FORBEDRINGSPOTENSIALE: Norges hoppsjef Clas Brede Bråthen gratulerte Andreas Kofler med laggullet i Vikersund i dag. Vinnerne er de korrekte, men det går an å kåre dem på enda mer underholdende vis, mener Bråthen. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
FORBEDRINGSPOTENSIALE: Norges hoppsjef Clas Brede Bråthen gratulerte Andreas Kofler med laggullet i Vikersund i dag. Vinnerne er de korrekte, men det går an å kåre dem på enda mer underholdende vis, mener Bråthen. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Hoppsjefen skjønner at folk buer når farten blir satt ned

- Går an å gjøre hopp mer underholdende enn dette.

VIKERSUND (Dagbladet): Norges hoppsjef Clas Brede Bråthen ber de som styrer med sporten huske på hvorfor folk ønsker å se på hopp, etter at VM i skiflyging ble avsluttet i Vikersund i dag.

Han hørte som alle andre at publikum buet høylydt to ganger under lagkonkurransen - da juryen gikk ned på farten etter lange hopp.

Det er en reaksjon Bråthen skjønner godt.

- Den dagen man forstår at folk kommer hit for underholdningen, har vi fått til noe. Du hører bruset og reaksjonen når det kommer lange hopp, det er jo det folk vil se, sier han til Dagbladet.

Underholdningsbransjen
De ferskeste reglene i sporten gjør eksempelvis at hopperne blir sluppet ut fra ulike avsatser i samme renn, og at de blir kompensert for både det, og eventuelle vindforhold, etter at de har landet.

Målet er å få det mest mulig rettferdig, men det er kanskje ikke det mest seervennlige formatet i idrettsverdenen. Smale vindkorridorer fører også til lange pauser og utsettelser.

- Det er jo veldig mange som følger med på hopp, det er klart, og det er jeg glad for. Men jeg skulle ønske vi ble enda flinkere til å fokusere på at vi er i underholdningsbransjen, sier Clas Brede Bråthen.

- Resultatlistene blir helt riktige, det er ingenting feil med hvem som vinner eller blir nummer to, men det går an å gjøre det på en mye mer underholdende måte enn dette. Det går an å la mange flere hoppe 240 meter, sier hoppsjefen.

Viser vilje til utvikling
Bråthen understreker at Norge ikke har noen grunn til å klage på noe annet enn egen innsats etter den skuffende fjerdeplassen i dag, men svarer likevel ærlig når han blir spurt.

Samtidig ser han lyspunkter ved utviklingen de siste årene.

- Jeg er glad for at man de siste to-tre årene har prøvd noe nytt. Det viser i hvert fall at man vil videre. Så kan det tenkes at jeg ikke er så fornøyd med akkurat der vi er i dag. Men som sagt, resultatlistene er riktige, så det er ikke noe problem ved den biten. Og det er heller ikke min jobb å utvikle internasjonal hoppsport, sier Bråthen.

Han mener publikumstilstrømningen i Vikersund-helga også viser at det er liv i hoppsporten.

- Det viktigste Alexander (Stöckl) har gjort denne sesongen, er å være med på sørge for at det var utsolgt her i går. Det tyder på at vi har gjort en veldig bra jobb på forhånd. Det var ikke utsolgt i hoppbakken i Kollen under VM i fjor, for eksempel. I tillegg er det heldigvis mange av dere som er her og lurer på mye, sier han henvendt til journalistene.

Rennleder Ole Gunnar Fidjestøl fikk også med seg at det ble buet i Vikersundbakken da juryen gikk ned på farten i første omgang i dag.

- Det viser at folk følger godt med, og de ønsker lange hopp. Vi var forberedt på at det kunne komme. Men det kom ikke så mange ganger, så da gjorde vi vel en bra jobb, sier han.

Anders Fannemel sto for VM-helgas lengste hopp i Vikersund med sitt svev ned til 244 meter i konkurransen i går. Johan Remen Evensen er dermed fortsatt verdensrekordholder med sitt hopp på 246,5 meter.