SKANDALE:  Anders Bardal (til venstre), Anders Jacobsen, Tom Hilde og Andreas Stjernen trodde de hadde tatt sølv i lagkonkurransen. Noen minutter seinere fikk pipen en annen låt.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKANDALE: Anders Bardal (til venstre), Anders Jacobsen, Tom Hilde og Andreas Stjernen trodde de hadde tatt sølv i lagkonkurransen. Noen minutter seinere fikk pipen en annen låt. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Hoppsjefen: - Norge kunne skapt rabalder

Opptrådte forbilledlig, mener Bråthen.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Det liknet ikke grisen da Norge skulle opp på pallen og feire sølv etter laghopp i Val di Fiemme i går. En regnefeil og arrangørskandale i forbindelse med Anders Bardals første hopp, førte til at vi falt fra 2. plass til 4. plass.

Bardal, Anders Jacobsen, Tom Hilde og Andreas Stjernen var langt nede etter brøleren. Tårer kunne skimtes. Nå har hoppgjengen  fordøyd saken, og konklusjonen er klar:

Arrangørtabben kommer ikke til å få etterspill for Norges del.

- Dette kommer helt sikkert til å bli diskutert i fora til det internasjonale skiforbundet FIS. Men Norge er ferdig med saken, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til Dagbladet.

Skadelidende
- Det er ikke mange som er uenige i at de norske hopperne ble skadelidende etter det som skjedde. Men vi har fått tilbameldinger fra hoppledere om at vi har håndtert saken på en forbilledlig måte, fortsetter Bråthen.

I dette ligger blant annet tildelingen av Panathlon Fair Play-pris.

Skandalen var et faktum da Anders Bardal hoppet fra avsats 22. Trener Alexander Stöckl hadde gitt beskjed om at han skulle starte fra avsats 20.

Funksjonærene på toppen oppfattet ikke dette. Likevel ble det regnet ut poeng på Bardal som om han hoppet fra avsats 20.

Etter første omgang hadde han fått 6,7 poeng for mye. Det skal ha vært den østerrikske hopperen Thomas Morgenstern som oppdaget dette. Han gikk videre i systemet, men først etter rennet ble feilen rettet opp.

Roser Morgenstern
- Morgenstern opptrådte riktig i forhold til idretten. Han så uregelmessigheter og sa ifra. Vi bærer ikke nag til ham et eneste øyeblikk. Poengsummen Norge fikk til slutt, er reell. Vårt sportslige apparat har ikke tenkt å bruke mer tid på dette, sier Bråthen.

Han fortsetter:

- Det er mange som er lei seg. Men det ligger ikke noen ondskapsfullt bak dette. De som sitter med ansvaret har det enda verre enn oss. Det er menneskelig å feile, og vi legger saken død. Vi kunne helt sikkert skapt bråk og rabalder, men det ligger ikke i ryggraden vår. Nå må FIS diskutere hvordan vi kan unngå dette igjen.

Bunnløs fortvilelse
Likevel er det ingen hemmlighet at de norske hopperne gikk fra glede til bunnløs fortvilelse. Flere mener renndirektør Walter Hofer og co. burde rettet opp feilen underveis i rennet, da de angivelig satt på info om at det hadde skjedd en feil.

- Jeg tror vi bare har fått større respekt for måten vi har håndtert denne saken på, sier Bråthen.

De norske hopperne la uansett bak seg det beste VM på 28 år. Med gull til Anders Bardal i liten bakke, og bronse til Anders Jacobsen i storbakken, tangerte Norge medaljefangsten til Per Bergerud i 1985.

- Totalt sett har vi lagt bak oss en av de beste sesongene siden 2004, sier Bråthen.

Holmenkollen
I neste uke skal hopperne vise seg fram på hjemmebane. Først i Granåsen, så i Holmenkollen. I sistnevnte bakke er det solgt 13.500 billetter. Det er fire ganger så mange billetter som på samme tid i fjor.

Da var det svært glissent i nasjonalanlegget. Mye tyder på at det blir andre tilstander i år, får Dagbladet opplyst.

Forhåpentligvis blir også poengsummer regnet riktig ...

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer