FORMET LIVET: Clas Brede Bråthen var med i en bilulykke i alkoholpåvirket tilstand i 1989. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FORMET LIVET: Clas Brede Bråthen var med i en bilulykke i alkoholpåvirket tilstand i 1989. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Hoppsjefen var med på fyllekjøring i 1989: - Formet livet mitt

Håper Northug får samme opplevelse.

(Dagbladet): Under ei samling med hopplandslaget i tyske Hinterzarten i 1989 var Jon Inge Kjørum og Clas Brede Bråthen på fylla. Da festen var ferdig, valgte hopperne å kjøre bil - et valgt som endte i grøfta.

Begge pådro seg lettere skader og ble utstengt fra landslaget i tre måneder. I tillegg ble de bøtelagt med 10 000 kroner hver.

Kjørum var sjåfør, og opplevde det største mediekjøret etter ulykken. Men den gjorde også inntrykk på Bråthen.

- Heldig -  Det er nok den enkelthendelsen som har forma livet mitt aller mest. Det handler nok om at det er den mest alvorlige, negative hendelsen jeg har endt opp i, sier Bråthen til Dagbladet.

Mjøndølingen er nå sportssjef for det norske hopplandslaget. Bråthen understreker han naturligvis aller helst skulle vært hendelsen foruten, fordi den påførte mye negative opplevelser på familie, venner, Skiforbundet og klubben. Samtidig lærte han mye om det gode i folk, og hvem som faktisk stiller opp for en når det kommer til stykket.

- Når man er heldig og overlever en såpass idiotisk handling som vi gjorde den gangen, føler man at man får en ny sjanse. Når folk i tillegg har en tendens til å tilgi - det er en fin følelse.

Kjenner seg igjen Søndag kveld sendte Northug ut en pressemelding hvor han innrømmet at det var han som kjørte bilen, og at han hadde vært beruset. I tillegg skrev skiløperen at han er ulykkelig, at han angrer og at han tar ansvar. Dette er følelser Bråthen også hadde.

- Jeg kjenner meg igjen i det jeg har sett av uttalelser fra Northug. Alt som kommer fram er ting som det er lett for meg å identifisere med meg eller forstå.

Nå håper mjøndølingen at Northug får en ny sjanse, men han understreker at dette avhenger av hvordan den videre prosessen går. For 45-åringen var det uansett ubehagelig å lese overskriftene søndag.

- Jeg har følt på den leie følelsen i magen av å gjenoppleve noe som ligger tilbake i tid, noe man ikke unner noen, sier Clas Brede Bråthen til Dagbladet.