Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hoppsjefen: - Jeg mistenker ikke noen for å ha den typen motiver

To år siden rabalderet i Vikersund.

NY RENNHELG I VIKERSUND:  Sportssjef Clas Brede Bråthen husker det opphetede rennet i Vikersund for to år siden svært godt. Innfelt: Dagbladets dobbeltside dagen etter, med den slovenske jurylederen i fokus.
NY RENNHELG I VIKERSUND: Sportssjef Clas Brede Bråthen husker det opphetede rennet i Vikersund for to år siden svært godt. Innfelt: Dagbladets dobbeltside dagen etter, med den slovenske jurylederen i fokus. Vis mer

(Dagbladet): Det skapte rabalder da hopparrangøren i Vikersund solgte inn muligheten for å hoppe 250 meter under skiflygings-VM for to år siden. Den slovenske jurylederen Gabrijel Gros mente dette var et «salgstriks» fra arrangøren, men ble hudflettet tilbake.  

Til helga er det klart for verdenscuprenn i Vikersund. Og nok en gang spekuleres det: Skal verden få se det første hoppet over 250 meter?

- Hvis alt stemmer, kan det skje. Det vil i så fall være noe av det mest hinsidige i forhold til råskap, sier hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, til Dagbladet.

- Det vil være ganske mye råere enn da Oddvar Brå brakk staven.

Svake lengder Johan Remen Evensen har verdensrekorden på 246,5 meter. Denne ble satt i februar 2011 i Vikersund. To år seinere arrangerte Vikersund VM i skiflyging. For hva det var verdt, markedsførte arrangøren at alt lå til rette for å knuse rekorden.

Årsak: Utvidelse av bakken.

Da rennet startet lørdag 26. januar, fikk vi se alt annet enn rekordlengder. Østerrikeren Gregor Schlierenzauer hadde det lengste svevet i første omgang på 216,5 meter. I andre omgang strakk han seg til 240 meter - som det beste hoppet i konkurransen.

Spekulasjonene startet umiddelbart. Og mistanken ble rettet mot den slovenske jurylederen Gabrijel Gros: Hadde han bevisst sørget for lav fart, slik at det ikke skulle være mulig å hoppe 250 meter?

Med til historien hørte at hans eget hjemland - Slovenia - bygde ut bakken i Planica. Også arrangøren her tørstet etter det første hoppet over den historiske milepælen 250 meter.

Opphetet stemning Etter rennet i Vikersund var stemningen svært opphetet. Ja, den var nærmest som et vilt sjøsprøyt. Arrangøren raste mot jurylederen. Jurylederen - på sin side - raste tilbake.

Nærmere et ragnarok i hoppbakken har i alle fall ikke undertegnede sett.

- Arrangøren solgte inn tull om at det skulle være mulig å hoppe 250 meter her. Det er det ikke. Dermed har de skapt urealistiske forventninger, freste Gros overfor Dagbladet.

Festteltet med tilskuere gynget - av flere årsaker. Dette var ikke hva de var kommet for å se.

I dag sier sportssjef Bråthen om mistankene mot jurylederen:

- Jeg mistenker ikke noen for å ha den typen motiver.

15.000 tilskuere Arrangøren forventer rundt 15.000 tilskuere til helgas renn i Vikersund, som starter med kvalifisering fredag. Hva sier Bråthen om muligheten for å bryte den magiske grensa på 250 meter i dag?

- Det kan skje. Men den beste hopperen må ha de beste forholdene. Alt må stemme med vær, teknikk og utstyr. Men gjør det det, kan dette bli sykt bra.

- Det første hoppet over 250 meter skjer bare én gang i historien. Det er helt på grensa av hva som er fysisk mulig.

Bråthen fortsetter:

- Værmeldingene er gode. Arrangøren er godt forberedt. Det samme er hopperne. Og aldri har nivået vært høyere enn nå.

Bare så det er nevnt: Anders Fannemel har verdens nest lengste skihopp på 244,5 meter. Og han er i form: Forrige helg gikk han til topps i Titisee-Neustadt.

I OVERSKRIFTENE:   Juryleder Gabrijel Gros slo kraftig tilbake mot kritikken i Vikersund.
I OVERSKRIFTENE: Juryleder Gabrijel Gros slo kraftig tilbake mot kritikken i Vikersund. Vis mer