Hoppsjokk: Gull-Velta tar pause fra verdenscupen

Kan også miste Hoppuka.

TRIUMF Rune Velta tok gull i normalbakken under VM i Falun i vinter. Til sammen innkasserte han fire medaljer. Foto: NTB Scanpix
TRIUMF Rune Velta tok gull i normalbakken under VM i Falun i vinter. Til sammen innkasserte han fire medaljer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norges klart beste skihopper under VM i Falun i vinter - Rune Velta (26) - tar en pause fra verdenscupen. Han kommer ikke til å hoppe et eneste renn før jul.

Det bekrefter Velta selv overfor Dagbladet. Også Hoppuka kan være i fare for Lommedalen-sveveren, som tok to gull, ett sølv og én bronse i Falun.

- Jeg har tatt en pause, sier Velta.

- Etter rennene i Klingenthal og Kuusamo følte jeg at jeg ikke var godt nok forberedt til å hoppe verdenscup. Det føler jeg fortsatt.

I Vikersund Velta trener nå for seg selv. Blant annet har han vært i Vikersund de to siste dagene. Kontrasten til jubeldagene i Falun er store.

- Per dags dato er jeg ekstremt langt unna det nivået jeg ønsker å være på. Først og fremst er det hoppteknikken som ikke sitter. Jeg får ikke til å hoppe greit på ski, forteller han.

LANDSLAGSTRENER: Alexander Stöckl. Foto: Bjørn Langsem
LANDSLAGSTRENER: Alexander Stöckl. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

I tyske Klingenthal i november kom han ikke til finaleomgangen. Rennene i Kuusamo i Finland ble aldri gjennomført på grunn av vinden. På bakgrunn av en totalvurdering droppet han verdenscuprennene på Lillehammer i helga.

- Jeg har fått trent godt fysisk i sommer. Men det går på det hopptekniske, at jeg ikke får det til å stemme i bakken.

Sammen med Anders Fannemel skulle Velta bære arven videre på det norske laget etter at Anders Jacobsen og Anders Bardal la opp i vår. Også Fannemel er ute av form i sesonginnledningen, og klarte ikke å kvalifisere seg til rennet i Lysgårdsbakken søndag.

Velta utelukker ikke at han også kan gå glipp av Hoppuka, men sier at han tar dag for dag. Å vinne verdenscupen sammenlagt kan han bare glemme.

- Lur avgjørelse Landslagstrener Alexander Stöckl synes Velta har tatt en fornuftig avgjørelse om å trene hjemme.

- Han har vært misfornøyd med prestasjonen i starten av vinteren. Så det synes jeg er en lur avgjørelse. Han ønsker tid til å trene optimalt.

SPORTSSJEF:  Clas Brede Bråthen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Kan Hoppuka ryke?

- Vi skal ha en samling rett før Hoppuka, der vil han forhåpentligvis være med, sier Stöckl, som vil ta ut laget i denne perioden.

Stöckl legger ikke skjul på at Veltas suksess i VM kan ha bidratt til situasjonen:

- Du får en stor endring i status og forventninger. Også forventningene du har til deg selv. Får du det ikke til, kan du ofte bli småskuffet.

Ikke fornøyde Sportssjef Clas Brede Bråthen sier dette om Veltas situasjon:

- Verken han eller vi er fornøyde med det som har vært status til nå i sesongen. Vi jobber derfra, slik at han skal komme tilbake så sterkt som mulig. Vi har ikke satt et tidspunkt for når.

- Kontrastene til VM er store?

- Vi har hatt kontraster i hoppsporten gjennom hele historien. Den store forskjellen er at Rune ønsker å gjøre noe når det ikke går som han mener det bør. Han prøver ikke desperat å henge med i sirkuset. Han vil nullstille seg, og det er en annen type holdning enn det vi har sett tidligere. En Velta i form er noe vi alle ønsker skal være med.

Bråthen legger ikke skjul på at uroen i systemet ville vært enda større om ikke Norge allerede har fått fram to nye hoppere denne sesongen. Daniel-André Tande vant i Klingenthal, mens Kenneth Gangnes gikk til topps på Lillehammer søndag.

Til helga er det renn i Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer