Hoppsjefen raser: - De må ha det stusslig

Presset øker på de norske hopperne før VM. Ord som «krise» og «fiasko» går igjen. Clas Brede Bråthen mener enkelte på sosiale medier trår over streken.

TØFF SESONG: Clas Brede Bråthen har hatt bedre dager på jobb. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
TØFF SESONG: Clas Brede Bråthen har hatt bedre dager på jobb. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Hopperne er på plass i Seefeld i Østerrike. Lørdag går det første VM-rennet av stabelen, i Bergiselbakken i Innsbruck.

Sportssjef Clas Brede Bråthen har hatt bedre dager på jobb. Med Daniel-André Tande ute med skade, har ingen kommet opp og hatt tilsvarende prestasjoner. Norge må spille annenfiolin i hoppsirkuset for herrer. Få i VM-byen tror på norske medaljer, hvis vi ser bort ifra Maren Lundby i kvinneklassen.

På sosiale medier er enkelte nådeløse. Hoppere slaktes og beskyldes for å jukse med hoppdressen. Bråthen reagerer:

- Jeg vil ikke si at det er ubehagelig. Det er mest ubehagelig å tenke på hvor stusslig de menneskene som henger ut utøvere som prøver som best de kan, egentlig må ha det. Når det eneste du får til er å henge ut folk på sosiale medier, da tenker jeg hvor stusslig det må være.

Pressekonferanse

De norske hopperne deltok i går på en pressekonferanse ved utøverhotellet. Robert Johansson, Johann André Forfang, Halvor Egner Granerud, Andreas Stjernen og Thomas Aasen Markeng skal forsvare de norske fargene. Normalbakkerennet avvikles i Seefeld, mens stor bakke går i velkjente Innsbruck.

PÅ PLASS I SEEFELD: Her er hopperne som skal forsvare de norske fargene i VM. Fra venstre: Thomas Aasen Markeng, Andreas Stjernen, Johann André Forfang, Robert Johansson og Halvor Egner Granerud. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
PÅ PLASS I SEEFELD: Her er hopperne som skal forsvare de norske fargene i VM. Fra venstre: Thomas Aasen Markeng, Andreas Stjernen, Johann André Forfang, Robert Johansson og Halvor Egner Granerud. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Både sportssjef Bråthen og trener Alexander Stöckl må tåle kritiske spørsmål. Og slik fungerer mekanismene: Der laget var strålende i fjor - og fikk masse skryt - klarer det ikke å leve opp til forventningene i år. Da kommer omgivelsenes misnøye.

Før sesongen var det et uttalt mål at Norge skulle vinne Hoppuka. Det strøk med glans da Andreas Stjernen ble beste nordmann på sjuendeplass.

I verdenscupen er Robert Johansson og Johann André Forfang de beste norske med henholdsvis sjette- og sjuendeplass. Hoppsporten domineres av Japan, Polen og Østerrike. Norge har som mål å være verdens viktigste hoppnasjon. Det kan ikke sies å være en realitet nå med femteplass i nasjonskampen.

Når Dagbladet trekker Bråthen til side i det mektige alpelandskapet i Østerrike, sier han:

- Først og fremst er det en tillitserklæring at folk forventer mye mer enn det vi har fått til i år. Vi lever mye bedre med dette enn at folk ikke bryr seg i det hele tatt. Samtidig er det sånn at vi som lag ikke har en opplevelse av krise. Og det skal du heller ikke ha i idretten. Men at sesongen på herresida ikke har blitt sånn vi hadde håpet og trodd på forhånd, er ingen hemmelighet.

FRA HOPP TIL POP: Maren Lundby er mest kjent for å hoppe langt på ski, men nå skal Kolbu-jenta prøve seg både teatralsk og musikalsk i «Kjellas Festforestilling». Video: Kjell-André Wiklund / Maren LundbyVis mer Vis mer Vis mer

Bråthen fortsetter:

- Blant jentene har Maren Lundby vist hvordan du skal vinne skirenn. Vi har bare ikke fått det til så ofte blant gutta.

- Hva tenker du om at kritikerne bruker ord som «krise» og «fiasko»?

- Skal jeg være helt ærlig, så er jeg litt fascinert av at samfunnet har blitt sånn at det er større interesse for krise og fiasko enn for seirer. Men det er en realitet. Jeg er mer glad for at Dagbladet og andre medier bruker tid på skihopping enn hvis de ikke hadde gjort det. Jeg kan ikke gå inn i en dyp depresjon hvis en hel sportsjournalistverden krisestempler sesongen til norsk hoppsport. Det er helt greit. Krise er det den dagen sportsjournalistverden ikke bryr seg.

Bråthen legger ikke skjul på at Tandes nedtur også får det til å se verre ut for resten av laget.

- Daniel har vært vår beste utøver de siste åra. Det merkes for alle lag når du mister din beste utøver. Nå skal det også sies at de andre utøverne har bidratt betydelig, blant annet med individuelle OL-medaljer i fjor. Men jeg har ingen problemer med å se at et lag som har mistet sin beste utøver de to-tre siste åra, er betydelig svekket.

- Er Stöckls posisjon som trener truet?

- Nei.

KJEMPER I MOTGANG: Trener Alexander Stöckl erkjenner at sesongen ikke har svart til forventningene. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
KJEMPER I MOTGANG: Trener Alexander Stöckl erkjenner at sesongen ikke har svart til forventningene. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Han sitter uansett til kontrakten går ut i 2022?

- Det er ingen ting i hans motivasjon som ikke tyder på at han er den beste treneren for det norske systemet. Det samme gjelder resten av folkene i systemet. Uansett hvem jeg kunne valgt, ville jeg ikke byttet ut noen av dem.

Bråthen fortsetter:

- Det viktigste for meg er at trenere og utøvere vet at jeg er der for dem. De skal ikke oppleve at jeg skaper utrygghet. Det er dette som er min oppgave. Hvis jeg ser eller hører ting som bli for drøyt, kan det tenkes at jeg sier ifra.

- Spennende

Når Dagbladet ber trener Alexander Stöckl beskrive sesongen, svarer han:

- Den har vært spennende og krevende. Men sånn er det hver sesong - på sin måte. Denne sesongen er krevende fordi vi ikke har levert på det nivået vi ønsker å levere på. Vi har sett enkelte gode resultater. Men det er ikke nærheten av det vi leverte i fjor.

Han sier at VM-målet står ved lag:

- Det er å kjempe om medalje i hver konkurranse.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer