Clas Brede Bråthen og Holmenkollen

Hoppsjefen skjelt ut etter Kollen-bråk: - Finn deg noe annet å gjøre

- Det var ubehagelig mens det sto på, innrømmer Clas Brede Bråthen.

HOPP-NORGES MEKTIGSTE: Clas Brede Bråthen har vært hoppsjef siden 2004. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HOPP-NORGES MEKTIGSTE: Clas Brede Bråthen har vært hoppsjef siden 2004. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WISLA (Dagbladet): Lørdag startet verdenscupen i hopp med lagkonkurranse i Wisla i Polen. Norge vant foran Polen og Østerrike - og søndag er det individuelt renn.

På plass for å følge troppen er hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen (48).

Er det et land der hoppsporten står sterkt, så er det i Polen. At den også gjør det i Norge er hevet over tvil. Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at den mest tradisjonelle hoppdagen av alle – Holmenkollsøndagen – ikke er hva den en gang var.

På tampen av forrige sesong kom Bråthen med uttalelser som kunne tolkes dit at han var villig til å ofre Holmenkollsøndagen til fordel for det nye konseptet Raw Air. Dette er en norsk hoppuke som starter i Oslo, på den tradisjonelle Holmenkollsøndagen.

Videre forflytter turneringen seg til Lillehammer, Trondheim og Vikersund.

I STORMEN: - Mens det sto på var det ubehagelig, sier Clas Brede Bråthen om diskusjonen rundt Holmenkollsøndagen. Foto: Tore Ulrik Bratland
I STORMEN: - Mens det sto på var det ubehagelig, sier Clas Brede Bråthen om diskusjonen rundt Holmenkollsøndagen. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Tilbakemeldingen fra Det internasjonale skiforbundet FIS etter det første året med Raw Air, var blant annet om arrangøren kunne se på reisebelastningen. Dette fikk Bråthen til å komme med uttalelser som: «Det medfører at vi må se på kalenderen.» Og: «Av alle argumenter for å bevare Kollensøndagen er ikke nostalgi det beste argumentet.»

Enkelt fortalt: I FIS sin verden vil en enklere reiserute under Raw Air være Trondheim, Lillehammer, Oslo og Vikersund. I så fall må det tradisjonelle Holmenkollrennet arrangeres på en torsdag.

At Bråthen – som en av de fremste eksponentene for norsk hoppsport – ga inntrykk av at han ville ofre kulturarven, førte til enorme reaksjoner. Holmenkollsøndagen har vært arrangert siden 1892.

- Det var ubehagelig mens det sto på, innrømmer han i dag.

Reaksjoner

Etter det Dagbladet erfarer skapte Bråthens uttalelser reaksjoner på høyeste politiske hold i Oslo kommune og kulturdepartementet. Ja, så rasende var enkelte at noen oppfordret sportssjefen til å finne seg noe annet å gjøre.

1946: Det første Holmenkollrennet etter krigen ble sett av 100 000 tilskuere. Skiløpere dannet kong Haakons monogram på sletta.
Foto: NTB scanpix
1946: Det første Holmenkollrennet etter krigen ble sett av 100 000 tilskuere. Skiløpere dannet kong Haakons monogram på sletta. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mellom slagene i Wisla møter vi Hopp-Norges mektigste mann på Hotel Godebiwski. Her utdyper han det som skjedde noen dramatiske dager i mars. Blant dem som raste var NRK-legenden Arne Scheie.

- I denne sammenhengen vil jeg si god bedring. Det er noen institusjoner i Idretts-Norge som jeg mener bør være hellig: Det er cupfinalen og Holmenkollsøndagen, erklærte han overfor Aftenposten.

Bråthen sier:

- Jeg visste ikke at så mange var interessert i skihopping – på et så høyt nivå.

- Hva mener du med høyt nivå?

- Det kan jeg ikke spesifisere. Da får jeg vel kjeft igjen. Jeg sa bare at vi kunne se på muligheten for å redusere reisebelastningen. Det kan bety det og det. Og det synes jeg vi må ta på alvor.

Oppgitt Stang

På Twitter skrev tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang:

«Kanskje litt lumpent mot alle som bidro for hopperne, med helt ny bakke til 2 mrd.?

Bråthen utdyper hva han mener:

- Hvis det er noen i Norge som er mer opptatt enn meg av at Kollensøndagen skal bli det den en gang var, så vil jeg gjerne prate med dem. Det tror jeg hadde blitt en fantastisk samtale.

IVRIGE: Takket være polakkene er det fortsatt god stemning på tribunen i Holmenkollen. Foto: Tore Ulrik Bratland
IVRIGE: Takket være polakkene er det fortsatt god stemning på tribunen i Holmenkollen. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Han fortsetter:

- Jeg sa bare at vi må ta på alvor når noen spiller inn et forslag. Jeg sa ikke at vi må avvikle Kollensøndagen. Jeg synes det er bra at hoppsporten kan skape den type engasjement. Men det er trist at folk ganske nært meg tror at jeg vil avvikle Kollensøndagen. Det er ingenting jeg vil mer enn at denne søndagen skal bli det den en gang var.

- Bare trist

Det som uansett er et faktum er at ingenting skjer med Holmenkollsøndagen denne vinteren. Den arrangeres 11. mars, som første del av Raw Air. Terminlista ble satt opp i mai. Norges Skiforbund var klar i sin søknad: Holmenkollsøndagen skal bestå.

- Dette er ikke første gang jeg får uvenner etter at jeg sier ting. Men å tolke det til at jeg vil Holmenkollen noe annet enn godt, er bare trist, sier Bråthen.

- Det er bare trist, gjentar han.

Holmenkollsøndagen har vært arrangert nesten hvert år siden 1892. I 1946 – etter krigen – trakk rennet for første gang over 100 000 tilskuere. De siste åra har det vært rundt 10 000-15 000 tilskuere der. Takket være polakkene er det fortsatt god stemning i Kollen, men ikke så mye folk.

- Jeg er veldig skuffet. Hva er det som skjer med dere? sa den polske hopperen Kamil Stoch til Dagbladet i 2015.

- Atmosfæren i Holmenkollen var bra. Men den var det polakker som sto for. Jeg vil takke alle som følger oss. De ga oss virkelig god støtte. Utenfor Polen er Holmenkollen og Planica de to stedene hvor det kommer flest polakker, fortalte Stoch.

Til rennene i Wisla i helga har billettene vært revet bort i to måneder. Det betyr rundt 8000 tilskuere og et lurveleven hver dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer