Spørsmålet er hvorfor han la det ut nå.

Beklaget

Det siste svarte Stursa på i en e-post til Dagbladet i går.

- Det var et forsøk på å gjøre narr av meg selv og den elendige hoppinga mi. Jeg har virkelig ikke gjort det bra i det siste.

Han beklager teksten som ledsager bildet.

- Det var ikke meningen i fornærme noen.

- Norge favoritt

Hannawald forteller at han nyter livet i OL-byen. Den siste øvelsen på programmet er lagkonkurransen mandag.

Han anser Norge som favoritt foran Polen og Tyskland.

- Norge har bare tapt én lagkonkurranse i år. Det er utrolig bra jobbet av trener Alexander Stöckl. Det er ikke bare én hopper som er i front, men hele laget, påpeker Hannawald.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!