Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hoppsjokket: Slik fikk den norske jenta verden til å gni seg i øynene

Maren Lundby vant verdenscuprennet i Russland. 

TIL TOPPS:  Maren Lundby vant dagens verdenscuprenn i Russland.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TIL TOPPS:  Maren Lundby vant dagens verdenscuprenn i Russland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): For det store publikum er hun relativt ukjent. Men internt i hoppmiljøet har trenere og ledere bare ventet på gjennombruddet. Og i dag kom det: Maren Lundby (22) vant verdenscuprennet i Russland.

- Det er en seier jeg rangerer veldig høyt. Prosessen har vært lang og hard, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til Dagbladet.

- Sinnssykt rått. Det er faen meg fortjent, skriver lagvenninnen Line Jahr på Facebook.

I hopp for kvinner er det to utøvere som har dominert de siste åra: Daniela Iraschko-Stolz fra Østerrike og japanske Sara Takanashi. I dag hadde Lundby begge bak seg i russiske Nizhny Tagil.

22-åringen fra Kolbukameratene på Toten landet på 91,5 og 95,5 meter. Andrehoppet var en maktdemonstrasjon. Sist en norsk jente vant verdenscupen i hopp, var i 2013.

Dette var også Anette Sagens eneste verdenscupseier. Karrieren var på hell. Lundbys karriere er på vei opp. Derfor smaker seieren ekstra godt i hoppmiljøet i dag.

Jentesatsing

- Hun kan bli større enn Anette Sagen, påpeker Bråthen.

ARVTAKER: Maren Lundby (til høyre) har overtatt posisjonen til Anette Sagen som Norges beste skihopper for damer. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix
ARVTAKER: Maren Lundby (til høyre) har overtatt posisjonen til Anette Sagen som Norges beste skihopper for damer. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er den første seieren til den nye generasjonen. Anette var pioneren som fikk seieren på tampen av karrieren. Seieren er et produkt av den nye jentesatsingen som vi har hatt i mange år.

Bråthen fortsetter:

- Samtidig er det umulig ikke nevne sponsoren Nammo i en sånn sammenheng. De har stått last og brast med hoppjentene og hele tida sagt at de har troen på dem. Jeg håper det er starten på en ny epoke. Maren kan bli en stor stjerne. Hun er en av våre beste utøvere i hopp, uansett kjønn.

Pur lykke

Hoppjentenes trener, Christian Meyer, forteller om pur lykke i Russland i kveld (ligger to timer foran i tid).

- Maren hoppet på ski slik vi vet hun kan gjøre. Vi har sett det gjennom hele sommeren. Dette er et mål hun har hatt gjennom flere år.

- Blir det feiring i kveld?

- Kjenner jeg Maren rett blir det ikke mye feiring. Hun er av den sindige typen. Men jeg tror vi skal spandere på oss en kake.

STOLT: Hoppjentenes trener Christian Meyer. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
STOLT: Hoppjentenes trener Christian Meyer. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Lundby gjorde det dårlig på Lillehammer sist helg med 22. og 6. plass.

Verdenscup for kvinner blir arrangert for femte året på rad. Tidligere het det kontinentalcup.

- Ser veldig bra ut

I en hittil upublisert samtale med Dagbladet før sesongen erklærte Lundby:

- Jeg synes det ser veldig bra ut. Jeg gleder meg til vinteren. Jeg synes jeg har tatt store steg gjennom sommeren. Toppnivået er høyere og jeg hopper mer stabilt.

Hun fortsatte:

- Målet for vinteren er å ta min første seier i verdenscupen. Jeg har også mål om å ta medalje under VM i Lahti.

I det samme intervjuet fortalte hun at hun hadde trent en del med de norske hoppgutta. Blant annet var hun med dem til Fuerteventura i høst.

I tillegg til å hoppe studerer hun idrett på Lillehammer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!