Hoppsjefen frykter at Holmenkollen vrakes

120 år gammel tradisjon kan forsvinne.

FORSVINNER?: Vinterens verdenscuprenn i Holmenkollen trakk bare 8000 tilskuere. Gjentar fiaskoen seg, kan det tradisjonsrike rennet forsvinne for godt, frykter hoppsjef Clas Brede Bråthen.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
FORSVINNER?: Vinterens verdenscuprenn i Holmenkollen trakk bare 8000 tilskuere. Gjentar fiaskoen seg, kan det tradisjonsrike rennet forsvinne for godt, frykter hoppsjef Clas Brede Bråthen. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Dersom hopprennet i Holmenkollen blir en ny publikumsfiasko, kan det forsvinne fra kalenderen til det internasjonale skiforbundet FIS. Det sier hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, til Dagbladet.

Bråthen er blitt møtt med vantro i flere fora etter sesongen. På et FIS-møte i Zürich nylig, spurte renndirektør Walter Hofer rett ut:

- Dere får det til i Trondheim, men ikke Oslo. Hva er det som skjer?

På rennet 11. mars kom det anslagsvis 8000 tilskuere. Til tross for at Norge stilte med verdenscupleder Anders Bardal, og sola skinte fra skyfri himmel, var flere tribuneseksjoner tomme.

Hoppsportens mekka, som ble rustet opp for 700 millioner kroner før ski-VM i 2011, var rett og slett et sjokkerende syn.

Berammet møte - Skjer det samme de to-tre neste åra, frykter jeg at Holmenkollrennet ryker. Da finnes det bedre tilbud i Vikersund, Lillehammer og Granåsen, sier Bråthen.

Sportssjefen har klare tanker og ideer om hva som bør gjøres. Nå handler det om å få til en dialog med verdenscuparrangøren i Holmenkollen, og styreleder Per Bergerud.

Noe av stridens eple er at hoppdelen i skiforbundet ikke er tatt med på råd. Det er nå berammet et møte 24. april. Med renn i bakken siden 1892, snakker vi om en av de stolteste tradisjonene i Norge.

- Situasjonen i Holmenkollen krever kjempefokus, sier Bråthen.

- Aktørene det gjelder må snu steiner. Det går på alt fra invitasjoner, markedsføring og billettpriser, til rennprogram og innhold.

Suksess Vinterens kanskje største hoppvinner var Granåsen i Trondheim. Med kniven på strupen fra FIS, skapte arrangøren et knallrenn.

Bråthen sier:

- Trondheim klarte det. I tillegg til det sportslige, var lydbildet og speakertjenesten perfekt. Hvis de ansvarlige konkluderer med at det er avgjørende å få det til i Holmenkollen også, får vi det til. Hvis de bare mener det er kjekt å få det til, synes jeg vi skal slutte å ha det. Det er bedre å legge ned rennet før det dør ut av seg selv.

At FIS kommer til å kikke Holmenkollen nøye i kortene, er hevet over tvil. Alarmklokkene ringer.

- Vi har startet arbeidet med å få folk tilbake til bakken, sier styreleder Per Bergerud.

- Hovedlinjene skal være klare i august. Tribunene i Holmenkollbakken tar 25.000 tilskuere. Det må være målet å fylle dem.

SKREMT: Hoppsjef Clas Brede Bråthen krever hardt arbeid for å fylle Holmenkollen igjen.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SKREMT: Hoppsjef Clas Brede Bråthen krever hardt arbeid for å fylle Holmenkollen igjen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer