Verdenscup i Engelberg

Hoppsjefen reagerer kraftig etter Sveits-renn

- Johann André Forfang skulle hatt andreplassen, sier Clas Brede Bråthen.

MISFORNØYD: Sportssjef Clas Brede Bråthen mener Johann André Forfang fikk for dårlig betalt for andrehoppet sitt i Engelberg i Sveits. Foto: Tore Ulrik Bratland
MISFORNØYD: Sportssjef Clas Brede Bråthen mener Johann André Forfang fikk for dårlig betalt for andrehoppet sitt i Engelberg i Sveits. Foto: Tore Ulrik BratlandVis mer

ENGELBERG (Dagbladet): Bortsett fra Johann André Forfang - som kom på fjerdeplass - leverte nordmennene blandet drops i Engelberg i Sveits lørdag ettermiddag.

Tyskeren Karl Geiger vant foran Piotr Zyla (Polen) og Daniel Huber (Østerrike). Halvor Egner Granerud ble nummer 16, Robert Johansson 17, Anders Fannemel 24 og Andreas Stjernen 30.

Enda bedre kunne resultatet blitt på Forfang hvis sportssjef Clas Brede Bråthen hadde fått det som han ville. Han mener det andre hoppet og stilkarakterene til Tromsø-hopperen ikke henger på greip sammenliknet med et par av rivalene foran ham.

- Johanns sistehopp var veldig, veldig bra. Etter min mening fortjente han andreplass. Men det er en gammel plate at jeg og stildommerne ikke er enige, sier Bråthen til Dagbladet på sletta i Engelberg.

Skjønner lite

Forfang ble belønnet med to ganger 18,5 og tre ganger 19. Selv skjønner han ikke hvordan han kunne komme ned på 18,5-tallet med hoppet sitt.

- Jeg synes jeg lå rolig og fint i lufta. Jeg hoppet ned mot hill size, satte et stødig nedslag og kjørte ut uten utskeielser. Da er det ikke mye å trekke. Når dommere lander på 18,5, klarer jeg ikke å rettferdiggjøre det, sier Forfang.

Om rennet som helhet påpeker han:

- Det ble delt ut veldig rare karakterer til hopp som ikke fortjente det. Dette ser vi så ofte nå, at jeg begynner å bli litt lei.

Opp til polakken Zyla på andreplass var det fattige to poeng. Bråthen mener dette gikk bort i stildømmingen.

- Jeg sier ikke at Johann fikk dårlig betalt. Men jeg synes noen av de andre fikk sinnssykt godt betalt. Sistehoppet hans var fryktelig solid. Det viser at han har kapasitet til å gå til topps, sier Bråthen om svevet på 138 meter.

HOLDER HØYT NIVÅ: Johann André Forfang ble beste nordmann på fjerdeplass. Foto: Tore Ulrik Bratland
HOLDER HØYT NIVÅ: Johann André Forfang ble beste nordmann på fjerdeplass. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Et par av dem foran Johann fikk for høye stilkarakterer sammenliknet med det han fikk. Han gjorde etter min mening et hopp til 19 i stil. Dette mente jeg da jeg så det live, og jeg mener det når jeg ser det i reprise. Andre igjen som fikk 18 og 18,5 var ikke i nærheten av dette.

- Tror du hoppernes navn og nasjon har noe å si for dommerne?

- Navn, plassering, hvor langt du hopper, hva du heter og hvilket startnummer du har er med på å påvirke dommerne. Men det er helt sikkert naturlig. De er bare mennesker de også.

Bråthen fortsetter:

- Vi diskuterer dette ofte. Men det hjelper så lite når vi gang på gang havner i situasjoner der vi taper på det. Jeg sier ikke at jeg alltid sitter på fasiten. Og jeg er den første til å innrømme at jeg er subjektiv. Men jeg mener at jeg i all min subjektivitet kan argumentere ganske saklig for det.

Norske Geir Steinar Loeng var blant de to dommerne som ga 18,5 til Forfangs andre hopp. Om karakteren sier han til Dagbladet:

- Jeg mener jeg ga det jeg opplevde hoppet var verdt. Det er vanskelig å ta det på husken, men jeg dømmer alltid ut ifra det jeg ser.

Dommere som ofte avviker fra de andre, kan oppleve å bli utestengt. Bråthen mener det bør komme et system der dommerne evalueres ut ifra hva som faktisk er riktig, heller enn avvik fra andre dommere.

Fornøyd

Forfang var alt i alt fornøyd med fjerdeplassen. I verdenscupsammendraget bykset han opp en plass og deler nå tredjeplass med Kamil Stoch fra Polen. Japanske Ryoyu Kobayashi leder foran polakken Piotr Zyla.

Forfang smilte flere ganger da han forlot bakken sammen med hoppernes kommunikasjonsansvarlig, Steinar Bjerkmann, lørdag kveld:

- Jeg tangerte min beste plassering i Engelberg. Det er godkjent etter at jeg hoppet begredelig på trening, sier han.

- Jeg manglet litt selvtillit etter treninga. Og det kan godt være at jeg gikk glipp av noen meter i bare troen. At det likevel endte som det gjorde, er en fin bekreftelse før det som skal skje videre.

Søndag er det nytt renn i Engelberg. Deretter venter Hoppuka i Tyskland og Østerrike.