Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hoppsjefen: - Hvis jeg var diktator, ville det vært annerledes

Jacobsens økonomi.

HOPPERNES SPORTSSJEF:  Clas Brede Bråthen. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
HOPPERNES SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Anders Jacobsen (29) frykter for økonomien etter en dårlig sesongstart.

Hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, sier idretten ville vært organisert annerledes hvis han var diktator.

Jacobsen har hoppet inn pengepremier for 37.000 kroner på fire renn i verdenscupen. Dette er langt under budsjettet.

Til Dagbladets papiravis i går uttalte en bekymret toppatlet:

- Jeg har ikke økonomi til å fortsette sånn veldig lenge. Enten må jeg gi meg, og finne på noe annet. Eller så får jeg jobbe ved siden av hoppinga.

Jacobsen har en 25. plass fra Tyskland, og på to renn i Finland klarte han ikke å kvalifisere seg.

Sportssjef Clas Brede Bråthen liker ikke at økonomibiten stresser Jacobsen, og håper på en snarlig løsning.

- Det er ikke så mye som mangler på hoppinga før den økonomiske bekymringen blir litt mindre, sier han før dagens verdenscuprenn på Lillehammer.

Ingen grunnlønn - Samtidig er mange toppidrettsutøvere i samme situasjon. Det er sånn det norske systemet er skrudd sammen. Om du klarer å leve godt, eller så vidt holder deg i live, avhenger av hvilken idrett du holder på med, påpeker Bråthen.

Jacobsen og de andre hopperne har ingen grunnlønn. Inntektene kommer fra prispenger, sponsorer og eventuelle stipend fra Olympiatoppen.

Norges beste hopper så langt, Anders Fannemel, har hoppet inn pengepremier for 126.000 kroner på 14 dager, og ligger på 4. plass i verdenscupen sammenlagt. Jacobsen er gift og far til to, og har en familie å tenke på.

- Vi som driver med idrett ønsker definitivt at utøverne ikke går rundt og bekymrer seg for økonomien. Men vi har ingen statlig støtte, utover det Norsk Tipping genererer, sier Bråthen.

Han fortsetter:

- Hopperne disponerer et budsjett på 20 millioner kroner i 2014. Dette gjelder både bredde- og toppidretten. Pengene går til å lage et sportslig tilbud som gjør at utøverne har forutsetninger til å konkurrere mot verdens beste hoppere.

Diktator - Selv dét er en krevende jobb å klare å finansiere, sier Bråthen.

BEKYMRET:  Anders Jacobsen. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
BEKYMRET: Anders Jacobsen. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

- Men det norske systemet er bygd sånn. Da er det lurest av meg å gjøre en best mulig jobb innenfor skihopping i forhold til dette.

- Skulle du ønske at systemet var annerledes?

- Hvis jeg var diktator i Norge? Ja, det kan jeg love deg, svarer sportssjefen og ler.

- Dette er en diskusjon som kommer opp fra tid til annen. Men vi har verken tid eller energi til å løfte opp den politiske diskusjonen som dette er.

Endringer Han fortsetter:

- Vi klarte å gjøre en endring på begynnelsen av 90-tallet. Pengepremier erstattet glasspokaler. Det har gjort at snittalderen på skihopperne er blitt høyere, fordi de beste kan holde på lenger.

Bråthen synes pengepremiene er bra, og sier dette om situasjonen til Anders Fannemel:

- Jeg kjenner ingen andre som har tjent 126.000 kroner på de siste ukene. Jeg forstår problemstillingen (med Jacobsen). Men det er ikke så mye vi kan få gjort med det.

- For snilt Fra klokka 16.15 i ettermiddag - og i morgen - er det renn i den store Lillehammer-bakken. Junshiro Kobayashi fra Japan vant kvalifiseringen fredag kveld. Jacobsen kom på 22. plass.

- Det er et steg i riktig retning. Men jeg hopper fortsatt for snilt, sier han.

PS: Spela Rogelj vant gårsdagens verdenscuprenn for kvinner. Line Jahr ble nummer fem. Les mer her:

• Hopp-Line: - Jeg er gæren
• Sagens kjæreste droppet renn

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling