ASIATISK SUPERSTJERNE: Hoppsporten har allerede asiatisk superstjerne i Sarah Takanashi som ble nummer tre i verdenscupen som 16-åring. Nå satser kineserne på å få fram sine hopphelter like raskt, og det skal skje i Trysil med norsk hjelp. FOTO:: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ASIATISK SUPERSTJERNE: Hoppsporten har allerede asiatisk superstjerne i Sarah Takanashi som ble nummer tre i verdenscupen som 16-åring. Nå satser kineserne på å få fram sine hopphelter like raskt, og det skal skje i Trysil med norsk hjelp. FOTO:: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Norge hjelper Kina før Beijing-OL 2022

Hoppsensasjon: Kina lar OL-laget bo 4 år i Norge for å lære å gå på ski

Flytter ti tenåringer til Trysil og betaler opp til fire millioner i året for norsk hjelp før vinterlekene i Beijing 2022.

KLINGENTHAL (Dagbladet): Denne uka signerte hoppsjef Clas Brede Bråthen en oppsiktsvekkende millionavtale med Kina om å utvikle verdens største land til en hoppnasjon:

  • For å stille maksimalt forberedt til sine egne vinterleker flytter Kina hele det nye hopplandslaget sitt til Norge der norsk ekspertise på rekordtid skal lære dem å gå på ski.

Samarbeidet skal i første omgang gjelde fram til kineserne har de nye OL-bakkene klare før februar 2022, og målet er å trene fram utøvere som kan kjempe i verdenstoppen allerede da.

Dette er den samme strategien som kineserne brukte i forkant av sitt eget sommer-OL i Beijing 2008 for å gjøre det godt i for dem ganske ukjente idretter. Dengang ga opplegget suksess. Kina ble beste nasjon med 51 gullmedaljer. Mye av framgangen skjedde fordi det blant flere enn 1,3 milliarder kinesere er nok av rent fysiske materiale for alle slags idretter, men også fordi OL-arrangøren var så flink til å plukke opp ny kunnskap.

Spørsmålet nå er om suksessen kan bli gjentatt i en sport som knapt noen kinesere har forsøkt seg på og der de utvalgte utøverne helt mangler skiferdigheter.

DENNE mangelen var årsaken til at den norske skiledelsen helt til det siste forsøkte å få kineserne til å begrense ambisjonene til jentehopping. Det ville ikke oppdragsgiverne være med på. Nå satser Kina på å få fram gode hoppere i begge klasser. Det er ikke bare modig.men også fullstendig utradisjonelt.

Der norske trenere i andre skidisipliner har reist til Kina for å jobbe med de små, eksisterende skimiljøene, har kineserne hverken hoppbakker eller hoppere. Da tenker de i stedet helt nytt

  • Utgangspunktet har vært de fysiske arbeidskravene til hopperne, og så satser kineserne på at det med skifølelse er noe som kan trenes opp også i tenåringsalderen.

Det er ikke akkurat mangel på passende fysisk talent i kinesisk idrett. Derfor var det fysiske nivået ekstremt høyt i gruppen på de 100 tenåringene som ble kalt inn til en nasjonal audition for å lære kunsten å hoppe på ski.

NYLIG besøkte den rutinerte norske hopptreneren Kjetil Strandbråten denne gruppen for å hjelpe til med å finne de 10 talentene som så skal satse videre i Norge. Meningen er å bygge opp et senter for disse i Trysil der de gradvis skal skoleres til OL-deltagelse.

TOPPTRENER: Rutinerte Kjetil Strandbråten blir faglig ansvarlig for å gjøre Kina til en hoppnasjon på rekordtid. FOTO: Stian Lysberg Solum/Scanpix
TOPPTRENER: Rutinerte Kjetil Strandbråten blir faglig ansvarlig for å gjøre Kina til en hoppnasjon på rekordtid. FOTO: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer

Satsingen starter i november med utgangspunkt i det imponerende store og varierte skimiljøet i IL Trysilgutten. For her er det snakk om å lære tenåringer mellom 13 og 17 år grunnleggende skiferdigheter slik at de får utviklet en god nok mestringsfølelse til å begynne å hoppe. Så vil bakkene bli stadig større til kineserne ved hjelp av Strandbråtens faglige styring kan bruke de nybygde OL-anleggene på hjemmebane om litt over fire år.

DETTE er et uprøvd treningsopplegg selv om det finnes unge utøvere som er blitt gode hoppere på ganske få år. Anders Fannemel begynte for eksempel først som 13-åring, og var i verdenstoppen fem år seinere. Men han kunne i utgangspunktet gå på ski.

Hos jentene er det i hvert fall flust av hoppere som er blitt tidlig gode. Den japanske superstjernen Sarah Takanashi ble nummer tre i verdenscupen sammenlagt da hun bare var 16 år. Like unge var både amerikanske Sarah Hendrickson og tyske Katharina Althaus da de greide seg bra i seniorklassen, mens den ganske ukjente franske Lucile Morat som 15-åring i fjor sommer vant kontinentalcupen flere ganger.

Her er det altså rom for raske kinesiske overraskelser om skimiljøet i Trysil klarer å hjelpe fram skifølelsen på rekordtid.

ENDA raskere må imidlertid de norske skilederne bli trygge på at dette svært uortodokse opplegget holder samme sosial standard som resten av den norske idrettsbevegelsen. Kineserne ankommer Norge med tolk og lærer for å bygge opp sitt nasjonalt treningssenter i en helt ny kultur. Det vil kreve tilpasning hos dem.

Men vi må også kreve at et slikt samarbeidsprosjekt går etter våre kriterier om at idretten selv på et ambisiøst elitenivå har et sosialt ansvar for den enkelte utøver. Den veldrevne norsk hoppsporten er godt egnet for å få til akkurat det, men her kan det komme press fra uvant hold.

Dette treningssamarbeidet med Kina er en avgjørende del av Solberg-regjeringens forsoningsarbeid med supermakten, og eventuelle sosiale utfordringer kan i verste fall bli møtt med et norsk politisk krav om å beskytte samarbeidsavtalen mer enn enkeltutøverne.

En slik statlig prioritering er definitivt ikke verdt den faglige og økonomiske gevinsten som norsk skisport har ved å hjelpe Kina fram mot suksess i OL 2022.