Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hopp vinter-OL 2018

Hoppsensasjonen: Hørte Arne Scheies stemme dypt inne i hodet

All framgang denne herlige norske hoppgjengen gleder oss med, er mer enn fortjent.

EN VAKKER KVELD: Johann Andre Forfang jubler med det norske hopplaget etter tidenes beste OL-innsats i liten bakke. FOTO: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
EN VAKKER KVELD: Johann Andre Forfang jubler med det norske hopplaget etter tidenes beste OL-innsats i liten bakke. FOTO: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

en eventyrlig norsk hoppkveld måtte selvfølgelig Arne Scheie være med. Ingen grunn til å klage på Eurosports Jørn Sundby som med trenerveteranen Kjetil Strandbråtens dro oss igjennom to og en halv time i kulda og vindkastene på Alpensia stadion, men hopp er nå Scheie da.

Ikke minst for sølvvinneren Johann Andre Forfang. For det er stemmen til NRK-legenden Arne Scheie som snakket inne i hodet hans da 22-åringen begynte å hoppe:

- Jeg hadde Arne Scheie plantet i hodet mitt da jeg lekte og hoppet på ski. Han var alltid med meg , og kommenteerte det jeg holdt på med, fortalte Johan Andre forleden til Aftenposten:

- Jeg hørte alltid Scheie si inne i hodet mitt: «Der tar Forfang sats, han flyter fint og hopper veldig laaaaangt», siterte Forfang.

Dypt inne fra eget hode.

I KVELD satt jeg i sammen med Scheie i Dagblad-studioet og så Johann Andre Forfang vinne et herlig -sølv i OL-debuten sin. For mange er det selve røsten fra en fin fortid foran TV'en, men egentlig snakker NRK-veteranen mest på den måten som løfter norsk hoppsport videre. Med glødende kjærlighet til sporten.

For det er smått fantastisk hva denne lille hoppgjengen har fått til de siste årene. Med den kloke hovedtreneren Alexander Stöckl og den faglige sterke utviklingssjefen Magnus Brevig nærmest utøverne, og med den omgjengelige og rause sjefen Clas Brede Bråthen bak spakene. Sammen med noen andre entusiaster har de gitt hopp en flyt som resten av norsk toppidrett kan lære av:

  • Hopp er ikke lenger noen norsk sport med fortid. Dette er ren, flott framtid.

Det viser laginnsatsen i den lille bakken der disse gutta vanligvis er hakket svakere. Sølv til Johann Andre Forfang, bronse til Robert Johansson, 6.plass til Daniel Andre Tande og Andreas Stjernen med blant de 15 beste. Så gode har Norge aldri vært i den gamle nasjonalsporten.

OL 2018: Arne Scheie var gjest i Dagbladets OL-program, og hoppeksperten var i ekstase etter to norske medaljer. Vis mer

FRAMGANGEN har kommet som et resultat av et tydelig ønske om å ligge foran i alle de detaljene som avgjør en ellers marginal idrett. Altså en helhetlig tilnærming til en sport som fullstendig kan skifte karakter bare på et tilfeldig vindkast.

Det var mange slike kast i bakken i kveld, og de gikk egentlig ikke Norges vei. Likevel løftet de norske prestasjonene seg dess røffere vinden tok.

Det er et kvalitetstegn.

FOR her må tegnene tydes fort. Det er på hoppkanten mye avgjøres. Sju, åtte meters flate i en fart på rundt 90 km/t. Det gir omtrent 0.35 sekunder til satsbevegelsen. Dårlig tid til å tenke altså selv om farta var fem, seks kilometer lavere i denne lille OL-bakken.

Da jeg var sammen med Johann Andre Forfang under den siste treninga før sesongstart, hadde han bak seg en fin oppkjøring. Men så var det utfordringen med å finne den helt riktige følelsen på hoppkanten. Der var han fortsatt litt for stiv.

Egentlig er det litt snålt. Unge Johann Andre (22) er til vanlig en totalt uredd type. Han kaster seg ut på hva som helst.

DET var vel derfor all stivheten var borte vekk i sprengkulda da det virkelig betydde noe. Altså i selve OL-debuten.

Motet betalte seg med med sølv bak tyske Andreas Willinger etter to solide hopp. Akkurat som Robert Johansson og Daniel Andre Tande ble med vindkastene til to av andreomgangens flotteste hopp. Dess røffere, dess bedre.

Og all denne norske framgangen skjer nå i en internasjonal hoppsport som de siste årene er blitt vinteren mest populære TV-idrett. Willingers OL-gull løfter interessen enda høyere. Med mektige Tyskland i toppen, får også de norske hopperne større muligheter på det europeiske markedet.

Det er mer enn fortjent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!