Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hoppmysteriet ingen kan forklare: - Jeg aner ikke hva som er årsaken

Mange verdensrekorder, men ingen gull på ti år.

(Dagbladet): I dag, klokken 13.00, starter årets høydepunkt for skihopperne, nemlig skiflygings-VM i Kulm.

Norge har lenge vært en skiflygingsnasjon. Tidligere kunne de norske hopperne slite i vanlig bakke, men likevel gjøre det storartet i monsterbakkene.

De siste elleve årene har Tommy Ingebrigtsen, Bjørn Einar Romøren, Johan Remen Evensen og nå Anders Fannemel sørget for at verdensrekorden i hopp har vært norsk.

Likevel er det ti år siden forrige gang Norge tok VM-gull i skiflyging. Roar Ljøkelsøy tok gull både individuelt og i lagkonkurransen i så vel 2006 som 2004.

Han er den eneste nordmannen sammen med Ole Gunnar Fidjestøl, som gikk til topps i 1990, som har tatt VM-gull i skiflyging siden det første mesterskapet i Planica i 1972.

Forundret At Norge tar verdensrekord etter verdensrekord, men så få VM-gull, er et mysterium ingen har et godt svar på.

- Det er vanskelig å si. Jeg aner egentlig ikke. Norge er gode i skiflyging. Potensialet i enkelthopp er skyhøyt, men det er noen av konkurrentene som har vært enda mer stabile. Det er tross alt snakk om å gjøre fire gode hopp, sier landslagstrener Alexander Stöckl til Dagbladet.

TI ÅR SIDEN: I 2006 vant Roar Ljøkelsøy VM-gull i skiflyging i Kulm. I dag skal de norske hopperne forsøke å gjenta bragden i Østerrike.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
TI ÅR SIDEN: I 2006 vant Roar Ljøkelsøy VM-gull i skiflyging i Kulm. I dag skal de norske hopperne forsøke å gjenta bragden i Østerrike. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Heller ikke tidligere verdensrekordholder Johan Remen Evensen skjønner hvorfor tendensen er som den er.

- Det er et godt spørsmål, som er vanskelig å svare på. Det er snakk om ørsmå marginer her. Rune Velta var veldig nærme i Vikersund i 2012, sier Evensen til Dagbladet.

Også nåværende verdensrekorder Anders Fannemel trekker frem Veltas navn.

- Det var like før Rune klarte det. Jeg tror vi har flere kandidater som kan kjempe helt i toppen nå. Dette er sesongens høydepunkt for min del, og jeg håper på medalje, sier Fannemel til Dagbladet.

Stabilitetens konkurranse Kanskje kan noe av svaret være at verdensrekord rangeres høyere enn VM-gull i Norge, som Evensen uttalte tidligere i dag.

Samtidig er Ljøkelsøy den eneste som har tatt to strake VM-gull sammen med den tyske legenden Sven Hannawald, som vant i år 2000 og 2002. Også sveitseren Walter Steiner har gått til topps to ganger, i 1972 og 1977.

I dag er Peter Prevc og Severin Freund de største favorittene, men nordmennene Fannemel, Kenneth Gangnes, Johann André Forfang og Daniel André Tande er alle medaljekandidater.

Freund er regjerende mester og tok gull i Harrachov for to år siden foran Anders Bardal og Prevc.

Stabilitet er ekstremt viktig når det skal hoppes fire ganger, noe som kan forklare hvorfor typer som Ljøkelsøy og Bardal har gjort det bedre enn de fire norske som har ruget på verdensrekorden de siste elleve årene.

- Ja, det er noe i det. Det er en litt annen type konkurranse, sier Stöckl.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media