Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fallet til Richard Freitag i Hoppuka

Hoppsjefen raser mot kritikk fra Tyskland

Trener angriper norsk renntopp etter at Richard Freitag styrtet i bakken: - Det får være grenser, tordner Clas Brede Bråthen.

REAGERER: Sportssjef Clas Brede Bråthen tror tyskerne har snakket i affekt etter at Richard Freitag spolerte sjansen til å vinne Hoppuka sammenlagt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
REAGERER: Sportssjef Clas Brede Bråthen tror tyskerne har snakket i affekt etter at Richard Freitag spolerte sjansen til å vinne Hoppuka sammenlagt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INNSBRUCK (Dagbladet): Tyskeren Richard Freitag var i posisjon til å vinne Hoppuka. Men så skjedde dramaet i Bergiselbakken i Innsbruck i går: 26-åringen falt i første omgang og ble straks kjørt til sykehus.

Etterpå møtte en oppbrakt trener - Werner Schuster - media. Han la ikke skjul på at han var frustrert over teknisk delegert (TD) for rennet, nordmannen Geir Steinar Loeng.

FAKSIMILE: Den tyske boulevardavisa Bild bruker i dag stor spalteplass på fallet til Richard Freitag.
FAKSIMILE: Den tyske boulevardavisa Bild bruker i dag stor spalteplass på fallet til Richard Freitag. Vis mer

- Nordmannen er kjent for å være offensiv. Han vil alltid ha hopp over hill size (bakkestørrelse). Han har et annet syn på skihopping enn meg, sa Schuster til TV-kanalen ZDF.

Han var ikke i tvil om at farta var satt for høyt og at dette var skyld i Freitags fall på 130 meter. Helst ville han gått ned én eller to avsatser under de rådende forholdene.

Ifølge Süddeutsche Zeitung skal sportsdirektør Horst Hüttel ha trukket fram fallet til den tyske hoppjenta Svenja Würth i Hinterzarten 16. desember. Også den gang var Loeng på plass som teknisk delegert, påpekte han.

Det siste får Norges sportssjef - Clas Brede Bråthen - til å hisse seg kraftig opp:

- Ett sted går grensa. Og dette er over. Det får være måte på usaklig kritikk, raser han.

Setter farta

En teknisk delegert - såkalt TD - er den som setter farta og skal sørge for sikkerheten i et renn. Freitag startet fra gate sju, men treneren kan gå ned inntil fem avsatser. Dette valgte Schuster ikke å gjøre.

TV-bildene viser at Freitag traff den høyre skia på baksida av den venstre. Deretter mistet han kontrollen og gikk i bakken. Også den tyske hopplegenden Martin Schmitt - som nå er ekspert på Eurosport - kritiserte forholdene. Han mente bakken ikke var godt nok preparert, og at manglende lys gjorde det vanskelig å se når hopperne gikk inn for landing. Innsbruck var rammet av et kraftig regnvær i går og har ikke lysmaster i bakken.

Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen, tror tyskerne må ha snakket i affekt etter at Freitag spolerte alle muligheter til å vinne i Hoppuka.

- Jeg kjenner Geir Steinar som en meget solid TD. Kritikken er usaklig, spesielt når de trekker fram fallet til Svenja Würth. Dette hadde ingenting å gjøre med at hun hoppet langt, påpeker Bråthen.

- Hun landet på 97 meter i en bakke med hill size over dette (108). Så vidt jeg husker hoppet Maren Lundby mye lenger (109 meter).

Ødela korsbåndet

Den tyske leiren mer enn antyder at Loeng er skyld i to tyskeres dramatiske fall. I tilfellet Svenja Würth gikk det skikkelig ille: Hun røk korsbåndet og får ikke være med i OL.

Schuster mener det blir feil at utgangspunktet er å tilfredsstille tilskuerne med lange svev.

- Jeg er tilhenger av defensive renn som tar vare på sikkerheten til hopperne, erklærer han.

Dagbladet fikk tak i Geir Steinar Loeng på flyplassen i Wien i går kveld. Ved innsjekkingen til flyet sa han:

OPPGITT: Werner Schuster. Foto: NTB scanpix
OPPGITT: Werner Schuster. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg er lei meg for at Freitag falt. Jeg skjønner at tyskerne er skuffet og at de har behov for å plassere ansvaret et sted. Men juryen var samstemt, og jeg ville avviklet rennet på samme måte igjen.

Bråthen sier:

- Det handler om respekt for andre. Geir Steinar er en hardtarbeidende frivillig som alltid gjør en helhjertet jobb. Han kan sikkert gjøre feil. Og jeg skjønner at tyskerne er skuffet. Men jeg følte ingenting var uforsvarlig, sier Bråthen.

Igjen gjentar han at fallet til Svenja Würth ikke må blandes inn i gårsdagens renn.

Berømmer juryen

NRK-ekspert Johan Remen Evensen stempler kritikken fra Tyskland som tull:

- De er frustrerte. Og det har jeg full forståelse for når hoppukeseieren røyk. Men du så veldig tydelig at skiene til Freitag krysset bak. Det handlet ikke om for stor fart, påpeker Evensen.

- Det samme ville skjedd hvis han landet på 100 meter. Jeg vil heller berømme juryen for et godt renn. Bakkerekorden er på 138 meter (Michael Haÿböck).

Rapportene i går kveld gikk ut på at Freitag ikke var alvorlig skadet. Men fredag formiddag ble det klart at han ikke hopper det siste rennet i Bischofshofen lørdag.

Polske Kamil Stoch har så godt som vunnet Hoppuka allerede. Han leder med 64,5 poeng på tyskeren Andreas Wellinger. Deretter følger Junshiro Kobayash fra Japan.

Daniel-André Tande ligger på delt fjerdeplass med Dawid Kubacki. Avstanden opp til tredjeplass - 16,4 poeng - synes for stor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!