FORBANNET: Clas Brede Bråthen raser mot NRKs dekning av kvinnenes verdenscuprenn i hopp. Foto: Tore Ulrik Bratland
FORBANNET: Clas Brede Bråthen raser mot NRKs dekning av kvinnenes verdenscuprenn i hopp. Foto: Tore Ulrik BratlandVis mer

Verdenscup i hopp

Hoppsjefen raser mot NRK: Ber om møte

- Det er bare en vond, lei og trist følelse. Å oppleve maktesløshet er aldri godt, sier hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen.

ENGELBERG (Dagbladet): Det skulle være en festsøndag for skihopping med både kvinnene og mennene i aksjon i verdenscupen. I stedet møter Dagbladet en oppgitt og regelrett forbannet sportssjef Clas Brede Bråthen på sletta i sveitsiske Engelberg.

Årsak: NRKs prioritering av kvinnenes hopprenn i franske Premanon i dag. Maren Lundby kom på andreplass, Katharina Althaus fra Tyskland vant. NRK valgte å vise de 20 siste hopperne på NRK2. Inntil da ble ikke konkurransen vist på TV i det hele tatt, men på nettsidene til NRK.

Prioriteringen får det til å koke over for Bråthen. Gang på gang føler han at de kvinnelige skihopperne blir nedprioritert av statskanalen.

- Jeg går rundt med en vond følelse i magen her nede, sier han til Dagbladet i Engelberg.

IKKE FORNØYD: - Dette var ikke julegaven jeg ønsket meg fra NRK, sier Maren Lundby, som kom på andreplass i Premanon i Frankrike. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
IKKE FORNØYD: - Dette var ikke julegaven jeg ønsket meg fra NRK, sier Maren Lundby, som kom på andreplass i Premanon i Frankrike. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Bråthen snakker mellom slagene mens gutta hopper i bakken. Til slutt sto japaneren Ryoyu Kobayashi igjen som vinneren, mens Robert Johansson ble beste nordmann på sjuendeplass.

- Vi er opptatt av å bygge opp jentene. Veldig mange er opptatt av hvordan vi gjør det, blant annet finnes det kritiske røster i NRK som er opptatt av dette. Og så skjer det igjen: Det har nå vært fem verdenscuprenn for jentene. I det ene rennet kuttet NRK ut å sende finalen og bare streame. Da ble Maren nummer to. Nå ble hun nummer to igjen. Og alle jentene gjorde en kjempeinnsats.

Dagbladet har gjennom søndagen kontaktet tre personer i NRK-sporten for tilsvar i denne saken. Sportsredaktør Egil Sundvor har ikke besvart noen av våre telefoner og en tekstmelding med hva saken gjelder. Det har heller ikke redaksjonssjef Håkon Grønbech, som har ansvaret for rettigheter. Redaksjonssjef Janne Fredriksen henviser til de to førstnevnte.

Ønsker møte

Bråthen forteller at han ikke har noe å gjøre med rettighetsavtalen NRK har framforhandlet med Norges Skiforbund. Men han kommer nå til å be om et møte med NRKs sportsredaktør for å se om det i det hele tatt er noe å gjøre. Han reiser i kveld hjem fra Sveits sammen med resten av hopperne.

- Bør NRK si fra seg rettighetene hvis det ikke blir bedring etter din oppfatning?

- Hvis dette er noe de ikke vil vise, så er det jo bedre at du gir rettighetene fra deg. Men jeg har ikke noe med prosessen å gjøre i det hele tatt. Jeg må tenke på hvordan vi skal jobbe framover.

I en uttalelse etter andreplassen i dag sier Maren Lundby:

- Jeg blir veldig lei meg over at hoppjentene igjen blir nedprioritert. Dette var ikke julegaven jeg ønsket meg fra NRK.

Bråthen er klar på at jentene skal fokusere på idretten, og at det er apparatet rundt som må ta kampen med kanalen.

- Det er jo åpenbart hva jentene tenker om dette. Tidligere er de blitt møtt med argumenter om at de ikke er gode nok, eller interessante nok. Nå har vi fått fram ei jente i Maren Lundby som har vunnet OL-gull. Samme jente har vunnet flest verdenscupseirer for Norge som skihopper.

ØNSKER BEDRING: Clas Brede Bråthen var alt annet enn fornøyd på sletta i Engelberg i dag. Her er han i samtale med hoppernes kommunikasjonsansvarlig, Steinar Bjerkmann. Foto: Tore Ulrik Bratland
ØNSKER BEDRING: Clas Brede Bråthen var alt annet enn fornøyd på sletta i Engelberg i dag. Her er han i samtale med hoppernes kommunikasjonsansvarlig, Steinar Bjerkmann. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Han fortsetter:

- Vi har et sterkere lag enn noen gang. Jeg opplever at vi har OK og imøtekommende profiler i jentene våre. Vi har trenere og et støtteapparat som ønsker å legge til rette for alle som ønsker å dekke sporten vår. Men nå begynner det å bli litt mye fra NRK. Det er bare en vond, lei og trist følelse. Å oppleve maktesløshet er aldri godt.

Bråthen skuer utover Gross-Titlis-bakken i Engelberg - og gjentar:

- Jeg er bare opptatt av å få fram at jeg er lei meg.

Skryter

På den annen side vil han berømme NRK for hvordan kanalen er med på å bygge opp den norske hoppturneringen Raw Air.

- Der synes jeg NRK har gjort en kjempejobb sammen med Norges Skiforbund hopp. Jeg er veldig fascinert og veldig glad for dette. Når det kommer til den generelle dekningen, må jeg bare snakke med det hopphjertet jeg har: Det hadde vært kult om de bygde opp sendingene mer og hadde fokus på det vi driver med. Det ville vært en mulighet til å gi innsikt til folk som faktisk er interessert i skihopping, noe jeg opplever at veldig mange er.

- Hvorfor har du ikke snakket med NRK om situasjonen med jentene?

- Jeg har - som sagt - ikke noe med disse avtalene å gjøre.

Også 1. desember ga Bråthen overfor Dagbladet uttrykk for at han var lei seg. Da det gjensto 12 kvinnelige hoppere i verdenscuprennet på Lillehammer, oppfordret NRK-kommentator Arild Eriksen TV-seerne om å komme seg over på nrk.no.

- Trist og veldig vanskelig å forstå, erklærte Bråthen.

I et tilsvar til Dagbladet den gang sa sportsredaktør Egil Sundvor at hoppsendinga kom i konflikt med distriktsnyhetene og Dagsrevyen. Søndag har han ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser.

PS: Et par timer etter at denne saken ble publisert av Dagbladet fikk Nettavisen tak i Sundvor. Til avisa sier han:

- Hvis det er slik at Bråthen ønsker et møte, så vet han veldig godt hvor vi holder til. Vi har flere møter med dem, og jeg tar mer enn gjerne et møte med ham.

Han fortsetter:

- Clas Brede Bråthen er alltid kritisk mot oss når det gjelder hopp, og hver gang han er i sint, som er nesten hver gang det er kvinnehopp, så ringer han til Dagbladet, og ikke til meg.

Sportsredaktøren opplyser at han i møtet med Bråthen vil redegjøre for NRKs prioriteringer. Han hevder at han hadde et møte med sportssjefen sist uke, men da ble ikke noe av kritikken nevnt.