NORSK SPORTSSJEF:  Clas Brede Bråthen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NORSK SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Hoppsjefen mener den svenske fiaskoen burde vært forsket på

- Helt kjørt av lasset.

FALUN (Dagbladet): De svenskene avisene er i gullrus etter Johan Olssons seier på 15-kilometeren i går.

Storavisa Expressen har på mange måter den ultimate førstesida i dag, der oppslaget er delt i to:

«Mirakelgullet», heter det om Olsson. «Northugs sure svar», heter det under. Og dermed har en håndfull avisskapere hatt en god dag på jobb i går.

Men hva med å lage noen overskrifter fra hoppbakken i Falun?

- Sverige er helt borte. Plutselig ble de mye dårligere enn Estland. Det bør være et interessant forskningsprosjekt, sier den norske sportssjefen Clas Brede Bråthen.

Innbydende Hoppbakkene ligger der ganske så innbydende i Falun. Det er faktisk hyggelig å være på renn. Men spørsmålet er om svenskene i det hele tatt forstår hva som skjer.

Speakeren er norsk. Store deler av publikum er nordmenn. I går fikk de se tre svensker som ikke klarte å kvalifisere seg til storbakkerennet som starter klokka 17 i ettermiddag.

Sa vi svensker?

To av hopperne har dobbelt statsborgerskap, og snakker norsk. Og sportssjefen - Trond Jøran Pedersen - er norsk.

Hvis det er en svensk journalist på sletta, er sjansen stor for at vedkommende a) har forvillet seg, b) er ute og tar en røyk, c) har glemt igjen en kulepenn fra noe tidligere på dagen.

- Det er et tankekors at hoppsporten som står så sterkt i Norge og Finland, ikke har fått fotfeste i Sverige, sier Clas Brede Bråthen.

Ingen kultur Den norske hopptoppen fortsetter:

- På slutten av 80-tallet, begynnelsen av 90-tallet, var Sverige bedre enn oss i hopp. Det kom av at noen utøvere klarte å skape et miljø. Men de klarte ikke å bygge en kultur. Det er grunnen til at de nå er kjørt helt av lasset.

- Egentlig er det sånn har det burde blitt forsket på dette. Det er lett å forstå hvorfor Danmark ikke har skihoppere. Men det er ikke så lett å forstå hvorfor Sverige - som ligger mellom to av de tre-fire stormaktene i internasjonal hoppsport - ikke får det til.

Selv har de norske hopperne oppdrift i bakken for tida. Det startet med verdensrekorden til Anders Fannemel i Vikersund. Så tok Rune Velta VM-gull i normalbakken. Dette ble fulgt opp med sølv i mix lagkonkurranse.

- Jeg har hatt verre dager på jobb, sier Bråthen, som gjerne bidrar med å hjelpe svenskene i hoppbakken.

BILDE PÅ SVENSK HOPPSPORT:  Carl Nordin i aksjon ...Foto: Geir Olsen / Scanpix
BILDE PÅ SVENSK HOPPSPORT: Carl Nordin i aksjon ...Foto: Geir Olsen / Scanpix Vis mer